Видове счетоводни услуги: всеки каприз за вашите пари

Обложка

Видове счетоводни услуги: всеки каприз за вашите пари

А ти хареса ли тази статия?!?

Година след година държавата се увеличава сложността на отчитането за малкия и средния бизнес и се засилват наказанията за нарушения. По този начин се появи задължението за управление на електронни документи с данъчните органи; за сделки с ДДС – предоставете списък на всички покупки и продажби. По този начин с он-лайн проверка може да се съпоставят документите на доставчика и купувача.

Бизнесът е длъжен ежемесечно да докладва на Пенсионния фонд и да изготвя доклади на тримесечна база. Дори незначителни нарушения водят до санкции и глоби. Тенденцията на нарастващо търсене на висококачествени счетоводни услуги е очевидна. Такава е важна, както при откриване и регистрация на фирма, така и за индивидуалните предприемачи. Малките предприятия си сътрудничат със счетоводители от авторитетни авторизиращи компании.

Освен малкия бизнес, съществуват и други групи фирми, които традиционно принадлежат към броя клиентите на счетоводните агенции:

Представителства на чуждестранни фирми, за които аутсорсингът е стандарт и се използва за успешно функциониране и навлизане на новите пазари.

Бързо развиващи се фирми, които разбират, че счетоводителите и мениджърите на персонала нямат време да „растат“ с бизнеса. В същото време счетоводните стандарти трябва да бъдат еднакви за всички отдели.

Големи компании, за които аутсорсингът е по-лесен, по-евтин и по-ефективен от откриването на корпоративен център за сетълмент, който ще отнеме години, за да ги върне.

От гледна точка на разделението по отрасли, анализът на последните години показва, че основният потребител на аутсорсинг счетоводни услуги е търговският сегмент. Той концентрира до 25% от всички доходи на аутсорсинг.

Ако говорим за специфични услуги, можем да разграничим тези, които са търсени, независимо от формата на собственост или вида дейност. Сред тях са:

  • данъчни консултации при регистрация на фирма
  • счетоводство, отчитане, както на новосформирани фирми, така и на вече изградени;
  • документация за персонала;
  • изготвяне на документи: актове, сметки, фактури и др .;
  • координация на данъчните плащания.

Често, заедно със счетоводната правна помощ, видове услуги като консултации по високо специализирани правни и търговски въпроси при регистрация на фирма; Поддържане на сетълмент сметки в банки; Съхраняване и сортиране на документи в офиса на аутсорсинг компания; Доставка и получаване на документи от изпълнители; Стандартизация и компетентно изпълнение на счетоводните функции.

В същото време, от значение е прозрачността на бизнеса. Наличието на сиви счетоводни схеми в икономиката продължава да възпрепятства развитието на аутсорсинг. Очевидно компаниите и индивидуалните предприемачи, които крият доходите си и избягват данъците, не се стремят да предоставят на трети страни организации достъп до финансова информация. За много компании, особено за регионални, цената на счетоводните услуги остава значителна.

Разходи за счетоводна функция аутсорсинг

Що се отнася до икономическата ефективност, „дистанционното отчитане” намалява разходите на фирмите, в няколко пъти. Това е след приспадане на разходите за труд, инсталиране на лицензиран софтуер и придобиване на литература, подреждане на офиса.

Разходи за счетоводни услуги по регистрация на фирма

При изчисляване на максималните разходи на месец се умножават броя на месеците и се добавят разходите за персонала.

При формирането на ценовата листа, някои фирми като Голдън вижън използват метода на изчисление. Това се прави, когато базата не е данъчната система или броят на документите от самата регистрация на фирма, не е достатъчен.

Очевидно разходите за счетоводство и отчетност са налице, независимо от обема на производството или продажбите на продукти. За малките предприятия съдържанието на собственото им счетоводство може да бъде много трудно. Като поръчват услуги на счетоводни услуги, те не само улесняват първите стъпки по регистрация на фирма, но и освен всичко друго, спасяват от времето и средствата. Последните изразходвани ежемесечно за подбора на персонал, обучение, отпуск по болест и годишни отпуски.

Предимства и недостатъци на счетоводния аутсорсинг

Анализирането на предимствата и недостатъците на счетоводните услуги е най-добре в сравнение с традиционните форми на работа. С него се постига ефективно организиране на собствено счетоводство и договор със специалист.

Минусите се свеждат до: Необходимост от работно място. Необходимостта от закупуване на лицензиран счетоводен софтуер. Цената на труда. Необходимост от редовно обучение. Ограничена отговорност. Работа с няколко организации наведнъж. Липса на време за качествено счетоводство и анализ на ефективността на бизнес операциите. Липсата на отговорност за лошото изпълнение на задълженията. Рискът от изтичане на информация.

В заключение:

Разработването на технологии за обработка на финансова информация и обработка на отчети води до факта, че квалифициран счетоводител може да обслужва няколко фирми паралелно. Такива са работещи в аутсорсинг компания.

Този подход е от полза, както за счетоводителя, така и за клиентите. В същото време, е важно да се разбере, че организацията на счетоводството на такова ниво в рамките на нейната организация ще изисква значителни материални разходи, които ще могат да се изплатят само в дългосрочен план.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Напълно съм съгласен с автора и неговото твърдение, че всяка следваща година се увеличават изискванията и регулациите, които трябва да се спазват. Безспорен пример бяха безумията на Наредба 18. Това означава, че фирмите за счетоводни услуги трябва постоянно да се усъвършенстват и да подобряват своята квалификация и знания. Вече няма как да се лежи на стари лаври и това, че даден счетоводител има 20+ години опит не го прави по подразбиране най-добрата опция, защото може изобщо да не е в час с новите нормативи, които се измислят всяка година.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове