Ревю на швейцарските часовници Frederique Constant, Roger Dubuis и Corum

Обложка

Ревю на швейцарските часовници Frederique Constant, Roger Dubuis и Corum

А ти хареса ли тази статия?!?

Frederique Constant – през двайсетте години на миналия век в Америка са били популярни така наречените съботни състезания, в които инак улегнали семейни мъже се събирали, за да се състезават помежду си през уикенда. Именно тези лодки носят името „рънабоут” – лакиран тик, вода и червена кожа, това си е просто класика в жанра. А обичайният призив е „Gentlemen, start your engines!”. Чували ли сте за така наречения Concours d`Elegance? Такива има много – за автомобили, лодки бижута. В нашия случай в средата на август той събра на езерото Тахо в северната част на Калифорния над стотина класически и ретро лодки и повече от 5000 посетители.

Една хубавица, произведена от дърво през далечната 1939 година и кръстена с името Gar Wood спечели голямата награда. Този 19-футов рънабоут с двигател с мощност 103 конски сили и 6-цилиндров двигател Chrysler е собственост на Джонатан и Жан Тревилиан от Актон, Канада. И двамата състезатели получиха по един швейцарски часовник от серията Frederique Constant Runabout, създадена именно за собствениците на такива лодки. Тук е добре да уточним, че през 2009 година швейцарският производител на класни луксозни часовници Frederique Constant посвети на този вид легендарни плавателни съдове лимитирана серия от ръчни часовници. За да допълнят тази гама, майсторите от Женева тази година предложиха нова версия – Runabout Moonphase & Date. Тя се отличава с корпус 43-милиметров диаметър, изработена или от неръждаема стомана или с розово злато покритие. Часовниците от новата гама са с фино декорирани посребрени циферблати. Те са свой ред са украсени с деликатна плетеница в центъра, ръчно приложени арабски цифри и идеално разположени индикатори за дата, ден и фазите на Луната. Необходимо ли е да споменаваме, че тези часовници са елегантни почти колкото и едноименните лодки, от които всъщност са вдъхновени? По традиция всеки един часовник от тях върви със собствена дървена ръчно изработена кутия, направена в духа на яхтсменството. Редом с часовника в кутията има и миниатюрна репродукция на класически рънабоут. По 1888 екземпляра от двата варианта на този часовник Frederique Constant (от стомана или розово злато) ще бъдат произведени в света.

Roger Dubuis – три нови версии на авангардното и сложно творение Easydiver на швейцарската часовникарска компания Roger Dubuis ще радват мъжете с влечение към фината механика. Те наистина ще оценят свежото и спортно излъчване на удивителния часовник, който на всичко отгоре е подходящ за гмуркане и обзаведен с автоматичен калибър механизъм, не просто създаден от Roger Dubuis, но и белязан от женевския печат, носен само от механизмите, отговарящи стриктно на 12 технически показателя, и наистина са произведени там. Този водоустойчив часовник издържа на дълбочина до 300 метра и е изключително устойчив срещу всякакви несгоди на времето. Часовникът търпи натоварвания от всякакъв вид. Нещо повече, има доста светски дизайн и няма да ви посрами дори под ръкава на деловия костюм. Easydiver носи отличителните черти на всичко това, което истинските познавачи очакват от един луксозен часовник. Дизайнът му, както споменахме вече, е доста авангарден. Съдете само – черно и бяло, керамика, устойчива към надраскване стомана. Гравираният с цифри въртящ се безел и маркировката, предвидена за моментите под водата, са изработени от изключително здрав черен керамичен материал. Красивата 46-милиметрова каса излага на показ широкия, лесно четивен черно-бял (или черно-оранжев) циферблат с невероятно бели стрелки и маркери за часовете. Малкият циферблат на секундите е разположен на 6 часа. Черният цвят на часовника е преповторен в задължителната за жанра “diving” гумена каишка. Другите две версии на часовниците са съответно с оранжево в стрелките и маркерите за часовете, и черно, но с бели контури.

Corum – знаменитата колекция от часовници Admirals Cup на Corum бе попълнена от нов модел – Seafender 47 Tourbillon GMT, който съчетава спортния дизайн с най-сложните функции – турбийон и индикатор за втори часови пояс. Открай време тази гама от часовници се е превърнала в лесно разпознаваема икона на часовникарското изкуство. Дори лаиците с лекота отличават характерния й 12-ъгълен безел. Свежото попълнение 47 Tourbillon GMT запазва спортния дух на часовниците, създадени да функционират безпогрешно в най-екстремни условия, но и да демонстрират с блясък изключително сложни функции.

Турбийонът се намира в позиция на 11 часа. Това изобретение на Абрахам Луи Бреге от края на 18 век, което компенсира въздействието на гравитацията върху работата на механизма, и до днес е отличителен белег за висок клас часовници. Малкият циферблат за втория часови пояс се намира в позиция 6 часа и е допълнен от индикатор за ден и нощ, разположен на позиция 7:30 часа. Вибрациите на механизма са 4 херца или 28 800 пулсации за час. Ходовият силов резерв е от 50 часа. Редно е да обърнем внимание на неголемия бутон в положение на 4 часа, предназначен за плавно и лесно регулиране на показанията на втория часови пояс.

Часовникът Corum Admirals Cup Seafender Tourbillon GMT се предлага в две версии. Първата е изключително лека и изработена от керамизиран алуминий 7075. Втората е от чисто злато проба 750. И двата часовника са с довоустойчивост до 50 метра (5 атмосфери). Механизмът е самонавиващ се с калибър CO397 с 28 камъка, силов резерв от 50 часа и като завършек е с каишка от черна крокодилска кожа.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Статията е чудесно четиво,ще следя с интерес и останалите.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове