Регистрация на фирма ООД (ЕООД) – регистрирай сам

А ти хареса ли тази статия?!?

Искате ли сами да регистрирате фирма (ООД) , спестявайки ненужни  разходи по адвокатски хонорари и тлъсти комисионни ?  Следната статия тогава е точно за вас.

Първоначално да разясним какво представлява ООД като вид търговско дружество.

ООД (Дружество с ограничена отговорност) е капиталово дружество, т.е. за разлика от ЕТ има дружествен капитал,  който се притежава от съдружниците, участващи във фирмата.

ООД (Дружество с ограничена отговорност) се учредява от двама или повече съдружници и може да има един или повече управители. В зависимост от броя на съдружниците капитала се разпределя, помежду им като минималното разпределение на дяловете е 1лв /1 дял за съдружник.

За да се създадете ООД (Дружество с ограничена отговорност) трябва да сте наясно с няколко неща :

 1. Име на ООД , името на бъдещата фирма (ООД), трябва да е уникално и да не е използвано от друга фирма или запазено такова. Това лесно можете да проверите от сайта на Агенция по вписванията от раздел Справки – > Права върху фирма

Проверката на името става като от – „Права върху фирма“  се изписва името на фирмата,  която желаете да регистрирате. Ако се изпише отдолу с червено - “Няма намерeни резултати.“ , това означава ,че името е свободно и може да се използва. Трябва да се внимава за близки имена – ако има съществуваща фирма „Про уеб дизайн“ и вие искате да регистрирате – „Про-уеб-дизайн“ с интервали , името на фирмата е много близко до вече регистрираната такава и ще ви бъде отказано вписване , въпреки че е изписало ,че няма намерени съвпадения.

Освен на Български език може да се посочи допълнително и еквивалент на фирменото наименования на Английски език(най-често се използва и предпочита от фирми, които търгуват извън България).

2. Седалище и адрес на управление на дружеството – трябва да изберете и посочите актуален адрес на който можете да получавате кореспонденция от НАП и НОИ. Това трябва да е адрес до който вие имате достъп. Ако посочите адрес който е невалиден или нямате достъп до него може в последствие това да окаже негативен ефект – да ви дерегистрират по ДДС , да ви постановят глоба и т.н.

3. Основен предмет на дейност – трябва да определите с какво ще се занимава основно дружеството (ООД)(каква ще е основната дейност, която фирмата ще извършва

4. Управител – кой ще е управител в дружеството , ако управителите са двама или повече ,трябва да се определи и начина на представляване на дружеството – тук възможните опции са – заедно , поотделно , заедно и поотделно. Най-предпочитаният вариант е заедно и поотделно , това означава ,че и двамата управители могат да подписват и извършват дейност за сметка на дружеството независимо един от другиго. Докато например , ако посочите заедно – това означава ,че могат само заедно да подписват документи и да извършват дейности за сметка на ООД-то , което последствие води до неудобството винаги да присъстват заедно навсякъде където това се налага.

5. Основен капитал на дружеството – минимума е 2лв. , но не е желателно да регистрирате фирма с минималния капитал (основния капитал на ООД – то не е разход , той се внася в набирателна сметка в банката и се тегли след като се регистрира фирмата)

След като вече сте наясно със горните детайли относно бъдещата фирма (ООД) е време да подготвите документите и да заплатите държавните такси. Всички необходимите документи за регистрация на ООД (дружество с ограничена отговорност) както и за регистрация на ЕООД (еднолично дружество с ограничена отговорност) можете да намерите на : www.consultbg.weebly.com/2/post/2011/11/73.html

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

6 Коментара

 1. Наистина полезна статия! Регистрацията на ООД е добро решение, но разходите са доста големи и за малкия бизнес ЕООД-то също е вариант. :)

 2. Полезна информация, но има ли спецификации при регистрирането на фирма, занимаваща се с онлайн търговия примерно? Все по-често обмислям да започна дейност в тази сфера. Темата също е доста актуална и ще е интересно да се научи повече. :)

 3. Миратрейд (Митко Николов)

  Към първия пост – дали фирмата ще е ООД или ЕООД, разходите за откриване са еднакви.

 4. Иванов (Иванов)

  Полезна статия.

 5. Авточасти (Станислав Георгиев)

  Хубаво е да добавим, че регистрацията по ДДС е по-желание и може да стане веднага. Тя става задължителна след реализиране на оборот 50 000 лв.

 6. Имайте в предвид, че много от клиентите на фирмите не са по ДДС, така че, ако имате множество клиенти и минете по ДДС е хубаво да си направите още едно дружество, към което да сключвате договори с по-малките фирми.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове