Пътепис и впечатление: До SEO конференция 2014 и как не се прави!

А ти хареса ли тази статия?!?

Едва ли има човек, който да се занимава с SEO и да не знае за SEO конференция 2014, която се проведе на емблематичната дата 04.04.2014 година (Петък). Невероятното събитие, което е и основната причина да пиша тази статия в която ще опиша невероятното приключение, което ми се наложи да преживея за да присъствам на него и в която ще споделя и впечатлението си от самата конференция.

Ще разделя статията на няколко части, така, че на който не му се четат всичките глупости, които ще изпиша да могат да ги пропускат и да стигнат до същинската част, която ги интересува (ако ги интересува, моето мнение и впечатление за SEO конференция 2014).

Подготовка за пътуването от Елхово до София

Да си призная, много се двоумях дали да присъствам на SEO конференция 2014. Страшно много ми се ходеше, но в последствие се оказа, че няма да мога да отида предварително да речем ден преди събитието, а трябваше ако ходя да тръгна от предният ден, така, че да мога сутринта да пристигна навреме. Опитът ми от преди това с WordCamp и подобна гимнастика ми подсказваха, че си е доста изморително, но в все пак успях да се организирам и реших все пак да отида и да присъствам. В крайна сметка, имах предварително закупен билет. Много хора от бранша щяха да са там, а и някой от лекциите подсказваха интересен материал, който си заслужава да се чуе. Както и да е… решено… сторено.

След като щях да пътувам от предният ден, нямаше кой знае каква подготовка да се прави. Единствено, трябваше да начертая плана за пътуването и да си разпечатам билета. Първото се оказа сложно но не невъзможно. Оказа се, че варианта за да съм на време за конференцията е да хвана в Четвъртък вечерта ( 03.04.2014 ) автобус от Елхово до Ямбол, след което поради липса на директен влак до София, да продължа с автобус до Сливен и от там да хвана директен влак до София, който щеше да пристигне в големият град около 6 сутринта, което напълно ме устройваше. Единственият минус е многото чакане, което бях готов да преглътна. :)

В последствие предварително заплануваният път леко се видоизмени и придоби следният вид:

Елхово -> Ямбол -> Сливен -> Пловдив -> София

Причината беше, че не ми се пътуваше сам до София, още повече, че имах леки притеснения как ще се оправя от Автогарата до Inter Expo Center и търсих някой с който да пътуваме заедно. Тук искам да благодаря на Николай Драганов от Nettrio, който предложи да ме поеме от Пловдив до София. Това всъщност и беше промяната в плана. Вместо да пътувам директно от Сливен до София, реших да се възползвам от предложената оферта и слязох в Пловдив, където Николай щеше да ме вземе от Ж.П. Гарата сутринта.

Вече след като бях наясно с плана до достигане на крайната цел ( SEO конференция 2014 ), малко преди тръгването реших да си разпечатам билета. Тук беше и първата кофти изненада. Първо се оказа, че единственото място където можех да разпечатам билета беше затворено и щеше да отвори около час преди тръгването ми от Елхово. После пък, когато отидох вторият път, след няколко опита да ми разпечатат билета се оказа, че няма да успеят да го направят като хората. Добре, че успях да помоля Калин Каракехайов да направи тази гимнастика вместо мен и да ми донесе билета направо на събитието. Искрено му благодаря :)

След като беше решен този малък проблем се заредих с цигари, ударих 1-2 кафета и се заредих с енергия за дългото пътуване. Това и еуфорията, че ще се запозная на живо с толкова много познати (досега само от Интернет) лица, ми помогна в последствие да съм на конференцията.

Пътуване от Елхово до Ямбол

По принцип честичко ми се налага да пътувам до Ямбол, така, че горе-долу съм наясно с разписанията на автобусите, но реших да проверя все пак в Интернет за разписание. Оказа се, че актуално такова липсва, а лелката от телефона им явно неволно ме излъга, че последният автобус е в 17:30 до Ямбол… По спомен от предишни пътувания, последният беше в 16:30, така, че реших все пак да отида по-рано, така, че да не стане някой гаф. Прав бях… последният беше именно в 16:30. Изводът е да имате винаги едно на ум за разписанията в Интернет и по телефона.

Пътуването естествено беше кратко и доста интересно. За забавата се погрижи един младеж, който не познавах, но се оказа крайно комуникативен.

Пътуване от Ямбол до Сливен

Ямбол е града в който съм роден и живял няколко години, така, че признавам си съм леко пристрастен и го намирам за много готин град. Затова и всъщност реших да си ударя една малка почивка преди пътуването ми към Сливен и да хвана последният автобус ( който беше в 18:30 ). Така и така ме чакаше голямото чакане по спирките, поне да е разнообразно. Та в Ямбол ударих 1-2 кафета и някоя друга цигара докато стане време за пътуване.

Този път пътуването си беше по-скоро скучновато. Единственото по-интересно беше една по-възрастна женица, която си беше увила едно шише с бира (от малките) и го удари почти на екс преди тръгването на автобуса. :) Кой каза, че жените не можели да пият?

Още половин час път и вече бях в Сливен.

Въпреки, че съм учил няколко години в този град, не мога да кажа кой знае колко хубави неща за него. Мръсен, студен и неприветлив град като цяло.

Реших да му дам един шанс и направих една разходка от автогарата до Ж.П. гарата, но мнението ми не се промени особено. Всичко си беше както бях го виждал преди няколко години, дори от части много по-зле.

Всъщност от цялото пътуване най-гаден беше престоят ми на Ж.П. гарата в Сливен. Не само защото беше най-дълъг ( почти 5 часа ), но и защото гарата им е просто кошмарна. Лобито разбито и студено, тоалетни липсваха, а кафене/магазинче просто беше мираж. Добре поне, че имаха кафе-автомат, че поне да си пускам от време на време по едно кафе. В последствие, момчето, което поддържаше кафе-автоматите остана много доволен :) Думите му, когато събираше оборота и обслужваше машината бяха нещо от сорта „Уааауууу днес бива работата… дано всеки ден да е така…„. :)

Другото за което е може би добре да ви предупредя е, че имаше адски много роми. Обикаляха си гарата на групички и съвсем очевадно надничаха да видят дали няма някой в лобито. Дори един се престраши да дойде да ми досажда за пари, като много упорито се опитваше да ме обеди, че 50 стотинки не му стигат за да си хване влака за Бургас ( да бе да… точно след като влага за Бургас, беше вече тръгнал ;) ). В крайна сметка не успях да го изтрая и му дадох левчето, което ми се моташе на лесно из джоба и познайте дали след това успях да го мярна на гарата. :P

Малко преди да дойде влака за Пловдив се появи и един дядо, който много се чудеше за къде точно да пътува. :) В последствие реши, че е за Тулово и си взе билетче. Оказа се, че и той е доста комуникативен, като първият ми спътник от пътя ми от Елхово до Ямбол. Лошо няма…  Аз пък съм добър слушател и търпеливо си го слушах… и без това нямаше какво друго да правя. Така двамата дочакахме влага за Пловдив и се качихме.

Пътуване от Сливен до Пловдив

Както казах, имах си доста общителен другар по път, който седна до мен и продължи с разказите си. За щастие много скоро се измори и заспа. :D Добре, че съм съвестен и реших да го събудя една спирка преди неговата крайна дестинация, че сигурно после щеше да се наложи да ми прави компания и в Пловдив.

Така, още няколко часа пътуване до Пловдив през които стоях на тръни и проверявах на телефона на коя гара сме, та да не изпусна спирката. Малко съм пътувал с влак и при такива непознати дестинации винаги ми е някак неспокойно. В крайна сметка след някоя друга гара, най-накрая бях в Пловдив.

Договорката ми с Николай от Неттрио беше да му звънна към 6 сутринта, а аз пристигнах в 3:00 – 3:30, така, че имах около 2-3 часа да изпия някое друго кафе и да дръпна някоя друга цигара.

За мое щастие, този път Ж.П. гарата в Пловдив беше на светлинни години от тази в Сливен. Имаше си и дори кафене в което да седнеш да пиеш нещо докато чакаш следващата дестинация.

Вече бях по-спокоен, докато не установих, че батерията на телефона ми е пред падане. Щеше да е много интересно, ако се окажеше, че нямам телефон за да звънна на Николай. :) Слава-богу това не се случи и дори той ме изпревари, като ми звънна малко преди 6, че ме чака пред гарата.

В този момент и вече бях сигурен, че 100% ще успея да присъствам. :D

Пътуване от Пловдив до София

След като се запознахме с Николай официално и на живо, отидохме да вземем и другите наши спътници по пътя. Две много свестни момчета, на които им забравих имената, но ми направиха отлично впечатление. Някак общителни, но този път не по този досаден начин… може би темите за които говорихме ни бяха интересни и пътят ни до София беше доста приятен, затова и това ще е може би най-кратката глава от тази статия.

По пътя си говорихме с тях за SEO оптимизация, програмиране и някой от най-известните платформи, които ползваме в ежедневието. Естествено обсъдихме и очакванията си от конференцията и в последствие очакванията ни се оправдаха или поне моите се потвърдиха на 100%.

Така след много приказки най-накрая пристигнахме на импровизираният паркинг на IEC.

SEO конференция 2014 и впечатления от нея

След куп излишни приказки, които реших да напиша, просто за да си напомням всеки път какво не трябва да правя, когато съм решил да присъствам на такова важно събитие, дойде време да говоря и за самото събитие и впечатленията ми от него.

Всъщност нашата малка компания от Пловдив беше и една от пръвите, които бяха на регистратурата за да си получат баджа за конференцията, така, че имахме възможност и време да срещнем други присъстващи.

Първоначално се притеснявах, че Калин все още не беше дошъл да ми донесе билета, но притесненията ми бързо се изпариха, след като видях, че има списък и май не беше необходимо да давам разпечатан билета. Между другото тук искам да кажа, че останах страшно изненадан от реакцията на Калин Василев, който отговаряше за първата група билети и който ме посрещна с думите „Ааааа Андоне, здравей… какво става“ ( цитирам по спомен, може и да не са били същите, но по смисъл бяха тези ).

Останах като гръмнат. Определено не очаквах толкова готино отношение от човек, който не познавам лично, не сме говорили по skype/facebook/twitter/google plus или където и да било, а беше толкова приятелски настроен и ме поздрави все едно сме първи приятели. Мога само да му кажа евала и съм сигурен, че е страхотен човек. Всъщност именно той е от групата хора с които съжалявам, че нямах възможност да разменя някоя друга дума и силно се надявам някой друг път все пак да имам тази възможност.

Последва стандартното надписване на баджа с моето име и време за една цигара. Ако не се лъжа, тогава и всъщност се запознах с Николай Еленков, още едно момче на което не запомних името и едно друго момче, което явно като мен не помни много лица и в последствие се запознахме още веднъж. :D :D :D

Всъщност като се замисля, преди да се регистрираме мярнах Огнян Младенов ( организатора на това страхотно събитие ) и отидох да го поздравя. Бяха се събрали на една групичка с Петър Маринов ( много добър линукс специалист и хостинг гуру ) и още едно момче. С тях не успях да се запозная… нещо се стъписах и понеже съм малко темерут ме досрамя да нахалствам. :) :) :)

Така докато изчаквах да започне конференцията се срещнах с още много познати и покрай тях се запознах с още доста хора и е много вероятно да пропусна някой в споменаването, така, че моля никой да не се сърди, а просто да ме подсеща под формата на коментар или по друг възможен начин. ;)

Така малко преди да започне SEO конференция 2014 започнаха да се появяват и още познати лица. Така се срещнах и размених няколко думи с Момчил Марчев, Георги Талов, Пламен Томов, Десислав КузмановЛюбомир Русанов и още куп хора на които не запомних имената (да ме извинят, но трудно помня имена и физиономии), но се радвам, че срещнах на живо.

Появи се и Калин Каракехайов с който обсъдихме в последствие заедно с Методи Дързев, стратегията ни относно кампанията, която ще водим против глупостите, които правят напоследък от Google и как реално все пак за тях има значение кой стои зад сайтовете. Всъщност, ако желаете да разберете повече по темата, може да се абонирате и първи да получите много голяма по обем и значение информация за проекта в karakehayov.com

Някъде между тези събития успях да чуя доста полезни и интересни неща от Едуард Димитров, който сподели опита си с новите домейн разширения, което оказа се доста полезно като информация. Също така интересно ми беше да чуя и какво мисли Димитър Димитров за Google+ и развиването на страница в него. Интересното е, че и двамата промениха първоначалното ми виждане за тях като хора. И двамата на живо ми се сториха много приятни пичове с които има какво човек да си каже и да дискутира, като са готови и да помогнат.

Да си призная SEO конференция 2014, специално за мен беше нещо като Networking парти. За малкото налично време с което разполагах, предпочетох да се запозная с повече хора и да си говоря/слушам, отколкото да слушам лекциите, въпреки, че имаше доста голямо разнообразие от лектори и интересни теми. В интерес на истината за това време, което прекарах на конференцията успях да чуя около лекция и половина. :) Лекцията на Васил Тошков за бързото отваряне на сайтовете беше готина и макар, че повечето от нещата ги знаех, успях да науча и доста интересни факти, а и ми показаха интересни добри практики при създаването на сайтове.

Другата лекция не се сещам коя точно беше, но беше на английски език и в общи линии от това, което успях да си преведа с моят „добър“ английски, беше темата за Яндекс.

Всъщност така мина моето посещение на SEO конференция 2014 и смело мога да нарека като топ събитието ми за тази година. И въпреки, че ми коства страшно много усилие за да присъствам и грам не съжалявам, че отделих това време и усилия. С радост бих присъствал и другата година, но този път с предварително пристигане в София, че след толкова път и липса на сън бях толкова блокирал, че си глътнах граматиката и единственото, което ми остана да слушам и да черпя информация подобно на гъба вода, което е и до някъде целта на занятието. ;)

Единственото за което съжалявам всъщност е, че не успях да остана до края на събитието и да се запозная с още хора, но надявам се това да поправя в най-скоро време и това, че не успях да остана до края, та да изслушам някой от лекциите, които ми бяха интересни на мен, но се оказаха основно следобед. ;(

Впечатление от SEO конференция 2014

Единственото, което мога да кажа е, че който не присъстваше, загуби много. Не само защото имаше какво интересно да се чуе, но и защото имаше толкова много интересни хора от които да научиш любопитни неща за бизнеса.

Въпреки, че наистина беше страшно уморително да вися по гарите над 9-10 часа и за секунда не съжалявам, че успях да отида на конференцията и дори мъничко ме е яд, че не успях да отида на предишните.

Организацията според мен беше отлична и поне аз не се сещам за много варианти, чрез които може да се подобри и все пак по-долу ще си позволя да вмъкна някои идеи за догодина, ако организаторите имат желанието и нервите да ги реализират.

Искам да изкажа своите благодарности за добрата организация на събитието и да пожелая още по-голям успех на следващите събития.

Мъничко идеи за догодина

Нямам критики към организацията, а мястото на събитието беше доста добра избрано, но може би е добра идея за догодина да се направи нещо като страница с информация за всеки посетител, като под информация имам предвид местожителство и разни контакти, за да може евентуално, ако има група хора от други градове по-лесно да можем да се открием и евентуално да се организираме за групово пътуване. Така всъщност и повече хора от провинцията, биха се навили да дойдат.

Добре би било, ако следващият път има повече информация за хотелите в близост, а ако успеете и да издействате преференциални цени на нощувките, просто ще сте златни! ;)

Пътуване от София до Елхово

Дойде време и за финалната част от моето пътуване, а именно прибирането ми към вкъщи.

Въпреки, че имах предложение да остана и да преспя в София, така, че да мога да остана до края на конференцията и дори да присъствам на афтър партито, бях толкова изморен, че просто нямах толкова сили и реших да си тръгна по-рано, така, че да мога да хвана директен автобус от София до Елхово, вместо да вися пак няколко часа по гарите.

Тук имате и една интересна случка, която в последствие ме кара още да се усмихвам като се сетя.

Накратко групичката с която си говорихме ме посъветва вместо да ходя до автогарата с такси, да си хвана метрото. Споделих им, че до сега не съм пътувал с метро и съм силно притеснен, че ще се замотам, но всички бяха много сигурни, че това няма как да стане и ми дадоха кратки напътствия, как да стигна от Интер Експо Център до централна автогара София.

Е… в последствие се оказа, че все пак съм достатъчно замотан, че успях да хвана метрото до Сердика, след което се върнах 2-3 спирки назад, хванах отново метрото до Сердика, след което вече поправих грешката и отидох на линия 2 за ж.п. гарата. ;) Сега всъщност и разбирам, че няма такова понятие от сорта „Няма как да се обърка“.

Естествено и тук не ме оставиха да скучая. Едно детенце на около 15-16 години съвсем грежливо ме поддържаше буден, като през интервал от 10-15 минутки ми подритваше седалката и от време на време си изтърваше водата на пода на автобуса, така, че да е възможно най-думкащ удара и така чак до Ямбол, където имаше прикачане на друг автобус за Елхово и тъкмо си помислих, че поне останалите 30-тина минути ще мога да си почина… пък зад мен седна някакъв човек, който явно имаше някакви здравословни проблеми и си се смееше сам през целият път.

Определено това пътуване беше доста разнообразяващо и запомнящо се. ;)

Как не се прави…

За финал си оставих и малко място за текст, който дълго да ми напомня каква грешка съм направил. Как да се подсещам да не я повтарям, пък и да помогна на други на които им се върти подобна глупава идея, като моята, да я избегнат.

Накратко. Когато сте решили да присъствате на важно събитие, което заслужава всяка ваша минута на него, никога не правете грешката да отидете недоспали. По-добре си отделете един ден предварително да отидете, така, че сутринта да сте там свежи и да се насладите на максимум. Наистина си прекарах страхотно, но само мога да си представя колко по-добре щеше да е, ако бях отишъл предният ден и бях отишъл свеж на това събитие. Вероятно нямаше да съм толкова забил и щях да натрупам още повече контакти. Да не споменаваме, че е много вероятно да идете в по-добър външен вид, а не припотени и намачкани от дългият път.

Само веднъж преди това пътуване бях правил тази гимнастика, но явно бях забравил за какво иде реч и неволно я повторих отново. Надявам се този път тази бележка да ме подсети за догодина.

Място за хората с които се запознах, но им забравих имената…

Осъзнавам, че се запознах с много повече хора от тези, които споменах по-горе и именно за тях оставям тази част. Моля, ако някой се сеща да сме се засекли и сме си казали здрасти, а съм пропуснал да го спомена да ме информира и ще се реванширам с споменаване в този раздел.

Ето и първият човек за който не можех да се сетя за името и с който се запознахме и доста говорихме. Ако ви трябва и човек за Друпал разработки, може да се обърнете към него:

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

6 Коментара

 1. Ganbox (Георги Стефанов)

  Много добре отразено и пресъздадено събитие! Наистина жалко, че не са ти стиганли силите да видиш повече лекции. Аз дойдох само от другия край на София, като станах в 6:30ч цял ден бях по различни лекции и хенгаути и вечерта бях изтощен, та представям си какво е било усилието за теб.
  Чудесно е, че организаторите предоставят безплатно видео на лекциите. Тава от зала 1 е в сайта на конференцията, а от зали 2 и 3 още не са готови, но може ако искаш да видиш моята лекция с информация за Негативно SEO тук http://goo.gl/BtFvJp Поздрави от Ganbox!

 2. Така е… жалко, че не успях да остана до край, но пък този път приятно ме изненада организацията, понеже този път мога да изслушам повечето лекции и онлайн, което е супер. ;)

  Мерси много за връзката с лекцията. Вярвам, че ще е интересна и на други потребители, които са попаднали на статията, а аз си правя кафето и сядам да изгледам пропуснатите от мен лекции.

  П.С. > Точно тази лекция беше една от тези, които като тема ми бяха най-интересни какво ще се каже, така, че ще я гледам с кеф и евентуално след това може да си позволя да коментирам. :)

  Още веднъж благодаря!

 3. Десислав Кузманов

  Братле, честно го казвам и дано не ми се сърдиш, но изобщо не съм разбрал, че съм разговарял с теб. Дори не помня какво съм ти казал, но изглежда не съм те познал. С толкова много лица, които познавам само от нета се срещнах, че мозъка ми блокира. Извини ме за грешката, следващият път ще се постарая по-добре. И да, трябва да дойдеш по-рано и задължително да останеш за партито после. :)

 4. @Десислав Кузманов, споко не се сърдя и те разбирам напълно. И аз в последствие като се прибрах и поразгледах снимките от конференцията установих, че съм говорил с хора които познавам от някъде, а там не съм ги познал. Типичен пример е Виктор Бойчев. :)

 5. Здравей, Андон.

  От пътеписа ти не разбрах, дали си успял да чуеш моята лекция и дали си я намерил за полезна? Ще се радвам на малко критика :)

 6. Здрасти, Евгени.

  За съжаление единствените лекции които чух са на Васил Тошков и тази за Яндекс и то не цялата, но пък за сметка на това ми беше интересно информацията която сподели в лобито на Калин за Google.

  Иначе тепърва ще видя какво ще излезе като видео и ще гледам слайдовете. Вярвам, че си се справил страхотно, понеже ако не се лъжа съм слушал 1-2 твои лекции и знам, че се подготвяш отлично за всяко подобно събитие, така, че едва ли ще има критики. ;)

  Пък и по принцип на подобни събития повечето лектори хвърлят наистина огромни усилия да се подготвят и дори да има някакви дребни неща са маловажни. ;)

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове