Защо хората изографисват някои светци още приживе

Обложка

Защо хората изографисват някои светци още приживе

А ти хареса ли тази статия?!?

Първите исторически доказателства за изографисване на светци датират много назад във времето – още през първите векове на новото хилядолетие. Те разказват за случаи, при които хора, които били изключително отдадени на своята вяра към Бог и помагали на болни и обладани да се изцерят, благодарение на своите молитви.

Подобна е историята на св. Симеон Нови, който през VI в. Живеел също в Сирия. Тъй като му се носила славата, че извършвал чудеса, много хора изобразявали облика му върху икони, според житието му. Един от случаите разказва как една жена, която имала проблем с мъжа си го посетила и му споделила тревогите си. Тъй като молбите на светеца омилостивили Бог той направил така, че жената не само че се сдобрила с мъжа си, но и им се родило дете, което било благословено от светеца. Връщайки се у дома, жената поставила икона, на която бил изографисан св. Симеон Нови н къщата си, за да я пази и закриля. В житието на светеца не се споменава дали жената е купила иконата или й е била нарисувана по поръчка. Според житиеписеца иконата била чудотворна и с нея били излекувани редица тежко болни и обладени от зли сили хора.

Подобна е историята с един занаятчия от Антиохия, която е от същото житие. Той бил обладан от демони. След като св. Симеон Нови му помогнал да се освободи от тях чрез молитвите си към Бог. За да му се отблагодари и да разберат всички, че той е пророк, занаятчията поставил икона с неговия лик  пред работилницата си и на централно място на тържището.

В същото време св. Симеон Нови бил набеден в идолопоклоничество и в града се появили множество крайни коментари. Мнозина желаели да свалят иконата. Един ден се била събрала тълпа и според житиеписеца, точно преди иконата да бъде унищожена се появила жена, която твърдяла, че е била блудница и се разкрещяла. Тя в онзи момент твърдяла, че се е „изпълнила с Дух Светий“. Тя ги накарала да оставят иконата на видното си място, защото техния акт бил против волята господна.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове