Важни правила за иконите в къщи

Обложка

Важни правила за иконите в къщи

А ти хареса ли тази статия?!?

Иконите са едни от най-традиционните подаръци за собственици на ново жилище. Те са символ на вяра и надежда. Няма християнски  дом без поне една икона, която да пази и закриля обитателите му.

Може би повечето от Вас са запознати с основните правила за иконите у дома, но все пак ще ви дадем няколко полезни съвети.

Според източно-православните  канони иконите трябва да стоят на изток. Т. е. да бъдат закачени на източна стена, за да са с гръб към изгрева. Всеки, който влиза в дома, може да вижда мястото, където стоят иконите, затова то не бива да бъде тайно.

В случай, че в дома няма източна стена или тя не е пригодена за закачане, просто защото има прозорци например, тогава може да се избере всяка друга стена, но при няколко условия:

Не е добре до иконата да има телевизор, радио, други картини, снимки, часовници, и всякакви подобни украси.

Ако иконата е с кандило, то винаги трябва да гори, както е по традиция. Но в днешно време кандилото може да се пали само в празници. Това се прави и от съображение за сигурност. Ако сте много вярващи, може да припалвате кандилото сутрин за кратко.

Иконата с изображение на Христос е задължителна за всеки християнски дом. Тя трябва да бъде най-голяма от всички останали, както и да бъде закачена над тях. Иконата на Богородица е следващата в йерархията и винаги стои от лявата страна на тази на Христос.

В много домове има икони на светци, които рода на семейството почита. Това може да бъде светец, на когото сте кръстен например. Според българските традиции е добре да има икона на Свети Иван Рилски, който се счита за защитник на дома, или икона на Свети Мина, който е покровител на семейството.

А в дома живее младо семейство или има бебе, иконата на Богородица с младенеца е задължителна. Ако има болен човек, или някой е боледувал дълго, но се излекувал, добре е да сложите икона на Свети Пантелеймон.

Източник: Presata.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове