Какво отопление да изберем през зимата?

Обложка

Какво отопление да изберем през зимата?

А ти хареса ли тази статия?!?

Лятото отмина, а с него и проблемите как да избягаме от горещините. С настъпването на есенния сезон и рязкото понижаване на температурите е време да помислим за нещо много важно, а именно – как ще отопляваме дома си през зимата. На пазара ще откриете разнообразни варианти и всеки от тях има своите предимства и недостатъци. За да ви помогнем да откриете най-подходящото отопление за Вашия дом, в тази статия сме събрали едни от най-популярните варианти и какво да имате предвид, ако изберете някой от тях.

1. Климатици

Климатиците са един начините за отопление, което доста домакинства избират. Едно от основните му предимства е, че може да го използвате за охлаждане през лятото и за отопление през студения сезон. По този начин спестявате от купуването на отделен уред за охлаждане като вентилатор, например. Освен това те ви спестяват носенето на дърва, по-чисти са и поддръжката им не изисква много усилия. И третото им предимство е, че може да регулирате желаната температура бързо и лесно.

Те обаче имат и недостатъци. Важно е, когато избирате климатик, да съобразите големината на пространството, дали е изолирано и т.н. Защото, ако направите грешката да изберете неподходящ климатик, това може да ви коства високи разходи за електроенергия. Освен това, при по-ниски температури е възможно климатикът да замръзне и да не може да сгрее помещението. Така че винаги се съветвайте със специалисти, които да ви помогнат в избора на климатици, подходящи за Вашите нужди.

2. Други електрически уреди

В тази категория попадат духалките, електрическите печки, радиатори и т.н. Плюсът при тях е, че просто ги включвате в контакта и те започват да загряват. Те обаче са подходящи за малки помещения, в които няма да прекарвате много време. Освен това, след като ги изключите, стаята бързо изстива. Ако решите основно да заложите на този вид отопление, имайте предвид сметките за ток значително ще се повишат.

3. Камини

Камините са чудесен избор за отопление на дома. Топлината от огъня е несравнима с тази от който и да било електрически уред. Те ви позволяват да поддържате висока температура в помещението. Моделите с водна риза, пък ви позволяват да създадете цялостна отоплителна система в жилището, използвайки радиатори. Освен това, камините са много стилно решение от интериорна гледна точка, придавайки изискана и уютна обстановка.

Един от основните недостатъци на камините с дърва, са най-вече факта, че трябва да ги съхранявате някъде и да ги пренасяте. Решение на този проблем има, това са камини и печки на пелети. Те стават все по-популярен метод за отопление, тъй като пелетите са по-висококалорични от дървата, а едновременно с това вземат по-малко място за складиране. Също така, съвременните системи са автоматизирани, така че се налага да ги зареждате и почиствате само веднъж на няколко дни, което спестява време и усилия.

4. Соларни системи

Използването на енергията от Слънцето за отопление на дома е един от най-екологично чистите начини. Освен това той е и много ефективен и значително ще намали сметките ви за електроенергия. В допълнение, ако инсталирате соларна система, си гарантирате и постоянно наличие на топла вода. Големият недостатък на този вид отопление е най-вече голямата първоначална инвестиция, която домакинствата трябва да направят, за да изгради системата. Специалистите обаче напомнят, че са необходими само няколко години, за да се изплати тя напълно.

5. Централно парно

Централното парно също е една от разпространените алтернативи за отопление, особено в големите градове. То също така спестява от сметките за ток, тъй като разполагате с топла вода по всяко време. Минусите са, че не навсякъде има изградена такава инсталация. Освен това, в много от градовете тя е стара и се налагат чести ремонти, които могат да ви оставят на студено и без топла вода по средата на отоплителния сезон. Което определено не е никак приятно.

Това бяха част от най-популярните начини за отопление на дома с техните основни предимства и недостатъци. За да ви бъде топло през зимата, обмислете вариантите добре и изберете най-подходящия за Вашето жилище.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

4 Коментара

  1. Roz Boutique (Roz Boutique)

    Аз имам печка на пелети и съм много доволна!

  2. PulseGymShop (PulseGymShop)

    Ние имаме камина и всяка зима се отопляваме с нея и няма значение колко градуса е навън, вътре е топло.

  3. Панелни отоплителни конвектори-ADAX https://adaxonlineshop.24bg.eu

  4. Соларните системи в действителност носят висока ефективност за отоплението на всяко помещение. Въздушните слънчеви колектори допринасят за минимизиране на ежемесечните битови разходи, като служат за алтернативен метод за отопление и освежаване на въздуха.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове