От какви материали се правят интериорните врати?

Обложка

От какви материали се правят интериорните врати?

А ти хареса ли тази статия?!?

Изборът и купуването на нова интериорна врата може да се окаже доста трудно начинание. Красивият външен вид не може да Ви гарантира по никакъв начин какво получавате в действителност. Ако се интересувате от какво се правят интериорните врати, какво да търсите и от кое да се пазите, тази статия е точно за Вас.

Материали за интериорни врати

Стомана – издръжлива и лесна за почистване. Фибростъкло – може да бъде моделирано по много начини, включително да имитира дърво. Масивно дърво, алуминий, МДФ и други плоскости. При персонална поръчка, материалите могат да се комбинират според нуждите и визията Ви за желаната врата. Проверете и различните локални доставчици на материали например, какви са материалите използвани за – Интериорни врати Стара Загора

Врати от масивно дърво

Този избор е вероятно първото, което свързвате с домашния уют. Масивното дърво е не само абсолютна класика, но и гаранция за изолация и топлина. Тези модели интериорни врати са изработени от всякакви видове дървесина, като се започне от скъпия махагон до по-евтината иглолистна дървесина като бор. Това е и причината цените на тези врати да варират. Масивните врати са направени от цяла плоча или от рамка и панели. На пазара днес трудно ще намерите врата от цяло парче, затова вероятно ще Ви предложат от скрепени дървени елементи.

Меката дървесина (бор) не е особено добър шумоизолатор, но твърдата дървесина (клен, дъб) определено ще Ви свърши работа. Ако Ви е нужна и огнеупорна защита, дебелината на вратата трябва да е поне 4 см. Моделите от масивно дърво могат да се ползват и за входни врати.

Във всеки случай, това са най-скъпите интериорни врати на пазара. Най-популярни и обичани материали в момента са орех, череша, клен и хвойна. Независимо дали живеете в къща или апартамент, трябва да знаете, че дървесината има склонност да се свива и разширява при различни температури и при покачването на влажността. Избягвайте да слагате интериорни врати на банята и тоалетната или на друго място, в което се събира повече влага.

Врати със солидно ядро

Интериорната врата с плътна сърцевина може да предложи добра звукоизолация, както и да запази топлината, подобно на масивното дърво, но за много по-ниска цена. Външната страна обикновено е покрита с шперплат или пресована дървесина. В сърцевината си тези модели имат смес от дървесни влакна, която имитира масивното дърво. Вратите със солидно ядро могат да се ползват и като входни.

Защото са изработени от пресована дървесина, вратите със солидно ядро могат да се окажат по-тежки от масивните, така че внимавайте при инсталацията. Плътността прави звукоизолацията отлична, а устойчивостта при пожари – по-висока.

Врати с кухо ядро

Тези врати обикновено са най-евтините и най-търсените на пазара. Лесни за инсталиране и не се влияят от влагата. Вратата е изработена от по-леки материали, като от външната страна също може да имат шперплат и плоскости от пресовано дърво. Някои модели наистина създават усещането, че са кухи, но повечето се изработват като фурнирът се прикрепя към сърцевина от релефен картон или пластмаса. Те не блокират шума и могат лесно да се повредят, но също толкова лесно могат да се подменят.

Врати от МДФ

Те имат средна плътност и са изработени от рециклирана дървесина. Те са достъпни и издръжливи. За разлика от традиционните дървени врати, МДФ не се поддава на влагата и температурните промени. Освен това, липсва грапавина, което прави вратата идеална за пребоядисване и е лесна за почистване.

Метални и стъклени врати

И двата модела са алтернатива на традиционната дървена врата. Като цена, те определено са по-евтини от истинското дърво, а като представяне – те са солидни и издръжливи; елегантни и модерни.

Плъзгащи се врати

Те могат да бъдат стъклени или дървени. Най-подходящи са за малки апартаменти и обикновено се ползват за тераси и балкони. Рядко срещани са двойните врати – те могат да бъдат традиционни и плъзгащи се.


Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

3 Коментара

  1. Кой материал е най-добър?

  2. Звукоизолация (инж. Александър Кире)

    Различните видове материал дават различно ниво на шумоизолация. Освен здравината трябва да помислите дали имате шумна обстановка и да изберете правилната врата, която ще ви осигури и спокойствие. За тази нужда трябва да се напрви обстойно обследване на вашето жилище и да се избере най-правилния избор след консултация.

  3. Добра статия, а вратите наподобяват ситуацията с интериорните панели, които често влизат в ремонтната дейност на апартаменти, хотели, етажи от къщи. При материалите много популярен и надежден се оказва полистиролът. Не допуска никаква влага и текстурата наподобява истинско дърво почти на 100%. Трябва да се търси перспективно решение, а не такова, което ще се ремонтира през няколко години.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове