Как да предпазим мрежовата карта от изгаряне при лошо време.

Обложка

Как да предпазим мрежовата карта от изгаряне при лошо време.

А ти хареса ли тази статия?!?

Понеже забелязах, че голяма част от посещенията които получава блога ми от Google са все от хора с интерес към мрежите, реших тези дни да се постарая малко повече да напиша някоя друга статия на тема мрежи.

В днешната статия, ще ви кажа как можете да си предпазите мрежовата карта от изгаряне при лошо време.

Всъщност няма да откриваме топлата вода и вероятно повечето неща са ви казани от вашият интернет доставчик, още когато са ви включвали, но все пак мисля, че ще е добре да си ги припомним.

Причините за изгарянето на мрежовите карти при дъждове и гръмотевични бури стават основно или при попадане на статично електричество в кабела, а понякога и ако е стар мрежовият кабел, може да е напукана изолацията и да тече по него вода.

 • При попадане на статично електричество по кабела – по принцип това не е никак за подценяване. Ще се учудите колко издръжливи мрежови карти съм виждал, но все пак ако забележите искри по кабела, е добре да го извадите от слота и да изчакате докато превали.
 • При попадане на вода в кабела – в практиката, не веднъж съм виждал и такъв случай. При подобен проблем извадете кабела от мрежовата карта и се обадете на своят интернет доставчик да дойдат да подменят кабела. По принцип този проблем идва от стар кабел, който вече се е напукал и при дъждовно време попада вода в кабела. Между временно, ако ви се налага да ползвате спешно интернета докато дойдат да си свършат работата мрежовите техници, може да цепнете кабела малко преди пуксата, така,че водата да се изтича.

Естествено по-горните начини за действие при описаните проблеми, са варианти за бърза реакция, но лично аз ви препоръчвам да се подсигурите предварително, за да не се опарите. Имайте предвид, че понякога при попадане на статично електричество в мрежовата карта е възможно да ви изгори не само мрежовата карта, ако количеството на напрежението е прекалено голямо, затова и няма да е зле да погледнете как можете да се предпазите предварително.

Колкото и да сте сигурни, че на вас не може да ви се случи, това, все пак е добре да се предпазите предварително. Не се утешавайте, че мрежовите карти са сравнително евтини… понякога изгарят и други части на компютъра, които не са много евтини ( например дъното ). Вариантите които сме ползвали с колегите и лично аз са следните:

 • Мрежов протектор – това са специални устройства които се поставят преди буксата и служат като защита от статично електричество. Тяхната роля е при попадане на статично електричество по кабела, да се опитат да го заземят или ако е прекалено голямо, самото устройство да изгори, като спасява компютъра ви. В интернет открих следната страница от която може да си поръчате такова устройство. Има и други по евтини варианти, просто трябва да се поразтършувате;
 • Суич – Идеята за защита, чрез подобно устройство е почти същата като горното устройство, с разликата, че в повечето случаи изгаря самият порт в който е включен входящият мрежов кабел. Добрата новина е, че вероятно ако се защитавате по този начин, е, че ако не изгори самото устройство, ще имате на разположение от 4 до 8 порта – 2, които ще се заемат от изходящият и входящият мрежов кабел. Цената на това устройство е приблизително равна на Мрежовите протектори;
 • Рутер – въпросното устройство е почти еднакво с горе описаният Суич. Разликата е, че това устройство може да ви послужи и като разпределител на интернет трафика и разделяте входящият интернет между други компютри. При рутерите, ако изгори входящият порт, вече няма да можете да го ползвате за разпределяне на интернета, но успешно играе ролята на преходник, като ползвате останалите портове;
 • Безжичен Рутер – Ако трябва да съм честен, това е най-защитеният начин. Причината затова е, че между безжичният рутер и вашият компютър няма пряка връзка. Въпреки, че го препоръчвам най-много, си е и най-скъпият вариант, понеже освен рутера, се налага да се сдобиете с безжична мрежова карта ( ако сте с лаптоп, вероятно вече имате такава );
 • Изваждане на мрежовият кабел, преди буря – Другият най-сигурен начин да защитите компютъра си е, като извадите нацяло мрежовият кабел от компютъра, веднага след като видите, че навън започва да вали. Естествено, този вариант е за хората които нямат спешна работа в интернет докато вали :)  :) ;) .

Много вероятно е, към днешна дата да има и други алтернативи, но това са основните които аз ползвам и съм доволен от тях. Ако все пак съм пропуснал нещо, може да споделите с мен, а аз с моите читатели, като ще опомена и кой е източникът в знак на благодарност.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

5 Коментара

 1. Прочетох, че рутера се явява някаква защита, но няма ли и той да изгори. Аз предпочитам да е мрежовата карта, че е 10лв, а рутера около 70лв или гори само порта с кабела, а рутера си е ок

 2. Дам това е минуса,че рутера или изгаря нацяло или само порта, но и в двата случая, след това не можеш да го ползваш. Единствено, ако изгори порта, после можеш да го ползваш като суич.

  Относно мрежовата карта, не е много добра идея, понеже има вероятност да ти изгори не само мрежовата карта, но и други части, понеже е свързана директно в компютъра :)

 3. Дрехи (Петър Иванов)

  Най-сигурното е да си вземеш интернет по телефона и хем получаваш качество на услугата, хем поддръжката е добра, а за подобни проблеми не можеш и да мислиш.

 4. presents.bg (Искрен)

  Най-сигурното нещо е да си вземеш рутер за безжичен интернет и да си сложиш съответната приставка към компа. И да изгори рутерът, то доставчикът ще го замени безплатно.

 5. поддръжка на компютри (Христо Андреев)

  Вместо да гори рутера може да се сложи защита за LAN , например на APC

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове