Какви интериорни стилове съществуват и какво не знаете за тях

Обложка

Какви интериорни стилове съществуват и какво не знаете за тях

А ти хареса ли тази статия?!?

Специалистите по интериорни стилове могат да преобразят дома ви, все едно са използвали магическа пръчка

Какви интериорни стилове познавате ? Със сигурност днес има повече течения и техните разновидности от всякога. Ще ви запознаем с едни от най-популярните, като надникнем в същността на всеки от тях.

Интериорни стилове, популярни в България

Минимализъм

Модерен, максимално изчистен и семпъл стил. Една реакция на всички силно орнаментирани и детайлирани стилове на 20 ти век, които натоварват окото и предполагат пищност до крайности. Водещ е принципа – „ по-малко, означава повече“. В него няма никакви излишни детайли. Палиртата е обрана, в бежаво-сивата гама. Рядко се използват силни цветове. Предпочитани са материли с еднороден характер и визия. Често подовете са саморазливни настилки, без фуги, в сиви тоналности. Дори внимателно формован излят бетон, без допълнителни обработки. На пръв поглед изглежда прост и дори скучен, но за да се постигне красив и фукционален дизайн се изисвкат високо-технологични познания и много опит. Предава много силни идеи в много чист дизайн, който осовбождава духа от всякакви рамки.

Модерен, съвременен стил

Подчинява се на функцията. Тук започваме с нея и тя е водеща. Следва правите форми и ъгли. Предполага съчетания на функция в елегантен стил и визия, които да се харесат от всеки посетител. Цветовата гама е мека, нежна, хармонична. Често близка до натурални, земни тонове. Според пространството традиционно стила търси усещане за простор, светлина, организация и функционалност. Практичен и насочен към всеки, който иска да подобри ежедневния си начин на живот у дома.

Индустриален

В търсенето на максимална индивидуалност и оптимизирани бюджетни решения се появава индустриалния стил. Акцентира върху материалите в най-суровия им вид, без да се прикриват или обработват. Така груби стени от видима тухла стават акцент. Съчетвават се с много метал, с видим бетон, всякакви износени и груби материали, видими кабели и разклонителни кутии, вори ламарина и арматура в най-необработен вид. В зависимост от Вашите вкусове и желания може да бъде по-изчистен или силно орнаментиран и колоритен. Търси се усещането за лофт, индустриално хале. Много артистичен и силно индивидуален стил, който не се харесва от всеки.

Прованс

Чувството, че се намираме обратно във времето, в бабината къща, на село, близко до природата. Създава ни асоциации за дървена врата с гумени галоши, дантелени пердета на процореца в кухнята и мирис на лавандула с горски цветя. Често ще видим греди по тавана, архитектурни елементи като – стени от тухла, камък, солидна камина, като акцент в стаята. Някога, при баба, така се топлихме вечер! Налице са много детайли, натурални материли, мебели от масивна дървесина, фрезовани вратички и красиви полилеи. Изключително актуален и желан, защото създава  усещане за топлина, бащино огнище и традиции. Сполотява семейството и привлича всички у дома през времето и пространството. Днес този стил, разбира се, има и много по-изчистена и „лъскава“ версия, в унисон с градския ни начин на живот.

Шаби шик

Тук всичко е износено, старо, автентично. Една романтична препратка към колекционерски вещи с много история. Не-реставрирани, а с мирис на прах, с олющена боя, напукано дърво и протъркани текстили. Комбинира в себе си мебели от различни епохи. Важното е да са  уникални и красиво състарени от употреба. Един стил за хора  с романтична и богата душевност.

Винтидж

Сред споменатите досега интериорни стилове, този е най-еклектичен, предоставящ неограничена свобода на въображението. Отново се търси автентичен и уникален дизайн на мебели с история или поне такава визия.  Витае автентичният дух, според вашата индивидуалност. Задължително комбинира старо и ново – дърво с метал, тухла със стъкло . Цветните акценти са силно използвани и характерни. Стените са декорирани със снимки, картини,  маски, чинии и всичко, което ни носи спомени и носталгия. Освободете ума си и се осмелете да откриете себе си!

Средиземноморски

Традиционен стил с много тълкувания и посоки, спрямо частта от света, в която е добил своите уникални харакетристики. Водещи са уютът и природата , съчетани с много елеганстност. Морски нюанси са комбинират с натурални, земни цветове. Харектерни са детайлни, пищни тектили, които допълват иначе семплата архитектура с мебели в стилни силуети и орнаметирани акценти.

Скандинавски

Много популярен и желан стил . Донякъде принос за това има Икеа, макар, че това е само една разновидност на стила. Той отново варира в големи граници – от силно аскетичен и обран, до нежно-романтичен и детайлиран дизйн. Характерни са цветовете -бяло с нюанси на сивото и черно. Акценти са натурално дърво, меки, пастелни тонове като – пепел от рози, синкави отенъци, измит тюркоаз, жълт и др. Стила е един поглед назад, към средата на миналия век с модерно тълкувание. Предлага удобство и красота достъпни и приемани от всеки.

Еклектичен/фюжън

Комбинира всички стилове и материали, дава възможност за богат избор от импровизации. Трябва да се доверите на специалист, тъй като е труден за изпълнение. Той  изисква добър баланс, за да не се стигне до крайности и кичозни ефекти.

Класически

Класическият стил винаги ще е на мода, независимо от актуалните течения в дизайна . Всяка мебел и елемент, който присъства в интериора, има стойността на произведение на изкуството. Всичко е изящно, богато и символизира вечността. Картините са задължителни като детайл. Цветовете са ярки и пастелни, за да се съчетават в съвършен контраст.  Симетрията е задължителна.

Тоскански

Произходът му е от областта Тоскана в Италия. Той е в духа на живописните хълмове, полетата с лавандула, провинциалните сгради, каменните стени, покривите с керемиди, слънцето, което стопля цялата картина. Елегантност и изящност, които внасят неповторимо очарование. Вдъхновението идва от самата природа и интериорът се създава в унисон с нея.

Рустик

Дърво и камък са най-точното описание на този стил. Всичко е натуралистично, но уютно, сякаш сме попаднали в планинска хижа.  Пода е задължително в дърво. Стените са семпли, или отново в дървени ламперии. Греди по тавана и носещи или декоративни елементи от греди по стените са почти задължителни. Мебелировката и декорациите определят по „мъжкарско, ловно“ усещане или по-изтънчена, елегантна визия.

Кънтри

Наподобява на рустик стила, но е допълнен от по-модерни детайли. По-префинен и изчистен , по-модерен и и не толкова натурален.

Арт Деко

Интериорен стил, който синтезира в себе си модернизъм, неокласицизъм и еклектика. Залага на съвременни идеи и визия, свързани с тънещ в охолство начин на живот, така характерен за консуматорското общество. Тук има геометрични форми, разнообразие от цветове, шикозни орнаменти от сорта на кожа от крокодил, бивни от слон, скъпоценни камъни и метали.

Арт Нуво

Формите са плоски, преплетени, предметите са изтъкани ръчно, срещат се и идеи от японизма. Стилът включва също пълзящи флорални мотиви, както и дървесни клонове от естествени материали – гипс, циментова смес, камъни.

Санта Фе

Името подсказва за самия стил на обзавеждане. Цветовете са топли, наситени, страстни, какъвто дух може да се усети само в Мексико. Присъстват животински елементи, дървени материали, разкошни осветителни тела, всичко е натурално, но изпълнено с емоция, творчески подход и комфорт.


Арабски/Ориенталски

Обикновено е луксозен и има съвременен привкус. Противно на очакванията, цветовете понякога са по-студени и семпли, но на техния фон, на сцената се изявяват златни орнаменти и скъпи вещи. Стилът е близък до естествената среда в природата, функционален и елитарен.

Азиатски

Изтънчен избор, който внася деликатността на полъха от Изтока. Параваните са почти задължителни, като те трябва да са оправдани като присъствие, а не да са само част от декора. Мебелите и особено масите са във формата на правоъгълник, със семпли линии и в тъмни цветове. На земята има сламена рогозка, което внася допълнителна автентичност. Завесите са от скъпа коприна, прозрачни и ефирни. Навсякъде са подредени въглавнички, които са изобразени с щрихи от японското изкуство. Присъстват аксесоари като гонг, ветрила, часовници, бамбук, вази от метал, икебани, религиозни вещи.

Автор: Милена Добрева от Ona Design

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. aquarium.bg (В.Христова)

    На мен лично скандинавският и средиземноморски стилове ми допадат най-много! У дома интериора е бял, с морски десени на тапицираните мебели. Даже миналата година вградихме огромен аквариум в дневната стая. Получи се страхотно, всички гости, които са идвали, са възхитени.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове