Как да изберем подходящия и максимално ефективен климатик?

Обложка

Как да изберем подходящия и максимално ефективен климатик?

А ти хареса ли тази статия?!?

Климатиците са електроуреди, които през годините са доказали своята ефективност и рентабилност при експлоатация. На практика наистина няма друго подобно средство, което да ни осигурява възможност едновременно за отопление и охлаждане и освен това на доста прилична цена. Но от това на каква марка и модел климатик ще заложим зависи дали ще сме максимално удовлетворени от неговата потреба. Затова днес ще се постараем да ви запознаем с основните характерни показатели, на които е желателно да обърнете внимание при покупка на нови климатици. За да е оправдана инвестицията и да не се лутате в океана от предложения в търговската мрежа е добре да имате предвид основните параметри на помещението, което ще бъде обслужвано от електроуреда – вид строителство, изложение, височина, кубатура, вид на изолацията, етажност, вид на дограмата. Независимо от това, че на Вас ви се струва доста подробна тази информация то имайте предвид, че тя е решаваща за това какъв климатик да бъде предложен от съответния търговец. Въпреки прецизно подадените данни от Вас онези представители и специалисти в продажбата на най – добрите климатици на ХИТ цени със сигурност преди да Ви продадат даден модел ще пожелаят да направят оглед и съответното замерване, с което да се изчисли точната мощност на нежния Ви електроуред.

Друг също важен момент е дали ще заложите на конвенционален или инвенторен тип климатик. За да вземете правилно решение е добре да се запознаете с предимствата и недостатъците им. Конвенционалните модели бяха доста разпространени преди десетина години. Но заради техните основни отрицателни характеристики, че замръзват при – 10 градуса както и това, че поради непрекъснатото включване и изключване на компресора повишават разхода на електроенергия реално към настоящия момент не са достатъчно рентабилно средство. Инвенторните климатици обаче са доста усъвършенствани по отношение на работата на компресора. На практика той не се изключва, а регулира оборотите си според това дали е достигната зададената температура. По този начин се контролира и разхода на електроенергия и това на практика удължава живота на системата. Друга важна положителна характеристика на инвенторните климатици е, че работят в ниски шумови диапазони. Това предполага използването на електроуреда в спални помещения и детски стаи. Единствен недостатък на този вид климатици е тяхната по-висока цена, но на фона на преимуществата им определено инвестицията си заслужава.

За да бъдете максимално доволни от работата на новия си охлаждащ и отопляващ електроуред е добре да изберете такъв с подходяща мощност. Мощността реално зависи от по-горе изброените показатели и се изчислява по специална формула, която дава много конкретна информация за това дали да изберете 12 или 18 например. Не бива да се купува климатик с по-ниска мощност само защото цената му е по-изгодна. Това би довело до по-висок разход на електричество и прекалено натоварване на електроуреда, което пък от своя страна би довело до съкращаване на неговия живот.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Иван (Иван)

    Браво много хуабв текст

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове