Как се регистрира фирма.

А ти хареса ли тази статия?!?

От известно време насам държавата наложи някой облекчения при регистрирането на нови фирми. Отпаднаха и някой задължителни процедури от регистрационния процес при създаването на нова фирма. Вече е напълно възможно да се учреди дружество (ООД , ЕООД) с първоначален капитал от 2 лева , което още повече улеснява цялата процедура , като преди изискването за внесения капитал беше минимум 5000 лева.

Като цяло не е необходимо да се съветвате с адвокат относно фирмените документи в случай ,че няма някаква по-специфична особеност , за която предвиждате специализирания съвет. Вече всеки може и сам да попълни и подаде нужните документи за регистрация на фирма, без значение дали се създава ЕООД , ООД , ЕТ или друга дружествена форма.
Единственото нещо което трябва да знаете е ,че всяка една малка грешка в документацията, която подавате може да ви коства отказ от Агенцията по вписванията ,където се подават документите за регистрирането на дружеството.
За да бъдете сигурни в документите, които подавате, добре е да ги проверите няколко пъти преди да ги подадете и да се уверите ,че всичко е попълнено коректно и изрядно.

Като цяло можем да обособим в няколко лесни стъпки регистрационния процес :

 1. Избор на име на фирма и проверката му в търговския регистър за уникалност.(може да стане и онлайн от сайта на агенцията по вписванията – http://brra.bg – справка по юридическо лице)
 2. Избор на първоначален капитал за дружеството – това ще е записания капитал с който дружеството ще разполага – минимум 2 лева.
 3. Избор на управител и съдружници(ако има такива), който/които ще представлява/т дружеството – В случай ,че вие сте едноличен собственик и нямате съдружници формата е ЕООД , а в случай ,че в дружеството има повече от двама съдружници то тогава формата на фирмата Ви ще е ООД.
 4. Избор на адрес на управление и седалище на дружеството.

След като сте готови и сте решили тези стъпки следва самото физическо изготвяне на документите за регистрирането на фирмата ви съответно като ЕООД или ООД. В зависимост от формата и фирмените документи се различават. На сайта на счетоводна кантора КТК Консулт можете да намерите нужните документи , които трябва да попълните и да подадете към Агенцията по вписванията.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

4 Коментара

 1. Освен тази 2 лв. капитал, мисля трябваха и други плащания за обработка на документи , вписания и други неща но не се сещам какви суми бяха там.

 2. @Dimi
  Откриване на сметка в банка – 10лв.
  Нотариус – 10-12лв.
  Държавна такса – 160лв. (вече има възможност и за намаляне на тази такса ако се подават документите по ел. път)
  Те това е :)
  За документи не се плаща свалят се от интернет :)

 3. Доста са улеснени нещата. Вече не трябва да разполагаш със сериозен капитал, пък и поддаването на документите по електронен път също улеснява работата.

 4. www.izrabotka.com (Камелия Маринова)

  Скоро ще ми се наложи да регистрирам фирма. Тази статия ми беше от голяма полза, за което наистина благодаря.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове