Счетоводни услуги София: Цени и особености

Обложка

Счетоводни услуги София: Цени и особености

А ти хареса ли тази статия?!?

Счетоводните услуги и вредата от ниската цена в София и страната

Предлагането на счетоводни услуги в София през последните години се превърна в едно своеобразно състезание тип „кой може да предложи най-ниската цена“. Както знаем, в условията на пазарна икономика, всеки е свободен да определя цените на услугите, които предлага.

Счетоводните услуги в София обаче, а и в страната, търпят вредни последици от състезанието на ниската цена. Синдром, който, освен че води до влошаването на качеството на счетоводното обслужване, води също и до проблеми за счетоводния бранш и най-вече за счетоводните кантори, които използват ниската цена като основен фактор в борбата за печелене на клиенти.

Защо никой не печели от ниската цена на счетоводните услуги? Причините са две. Първо – ниската цена води до неминуемо влошаване на качеството на услугата и второ – води до никакви или малки печалби за тези, които работят на твърде ниски цени. Защо ниската цена води до влошено качество? Много просто – защото, колкото по-ниска е цената на услугата, толкова по-малко възможности има счетоводната къща за всичко – за качествен персонал, за добър счетоводен софтуер, за обучения и семинари и т.н. Освен това се предполага, че ниската цена води повече клиенти. Повечето клиенти се обслужват с малко или некачествен персонал, което няма как да доведе до високо ниво на услугата.

Защо ниската цена на счетоводните услуги води до ниски или дори никакви печалби за бизнеса, смятаме, че няма нужда от разяснение.

Счетоводните услуги – досаден разход?

Благодарение на казаното до момента, бизнесът постепенно започва да си създава представа за счетоводните услуги като за един досаден, но необходим разход. Както при всяка друга услуга или стока, така и при счетоводните услуги цената е фактор, който е важен елемент в изграждането на имиджа на един бранш.

Няма как да очакваш доверието и имиджа на една индустрия да бъдат на високо ниво, когато бизнесът гледа на теб като на маловажен фактор, който гълта пари и не носи особена стойност.

Разбира се, трябва да отбележим, че въпреки че болшинството от счетоводни къщи в София и страната предлагат необосновано ниски цени за услугите си, има и такива, които оценяват труда си разумно, благодарение на което предлагат счетоводна услуга на високо ниво. Това са изключенията.

Счетоводителят – твоят партньор в бизнеса

Може и да звучи като рекламен слоган, но няма как да бъде по-вярно – твоят счетоводител или счетоводна къща трябва да бъде твоят верен партньор в бизнеса. Всички собственици на бизнес, които са осъзнали огромната важност на счетоводното обслужване за техните бизнеси, са хора, които отговорно и разумно са избрали счетоводната фирма, на която са поверили сигурността на своя бизнес.

Точно така – сигурност! Това е един от основните търсени резултати, когато говорим за счетоводни услуги – сигурността. Добре обоснованата и разумна цена, а не ниската, с която се бориш за клиенти, е тази, която предполага доброто качество на услугата. Доброто качеството на услугата, от своя страна, способства за един изряден клиентски бизнес, който няма проблеми с Приходната агенция и други държавни институции.

Счетоводни услуги за малки фирми

Както знаем, по-голямата част от българския бизнес, е съставен от микро и малки предприятия, в които често единственият служител е собственикът на фирмата. Съответно, по-голямата част от клиентите на счетоводните къщи, би следвало да са представители именно на микро и малкия бизнес.

Тази част от бизнеса е вероятно най-склонна, когато търси счетоводни услуги, да поставя фактора „цена“ на първо място в списъка с критерии. Това е и една от корелациите с факта, че за голяма част от счетоводните къщи ниската цена на услугата е определяща в борбата за клиенти.

Това, което голяма част от микро и малко бизнесът не разбира, е фактът, за който говорихме в началото – ниската цена е вредна и може да доведе до проблеми, някои от които изключително неприятни.

В заключение дебело ще подчертаем – нямаме нищо против, който желае, да работи за без пари. В условията на пазарна икономика всеки може да прави всичко. Въпросът е как се отразява това на целия бранш. Истината е, че се отразява негативно и го тегли надолу. Ценете труда и здравето си и не работете без пари. Успех!

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

4 Коментара

  1. Иван Стойчев

    Е няма как да бъда по-съгласен с написаното, браво! Ниските цени на счетоводните услуги много отдавна съсипват бранша.

  2. Страхотен материал, в който много точно са описани най-големите проблеми в счетоводния бранш. Все повече фирми предлагащи счетоводни услуги се опитват да подбиват цените, което води до влошаване на качеството, а от това страда целия бранш. Надяваме се повече хора да разберат веднъж за винаги, че компромисът с цената, винаги е съпроводен редуциране на качеството, което в дългосрочен план винаги излиза по-скъпо.

  3. Полезна статия, определено!

  4. Препоръчвам да използвате професионален счетоводител, защото иначе може да си навлечете глоби и големи главоболия..

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове