Първи сблъсък с лятото и лятното слънце

А ти хареса ли тази статия?!?

Да си призная фен съм на лятото, но тази година започна зле нашата първа среща… и понеже скоро не съм писал глупости в личният си блог, сметнах, че ще е готино и полезно да кажа няколко думи как ми се отрази първата слънчева баня и евентуално да ви дам няколко съвета как евентуално да направите вашата първа слънчева баня по-добра и не толкова негативна след това.

Та накратко….. по стечение на обстоятелствата 3 дена се наложи да стоя малко повече на припек и резултата не закъсня, а именно – приятно зачервяване(на цвят го докарва на доматено пюре) по лицето, ръцете, врата и гърба, като за мое нещастие освен неприятното парене и сърбене се появиха и мехурчета :(

От цялата работа научих няколко важни урока, които са и много добри съвети за всеки, който смята да започва с слънчевите бани и трупането на приятен загар:

 • Задължително преди да решите да се излагате на слънце си набавете хубав слънце-защитен крем с минимум 30 фактор ( аз лично ще се снабдя с фактор 50 занапред!!! );
 • Желателно е да избягвате тъмните дрехи… колкото по-светли, толкова по-малко слънчеви лъчи ще привличат и ще изгорите по-малко;
 • Хубаво е да си имате някаква шапка да ви пази главата… ако е тип капела, още по-добре… може да защитите и врата ;) ;
 • Избягвайте да се печете от 12-16 часа… слънцето тогава пече най-силно и съответно изгаряте доста по-бързо.

Ако все пак успеете да изгорите стабилно, ви предлагам и няколко съвета как да облекчите болката:

 • Подсигурете си някое спрейче или гел против изгаряне. Аз ползвах Пантенол и съм доволен;
 • Ако подобни лекарства не ви понасят или в момента няма от къде да си го подсигурите, можете да си правите компреси с халдка вода;
 • Можете да ползвате и класическата рецепта и да се намажете с кисело мляко;
 • Хубаво е да пиете един парацетамол или някое прахче, което съдържа парацетамол;
 • Пийте много течности, по възможност 2-3 пъти повече отколкото сте пили до сега;
 • Последното за което се сещам, но и най-важното – Избягвайте да се излагате на слънце отново, преди изгарянията ви да отшумят.

Като изключим неприятното чувство в момента, успях да извлека и положителното в случая, а именно:

 • Най-сетне успях да се науча да спя седнал… Малко неудобно е в началото, но почвам да му свиквам;

Ами за сега това е от мен… аз ще взема да пия нещо против настинка, че взех та настинах тъкмо когато взеха да ми минават изгарянията, пък и да дремна още 2-3 часа на стола :) :) :)

Ще се радвам, ако споделите и вашият опит с борбата против слънчеви изгаряния. Ще ми е приятно и полезно (а и не само на мен ) да науча още интересни начини за справяне с този малък проблем с който тепърва ще се борят много от нас  през летните почивки ;)

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

 1. грим и сенки (Наско)

  Почти всяко лято изгарям по доста отвратителен начин. След това си беля цялата кожа на гърба, а болката е невероятна. Това лято обаче не мисля това да се повтаря. Ще послушам вашите съвети.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове