Как се появяват иконите?

Обложка

Как се появяват иконите?

А ти хареса ли тази статия?!?

В „Иконопис”, книгата на Джон Тейлър, се разказва, че през IV-ти век християнството добива официален статут в Рим. Тогава езичниците започнали да приемат новата религия и да се прекланят пред картини на техния император, които били изобразени върху плат или дърво. По късно, по идея на това, започнали да се рисуват икони на светци и да им се придава това сакрално значение. Иконите станали основния мотив в църквите, а хората, които се смятали за християни, започнали да ги носят и в домовете си.  Така християнството преминало през своя естествен преход, като превърнало езическото идолопоклонство пред хора, в преклонение пред прекрасно изрисуваните ликове на Дева Мария, Божия син, редица светци и ангели. Интимният момент на молитва пред техните образи станал толкова търсен акт, че много бързо иконите влезли в жилищата на всяко християнско семейство и се превръщали в своеобразен личен олтар, пред който можели да разкрият душата и страховете си.

Апостол Павел говори на хората, които го следват, че има един-единствен Бог и само един посредник между него и хората и това е Исус. Самият Исус казва, че той е пътят към Отца и начинът човек да се докосне до него. Затова самият Христос има способности, които изцелявали хората и ги избавяли от мъките им. В този ред на мисли, обръщението към Бог става в името на Исус, а неговото посредничество между хората и Господ не е възможно да бъде заменено, особено пък от иконите, които са сътворени от ръцете на самия човек.

В Библията пише, че самият Христос е казал, че на Господ трябва да се покланяме с „дух и истина”. Ако го направим, ние получаваме благословия по един специален и възвишен начин. Иконите се явяват предмети, изрисувани от хората, пред които вярващите в източно-православната религия се прекланят. Те са символ на вярата и християнския дух. В църквите в Гърция например има изографисани икони на Исус Христос, Дева Мария, Светата троица  и други светии.

Източник: atelier-de-icoane.ro

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове