Скъпи или евтини климатици да си купим

А ти хареса ли тази статия?!?

У нас, когато говорим за потребителски уреди, включително и за климатици, най-често задавания въпрос е този за тяхната цена. Често хората избират по-евтин, но некачествен климатик, за да спестят средства, но също толкова често се оказва, че не са доволни от закупените климатици.

У нас често се спекулира с цената на всякакви продукти, тъй като компаниите осланят маркетинговата си стратегия на принципа „по-скъпото е по-качествено”. Един трик, който често работи. Как обаче да разграничим измамно скъпите стоки от качествените такива?

Ако една стока е произведена у нас, то нейната цена не бива да бъде най-водещ фактор за нашия избор, тъй като добре познаваме мисленето на производителите в България. За сметка на това, почти всяка стока, произведена в чужбина следва този пазарен принцип, че високата цена, означава и високо качество. Все пак това не значи, че няма скъпи качествени родни продукти като цяло, но просто бъдете винаги нащрек.

Отклонихме се малко от темата за скъпи или евтини климатици да изберем, но все пак по-долу ще направим кратък списък с „За” и „Против” по-високата цена на един климатик.

За Скъпи климатици:

 • Модерна електроника, често създадена едва преди година във високотехнологичните лаборатории на компанията-производител.
 • Дълга експлоатация – това е също нещо, което значи много за потребителите и което скъпите и качествени климатици им предоставят в повишен обем.
 • Температури на експлоатация – колкото по-качествен, респективно по-скъп е един климатик, толкова по-голям температурен диапазон на работа притежава. Естествено има и изключения, но те са провокирани от различните стратегии на компаниите-създатели.
 • Ниски нива на шума и гаранции – повишеното очакване в тези два аспектът е напълно оправдано и най-често удовлетворено при скъпите качествени климатици
 • Икономия на електроенергия – качествения климатик понижава значително вашите разходи за електричество, което на практика ви дава един отличен електроуред, който бързо ще изплати инвестицията, която сте направили.

За евтините климатици за жалост остава само предимството на цената, която обаче често се оказва неоправдан разход. Моят съвет е да не правите компромиси при избора си на климатик, а да се доверите на доказани и престижни марки, които ще отговорят на вашите очаквания и ще допринесат за общия комфорт и уют във вашия дом.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

29 Коментара

 1. Работа (Нанко Нанев)

  То това се отнася не само за климатиците, а за всякакъв вид техника. Стигнал съм до извода, че за всичко в което има електроника е най-добре да се насоча към вече признати марки (както ти си написал). За останалите неща, вече си е индивидуално, но пак трябва да се помисли малко. Няма как продукт да се продава за Х лева и той да е качествен, ако само материалите от който се твърди, че е направен струват толкова или дори по-малко.

 2. Наско (Наско Николов)

  Всеки път щом стане дума за климатици си спомням за първия ми сблъсък с тях. Дойде времето да си закупя първия климатик. Тъкмо бяха се появили инверторните модели и главоблъсканицата беше дали да е такъв или обикновен. Почти всички допитвания до познати и приятели приключваха с извода: Инверторите са скъпи и бъкани с електроника, която се чупи често и струва пари.
  В крайна сметка заложих на инвертор кръстен на вулкан и вече няколко години по-късно съм доволен от избора си. Именно тази скъпата електроника ми спестява доста левчета на месец и не се чупи.

 3. Кристиян (Кристиян)

  Няма по-лоша покупка от тази да си вземеш евтини климатици. Нито охлаждат през лятото, нито топлят през зимата, а харчат повече ток от останалите.

 4. Преди време имах онлайн магазин за климатици, и моят опит показва, че ~70% от потребителите избират най-евтиния вариант… Тези потребители просто не искат да разберат, че китайския климатик е евтин, но после ще им излезе няколко пъти по-скъп, а да не говорим за енергийната ефективност…

 5. Осаката имат добър избор на климатици от евтин до скъп и е наложена марка с добър сервиз.

 6. филми онлайн (Димитър Новоселски)

  Евтин климатик = високи сметки за ток !

 7. Скъп или евтин климатик е много относително понятие. Ако е за малка стая бих си купил най-евтиния климатик. Тук сега ясно че няма да се хареса на търговците на климатици но за малка стая няма смисъл от набутването на луди пари. Ако стаята е примерно за 9-ка, аз бих си взел 12-ка евтина, както и направих и мога да ви кажа че съм супер доволен и от сметките ми към ЧЕЗ и от подръжката на климатика ;)

 8. Зависи защото има и качествени климатици на добри цени пример – за нисък клас добри такива са Мидеа . Но всичко е относително – за какво помещение с каква цел ще се използва и т.н. Най-важното нещо преди да купите климатик е да се консултирате с техник който да замери и провери какви са нуждите на помещението в което ще се монтира той.

 9. За охлаждането съм съгласен климатика няма равен. Но за отопление не – все пак идеята на климатиците е главно да охлаждат особено когато говорим за малките модели , а не за цялостно климатизация. За отопление за мен идеалното решение е камина на пелети с водна или въздушна риза в зависимост от помещението.

 10. Топ оферти (Пепи)

  Както се казва „Евтиното винаги излиза по-скъпо“!

 11. БГ Клюки (Емил)

  Аз лично си купих най-евтиния вариант и за сега съм доволен, но не го купих онлайн.

 12. БГ Клюки (Иван)

  Предпочитам скъпото, тъй като евтиното абсолютно винаги излиза по-скъпо. Залагам предимно на утвърдени марки.

 13. Аз имам един инверторен климатик Panasonic, когато го взимах се изръсих доста пари за него, имаше климатици от 400-500 лв, аз три пъти отгоре, но съм изключително много доволен. Фирмата която го монтира идва всяко пролете да го почиства, там некви решетки, незнам точно какво, без да съм ги викъл. Изключително много съм доволен от климатика и от фирмата.

 14. феа (fea)

  Най-добрия вариант е да се вземе нещо средно защото евтините ,често излизат по-скъпи миналата година взехме един евтин климатик изкара няма и година и се налагаше да се ремонтира, а беше чисто нов !

 15. При избора на климатик съм “ЗА“ с две вдигнати ръце за скъпите климатици от реномирани марки. Говоря от опит, защото при избора на първия ми климатик цената беше от най-високо значение за мен. В последствие, в рамките на една година се наложи на няколко пъти да ремонтирам този“евтин климатик“, което в крайна сметка ми оскъпи двойно придобивката.

 16. Tihomir Penchev (Тишо)

  Здравейте, поздравления за статията. Обаче искам да задам няколко въпроса, които от много време ме вълнуват и не ми позволяват да премина към отопление с климатик. Как да избера най-подходящия такъв, след като цените варират в доста голям диапазон? Трябва ли един климатик да работи целогодишно за да е максимално ефективен? Какъв бил резултатът ако го пускам само от време на време? Има ли някаква формула, с която бих могъл да изчисля приблизително от какъв климатик имам нужда, като вземем примерно размерите на стаята?
  Благодаря предварително!

 17. Да има значение дали се пуска и спира или се ползва целия сезон или целогодишно. Ако е примерно само за отопление то той се пуска есента и се спира пролетта. Така се поддържа равномерна температура, климатира не се напъва да работи на максимална мощтност и пести ток.

 18. Имам поглед върху скъпите и евтините климатици. Имам скъп климатик от известна марка, работи безотказно вече 10 години. Имам и евтин климатик,купен за 390 лв. По време на токов удар евтиния изгоря непоправимо, точно месец след като му изтече гаранцията. Как го изчисляват този момент не знам, но все така става – като изтече гаранцията и уреда умира. За сведение – по време на токовия удар работеше и скъпия климатик, който просто се изключи и след това си беше ок – нищо му нямаше, а евтиния го хвърлих и си купих нов.
  Само аз ли имам такъв проблем – пет пъти слагам верния предмет в кръгчето и ми дава eror?

 19. chasovnici (Николай)

  Имам климатик на панасоник 12-ка сплит система .. и не е мръднал! И през зимата работи на -10-15 градуса :)

 20. уеб дизайн (Марио Илиев)

  Четейки теми като тази, когато бях на фазата какъв тип климатик да си взема, се реших да не си пестя парите за този уред. Най-малкото защото ми е адски нужен не само за отопление (с разкачени радиатори съм) а и за охлаждане (последен етаж – нагорещена таванска плоча, източно изложение). Освен всичко друго, смятам, че по-скъпата цена ще си я избия от това, че вече няма да ми се налага да пускам малката гадна духалка, която смуче прекомерно много ток за работата, която върши. Е опитах една зима и на газ. Да топли много добре и много бързо, но! Мирише, зарежда се често, хаби кислорода в стаята адски бързо и да не забравяме страха от това, че имаш бомба в стаята :D Така и аз давам вот за по-скъпите климатици. Да чукна на дърво, засега съм доволен.
  Поздрави

 21. втора употреба (втора употреба)

  Скъпото винаги е хубаво това е ясно. Аз си купих преди години някъква незнайна марка за около 750лв….даже и сега ми е трудно да си я спомня, но си бачка климатика като пич, даже и на -15° :-)

 22. Климатиците наистина могат да бъдат подразделени на скъпи и евтини, но човек трябва да се замисли, че и в двата случая дава горе долу едни и същи пари. Разликата е, че когато си вземеш евтин климатик по-нисък клас, даваш различни суми на порции във времето – плащаш по-високи такси за ток, развалят се по-често, ремонтът им струва повече пари и има реален шанс да ти се наложи по-често да сменяш техниката, да не говорим и колко нерви ще изхабиш. Когато обаче платиш по-високата цена още в началото, ще се удивиш колко бързо продуктът ще се изплати, поради по-ниските месечни такси за ток, по-продължителната проддръжка и живот, както и по-малкото главоболия, които ще ти създаде климатика. За това по-хубаво купи си качественото навреме, че да има по-малко притеснения.

 23. ами то ако евтиното беше хубаво, нямаше да има скъпо :-)

 24. pellets (pellets)

  Евтиното води в повечето случаи до препълнени с боклуци мазета и гаражи!
  Копувайте си качественни неща ако искате да имате повече свободно място :-)

 25. Камини (Веселин)

  От десетина години имам „ Midea “ за около 420 лева. Използвам го предимно лятно време и съм доволен, защото не е имал повреди и сметката на тока е нормална. Може би съм уцелил качествена серия. Преди 7 години за другата стая купих втори климатик от среден клас на известен производител и не намирам съществена разлика между двата. Така, че за тези които не разполагат с достатъчно средства е възможен и този избор.

 26. Камини (BGR)

  Здравейте, бих искала да Ви поздравя за изчерпателната статия. Беше ми изключително полезна :)

 27. Авто климатици (Николай Василев)

  За мен лично компромиса в цената винаги води до непредвидени неудобства! Как са казали хората, евтиното винаги излиза скъпо! Да, ясно е че бюджета е определящ, но по-добре да изчакате и съберете повече средства преди да направите покупка, за която в последствие ще съжалявате..

 28. климатици (Мария)

  При закупуването на климатик в http://www.bgr.bg, избрахме малко по-скъп вариант, но сме изключително доволни. Мисля, че когато купуваме климатик, определено не трябва да спестяваме пари защото става въпрос за дългосрочна инвестиция.

 29. Врати Плевен (Димитър Петев)

  Евтини са за предпочитане. Всичко се разваля.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове