Възраждането на натуралната козметика

Обложка

Възраждането на натуралната козметика

А ти хареса ли тази статия?!?

С всеки изминал ден все повече се увеличава броят на жените и мъжете, които изхвърлят обременените с химически елементи козметика и продукти за лична хигиена и обръщат поглед към по-естествената и натурална козметика.

Но дали натуралната козметика е по-добра от другата?

Козметичните продукти и техните съставки трябва да преминат  редица тестове преди да достигнат рафтовете на магазините, а за понятията „естествен“ и „органичен“ няма точни определения. Поради тази причина, когато става въпрос за етикиране на козметиката всеки производител сам решава.

Някои козметични продукти могат да включват в състава си  органични съставки в съчетание с няколко химически такива и въпреки това са етикирани като натурална козметика.

За това ви препоръчваме внимателно да четете, какво е написано на етикетите на продуктите и по този начин да установите, дали наистина са натурални.

Специалистите съветват да избягвате козметика, в която присъства една от тези три съставки.

 • Парабени и консерванти – установена е тяхната връзка с рака.
 • Фталати – това са  химикали,които се използват в продукти съдържащи синтетични аромати, които са вредни за вашата ендокринна и репродуктивна система.
 • Талк – свързва се с рак на яйчниците

Сигурно сега като четете това си давате сметка, че повечето от продуктите за лична хигиена, които се предлагат на нашия пазар са всъщност  химически коктейли  и нямат работа върху кожата, косата или ноктите ви.

Трябва да сте наясно, че някои продукти, които са етикирани като „натурални“ или „естествени“ всъщност могат да не са точно такива.

За това много внимателно прочетете съставките им и се отървете от тези, които по-някакъв начин биха навредили на вашето здраве, защото дори и лосионът ви за тяло да е обозначен с „естествен“ продукт, ако съдържа съставки като октил метоксицинамат, бензофенон-3 и метил/пропилпарабен, то той определено не е натурален. А учените свързват метил-парабените с метаболитни, развиващи, хормонални и неврологични заболявания, както и с различни видове рак.

Предлагаме ви кратък списък на химикалите, които се срещат често в козметичните продуктите за лична хигиена, които е добре да избягвате, за да не навредите на здравето си.

 • Парабени - обикновено се срещат в пол-ох дезодорантите против изпотяване както и в други козметични продукти и е доказано, че те имитират действието на женския хормон естроген, което може да доведе до рак на гърдата.
 • Фталати – Пластификатори съставки, които са свързани с вродени дефекти на репродуктивната система при момичетата, както и с ред други проблеми.
 • Мускуси – Които се използват като аромати, могат да се натрупват в тялото и така да предизвикат дразнене на кожата, хормонални нарушения и дори рак.
 • Изкуствени аромати – Те са сред най-известните 5 алергени и могат да причинят астма или астматични пристъпи.
 • МетилизотиазилинонътХимикалът влиза в състава на шампоаните, както  и в други козметични продукти за лична хигиена, за унищожаване на бактерии по кожата, но има вредно въздействие върху нервната система.
 • Олово – Този токсин е намерен в над 61% от известни марки червила тествани през септември 2001г.

Когато се къпете, слагате си червило или мажете кожата си с лосион за тяло, какво мислите, че се случва с химикалите в козметичните продукти, които използвате? Те се абсорбират директно в тялото ви! Това е така, защото когато прилагате козметичните продукти върху кожата си те влизат в кръвния поток и по този начин се интегрират в тъканите. В действителност е много по-безопасно да изядете тези съставки, отколкото да ги мажете върху вашата кожа.

Следващият път, когато си купувате козметика и четете нейните съставки си задайте въпросът „Това мога ли да го ям?“ и ако отговорът ви е „Не“, то не купувайте тези продукти.

Макар това да ви звучи нереалистично, ако все пак се случи, то храносмилателната ви система е способна да изгради специфични ензими, които ще разградят тези токсини и ще ги изхвърли, но това няма как да се случи, ако токсините попаднат в тялото ви през кожата.

Като цяло, насочете се към продукти за лична хигиена с натурални съставки толкова чисти, че стават за ядене. Кокосовото масло, например е страхотен овлажнител, а зехтинът има отлично подхранващо действие за косата ви.

Винаги избирайте много внимателно вашата козметика и продуктите за лична хигиена, четете етикетите и внимавайте за вредни вещества в състава им. Купувайте натурална козметика с марка L’erbolario или други, които са с доказано качество от известни марки производители, които държат да предоставят само най-доброто на пазара.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

4 Коментара

 1. Ние твърдо заставаме зад Натуралната козметика!

 2. Натуралната козметика за коса може да спести доста дерматични проблеми.

 3. В действителност натуралната козметика предоставя най-добрата грижа за кожата и здравето, като предотвратява появата на странични нежелани ефекти.

 4. Страхотна гледна точка. Всяка кожа, без значение мъжката или дамската, има нужда от качествена грижаа с натурални съставки, които да я хидратират, омекотяват и придават по-младежки вид с годините.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове