Как работят часовниците с алтиметър

А ти хареса ли тази статия?!?

Ако се чудите всеки път, когато алтиметърът на часовника ви показва надморската височина, на която сте, как точно работи тази функция, сега ще разберете това. Невероятно е колко сложни функции притежават часовниците днес. Често срещани са часовници с вграден вечен календар, тахометър (за измерване на скоростта на движещ се обект), астометър (за измерване на скоростта на дишането), пулсометър (за измерване на сърдечната честота), педометър (за измерване на крачките) и много още. Можете дори да намерите часовници, които ви показват лунния цикъл и времето на приливи и отливи във вашия регион! Алтиметърът, наричан още висотомер, на часовника показва надморската височина на определено място, т.е. височината на мястото над морското равнище. Целта на такъв часовник е да покаже приблизителната стойност на надморската височина на мястото, тъй като все пак това е любителски, а не професионален инструмент. Когато, че сте на излет и искате да разберете колко далеч сте се изкачи над морското равнище, при такъв сценарий, часовник с алтиметър е точно това, което ви е необходимо. Само един поглед към часовника си ще имате представа за височината. Сред разнообразието на часовници с функция алтиметър не всички от тях са едни и същи. Те се различават по своите характеристики и до известна степен в тяхната точност. Също така, повечето часовници с алтиметър имат и други сложни сензори от просто показване на надморска височина. Тези устройства обикновено имат и вграден компас, датчик за измерване на температура, сърдечната честота и дори следят и правят прогноза на време във вашия регион. Някои висоководоустойчиви часовници с алтиметър дори могат да измерват подводна дълбочина.

Важно е всеки, който притежава часовник с висотомер да има представа за принципа на работата му, за да знае какви фактори се отчитат в изчисляването на надморска височина и как условията на околната среда влияят върху измерването, за да може човек да определи дали дадена височина е точна или не. Има връзка между атмосферното налягане и надморската височина. Колкото по-високо е надморското равнище, толкова по-ниско е атмосферното налягане. С други думи, има спад в атмосферното налягане с увеличаване на надморската височина. Атмосферното налягане е нищо друго освен сила, упражнявана от теглото на въздуха над повърхността на единица площ на повърхността. Така че, може спокойно да се заключи, че по-малък обем въздух над повърхността създава по-ниско атмосферно налягане. Знаем, че дебелината на атмосферата на Земята е константа (приблизително 400 km). Може да звучи невероятно, но принципът на алтиметъра в часовника е съвсем прост. Чрез заложени в часовника стойности алтиметърът преобразува барометричното налягане в стойност за текуща височина. Той използва промените в атмосферното налягане, за да определи промените в надморската височина. Ето защо часовниците с алтиметър винаги са снабдени с барометър. Първото нещо, което прави часовника е намирането на стойността на атмосферното налягане в барове. След като е била определена тази стойност, тя се използва за изчисляване на височина, която се представя в метри или футове. Въпреки това е необходимо да се отбележи, че стойността, показана от висотомера, не винаги е точна, поради различни влияния на околната среда. Независимо от факта, че не винаги показанията са правилни, те са популярни, просто защото са преносим и лесен за използване измервателен уред само в един часовник.

Ефектът на климатичните влияния в точността се изразява в необичайно резките промени на температурата и атмосферното налягане, които на свой ред се отразяват на показанията на висотомера. Когато температурата е висока, въздухът над района се издига, в резултат на което е налице спад в атмосферното налягане. По същия начин, когато температурата падне, е налице увеличение на атмосферното налягане. Промяна на атмосферното налягане с 1 милибар може да доведе до разлика от 7-8 метра в показанието на висотомера. Колкото по-голяма е разликата в налягането, толкова по-голяма вариация и неточност има при стойностите на висотомера. И така, седнали на едно и също място, ще видите алтиметърът да показва различни показания по различно време! Алтиметърните часовници са чувствителни към най-малката промяна в атмосферното налягане. Така че, въпреки всички начини, по които висотомерите могат да бъдат от помощ за вас, това не променя факта, че няма такъв часовник, които може да ви даде абсолютно точни резултати през цялото време. Затова и при всички упътвания и инструкции на такива часовници от която и да е марка, е посочено, че те трябва да се използват за любителски дейности, а не за официални и професионални резултати. Това не означава, че трябва да спрете да използвате такива многофункционални часовници и че те са непотребни? Един ефективен начин за справяне с проблема на неточност и колебания в стойностите е да се калибрира висотомера на чести интервали. Калибрирането е просто – само настройвате алтиметъра на часовника на известна височина. За целта е нужен един поглед върху топографска диаграма или карта, за да намерите места със съответните посочени надморски височини или място, на което ви е известна точната височина. Просто отивате на някое такова място и съответно настройвате алтиметъра на тази височина. Да калибрирате често часовника си може да изглежда досадно, но това ще гарантира, че той показва точни резултати. Инструкции за калибриране на часовника, могат да бъдат намерени в ръководството, което придружава самия часовник. Особено, когато времето се променя на всеки няколко часа, е необходима и честа калибрация, поне веднъж на ден. Основната и най-популярната употреба на часовниците с алтиметър е в приключенските спортове, което включва скално катерене, преходен туризъм, алпинизъм, ски, скачане с парашут, летене с балон, сърф, сноуборд, в авиацията. Някои по-сложни часовници с алтиметър имат автоматично калибриране, което означава, че часовникът се калибрира сам, като се позовава на вграден GPS. Изборът на такива часовници ще ви спести от досадното ръчно калибриране. Въпреки това, дори функцията GPS не винаги дава абсолютна точност. Това, което трябва да запомните е, че висотометър на вашия часовник не би трябвало по никакъв начин да е единственото нещо, на което разчитате за определяне на надморската височина. Той може да се използва като помощен инструмент заедно с топографски карти и други по-прецизни инструменти.

Повече модели с алтиметър може да видите в Chasovnici-bg.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове