Всичко за Grand Seiko Elegance Limited Edition – Истински елегантен мъжки часовник в GS стил

Обложка

Всичко за Grand Seiko Elegance Limited Edition – Истински елегантен мъжки часовник в GS стил

А ти хареса ли тази статия?!?

Seiko показва голям напредък, за да направи вече самостоятелната марка Grand Seiko доказано име, като създава не една, а вече три линии: Heritage, Elegance и Sport. За да бъдем напълно честни, Heritage и Elegance са много сходни, но тъй като колекцията Elegance иска да достигне до по-изтънчен сегмент от потребители, мъжките часовници са по-тънки и придават на китката много различно усещане. Доказателство за това е този стоманен Grand Seiko Elegance Limited Edition (SBGK005G).

ТЪНЪК КОРПУС

Часовниците на Grand Seiko винаги са имали класически вид с размери, които отразяват пазарните тенденции. В края на краищата, малък размер на корпуса днес би изглеждал отживелица. Ако като производител искате да намерите мястото си сред европейските марки, трябва да създадете точно подходящия размер, което е и причината за новия корпус от 39 мм. Височината е леко над стандарта за официален мъжки ръчен часовник (11,6 мм) и нетипична за ръчен часовник с навиване, но благодарение на формата на лъговете и тяхната извитост, Grand Seiko Elegance SBGK005G седи много добре на китката и не пречи на маншета ви.

Гордостта на Grand Seiko, техниката за полиране Zaratsu, се прилага на всички фронтални повърхности, за да се гарантира, че няма изкривени отражения. Ръбовете на лъговете също са полирани, за да се подчертае качеството на завършване. Касата, от друга страна, е със сатенен отблясък – истински класически контраст.

Стъклото от сапфир-кристал следва извивката на безела, за да придаде на визията ретро усещане. За да се следват контурите на циферблата, дори и върхът на минутната стрелка е извита ръчно.

ЦИФЕРБЛАТ СЪС СУПЕР БЛЕСТЯЩА ТЕКСТУРА

Ако говорим чисто за естетиката, успехът на Grand Seiko SnowFlake беше благодарение на неговия текстуриран циферблат. Беше толкова успешен, че се превърна в един от уникалните характеристики на Grand Seiko. Ако някоя марка днес предложи нещо подобно, всеки човек ще каже: “прилича на Grand Seiko SnowFlake“.

Ето защо е напълно логично, че Grand Seiko ще използва този декоративен мотив по-често. Също така, природата много често присъства в японската култура, заради нейното силно, понякога преобладаващо влияние. От работилницата Shizuku-Ishi, където са направени тези мъжки модели Grand Seiko, може да видите целогодишните снегове от планината Iwate. Този снежен изглед е вдъхновение зад циферблата на Grand Seiko Elegance Limited Edition. Замразеният сняг в планината е подсилен от силни ветрове, които създават пукнатини по повърхността му. Пукнатините в леда се възпроизвеждат в редица сини тонове, тръгващи от центъра на циферблата.

Останалата част от циферблата на този SBGK005G е в стил Grand Seiko, с индекси във формата на диаманти, чиито върхове са изрязани, за да отразяват повече светлина върху циферблата. Индексите са полирани до огледално покритие, с тънки фасети, гравирани с линии.

Стрелките са традиционен стил Дофине на Grand Seiko с изключително остри ръбове и полирани до съвършенство. Сложност и качество, които просто не може да намерите при другите маркови часовници от този ценови диапазон. Всъщност, трябва да добавите нула към цената, за да намерите това високо ниво на изпълнение от някои от европейските конкуренти.

Секундарникът е поставен на 9 часа, много необичайна позиция, целяща да не е още един многото часовници с дребни секунди на 6 часа. Той е балансиран с индикацията за запас на мощност на 3 часа. За щастие, GS не са сложили прозорец за дата на 6 часа, което би развалило красотата на този циферблат.

КАЛИБЪР С ТОЧНОСТ

Всички производители трябва да имат поне един механизъм с ръчно навиване в портфолиото си… Просто защото това е връзката с традиционното часовникарство (а също и поради чистото удоволствие от навиването на механичен часовник). Отсъствието на ротор може да е малко по-неудобно в ежедневието, но от друга страна предлага ясна гледка на механизма.

Въпреки че Grand Seiko вече имаше няколко ръчно навиващи се механизма, марката е разработила калибъра 9S63A специално за тази колекция Grand Seiko Elegance, включително този стоманен модел SBGK005G. Този механизъм работи на 4 Hz и може да се похвали с резерв от 3 дни. Той не само е настроен на 6 позиции и 3 температури, но също така е гарантирано с точност от -3 /+ 5 секунди на ден.

НА КИТКАТА


Grand Seiko Elegance SBGK005G е изключително удобен. Въпреки, че е официален часовник, стои добре също с ежедневно облекло, дори и да е на блестяща, синя крокодилска каишка. Истинското удоволствие може да се намери в отраженията и детайлите, в различните нюанси на синьото или играта на светлината с текстурите.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове