Теанин – какво представлява

Обложка

Теанин – какво представлява

А ти хареса ли тази статия?!?

Твърдението, че полезните храни са тези, които най-малко могат да се понравят на вкусовите ни рецептори, често е причина да се отказваме да спазваме балансиран хранителен режим, с който да осигуряваме на организма си всички полезни хранителни вещества.

Това важи особено за чайовете. Да, хилядолетия наред хората се възползват от свойствата на чая. Той се е превърнал в част от традициите на много култури. Както и други храни от растителен произход, някои видове чай обикновено се асоциират с липса на вкус и съответно нежелание да го превърнем в ежедневна напитка.

Зеленият и черният чай се консумират не са за всекиго. Обикновено сме свикнали с билковите или плодовите чайове, които както могат да ни затоплят в студеното време, така и могат да бъдат приятни на вкус.

Колкото и да бъдем информирани за полезните свойства на продуктите, които не ни допадат, колкото и да искаме да води здравословен начин на живот, ако вкусът им не ни харесва, е почти невъзможно да ги консумираме.

Отговорете си обаче на следния въпрос: Ако имаше начин да избегнете неприятното усещане при приема на такъв продукт, бихте ли се възползвали от характеристиките, които приежава?

В случай, че отговорът ви е положителен, съветваме ви да продължите да продължите да четете и следващите редове, които ще разкрият как може да ви бъде полезна една от основните съставки на зелените чайове – теанин.

Ползите от теанин

Теанинът е аминокиселина. Навярно сте чували за 20-те вида аминокиселини, които се съдържат в белтъчините и се разделят на незаменими и заменими. Теанинът обаче не спада към нито един от тези два вида.

Може да бъде открита единствено в чаените листа и един вид гъба. Структурата на таенина е сходна с тази на глутамата и, подобно на него, играе важна роля в правилното функциониране на централната нервна система.

Сигурно се питате как приемът на теанин като хранителна добавка може да повлияе при физическо натоварване, като основното му свойство е свързано с когнитивните функции. Да, тази аминокиселина не отговаря за изграждането на мускулна маса или възстановителните процеси.

Теанинът има тонизиращ ефект и може да повлияе благоприятно при умствена или физическа умора. Дори за тези от вас, които не са толкова запалени по фитнеса или друг спорт, могат да се възползват от тази аминокиселина. Тя способства за намаляването на стреса и тревожността, има позитивен ефект при безсъние и засилва имунната система.

Както споменахме, теанинът се открива в чаените листа. Въпреки това, ако не не ви допада вкусът на зеления чай, винаги можете да си набавите теанин чрез хранителни добавки, а мястото, където имате тази възможност е Workout.bg.

Чай или хранителна добавка

Хранителните добавки не трябва винаги да се свързват с професионалните атлети, които се нуждаят от максимум енергия, за да достигнат успехи. Дори когато просто се чувствате отпаднали или сте под голямо напрежение, теанинът може да ви бъде от полза заради способността му да повишава нивата на серотонин и допамин в мозъка. Както кофеина, и теанина има ободряващ ефект, който да повиши вниманието ви, когато имате нужда.

В онлайн магазина на Workout.bg имате възможността да избирате от голям набор марки суплементи, които се предлагат винаги на най-атрактивни цени.

Разбира се, вие сами трябва да направите избора дали да приемате теанин чрез зелен чай или чрез добавки. Основното предимство на добавките е по-силната концентрация в една таблетка, а и, нека си признаем, да глътнеш капсула е много по-лесно, отколкото да вариш чай.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: biko

Димитър Георгиев - Бико е част от екипа на oнлайн маркетинг агенция IdeaMAX, която предоставя широко разнообразие от дигитални маркетингови услуги с висока степен на ефективност, за което свидетелстват и резултатите. Един от нашите нови проекти е Градската медия - Gradski.bg.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове