Развод по взаимно съгласие – какво трябва да знаем

Обложка

Развод по взаимно съгласие – какво трябва да знаем

А ти хареса ли тази статия?!?

Според действащото българско законодателство в областта на семейното право трите легитимни метода за прекратяване на брака са следните: настъпване на смърт на единия от съпрузите, унищожаване и развод. В случай на развод, ако прекратяването се дължи на нечия вина, се стига до съдебно семейно дело. Много по-бърза, лесна, а и безболезнена е втората процедура в бракоразводната област. Става дума за така наречения институт на развод по взаимно съгласие.

Какво е особеното при развода по взаимно съгласие?

Разводът по взаимно съгласие не представлява познатата ви от филмите продължителна и мъчителна процедура по уреждане на личните, семейните и финансовите взаимоотношения между бъдещите бивши съпрузи. Точно защото е по взаимно съгласие, тази процедура е опростена. Тя е по-лека, защото двамата съпрузи единодушно са взели решение да се разведат.

Между тях има съгласие и по отношение на бъдещите отношения с общите им деца, както и каква ще е издръжката им, кой ще остане да живее в придобития по време на брака семеен имот и така нататък. Всички тези въпроси се уреждат писмено в споразумение, което влиза в сила само ако бъде потвърдено от съда. Ето защо макар и лишен от кавги и реален спор, разводът по взаимно съгласие все пак изисква консултация с адвокат. Специфичното тук е, че двамата съпрузи могат да използват услугите на един и същи юрист.

Развод по взаимно съгласие – процедура

Когато двамата съпрузи вземат общо решение да прекратят брака си, първото нещо, което трябва да направят, е да изготвят споразумение с уредените въпроси за бъдещите им отношения. Особено внимателно трябва да се подходи по отношение на родителските права. След като бъде изготвено споразумението, се подава и молбата за развод в съда. При насрочване на дата за изслушване от съдията, адвокатът ще ви информира изрично, че личното присъствие на двамата съпрузи по време е задължително условие за влизане в сила на споразумението, но също така и за разстройване на брака. Ако някой от тях не е в залата, делото се прекратява и развод по взаимно съгласие не може да има. Тук трябва да обърнем внимание, че в споразумението се записва и кой от двамата съпрузи ще плати разноските по процеса. Разбира се, вариант е и да си ги поделят, което звучи логично предвид факта, че разводът се осъществява по мирен път.

Последици от развода по взаимно съгласие

Освен че двамата бивши съпрузи вече не са в брак, разводът по взаимно съгласие променя и други неща в техния живот. В споразумението изрично се посочва, например, и как ще се уреди въпросът с фамилното име на приелата фамилията на своя съпруг жена. Родителят, който не получава родителските права пък, е длъжен да изплаща месечна издръжка. Най-често тя се изчислява на базата на неговия основен доход. Имайте на предвид, че повечето клаузи, касаещи финансовите въпроси и децата на двамата съпрузи, в споразумението могат да се променят, ако настъпят нови обстоятелства. За да се промени актът и описаните режими в него обаче е необходимо отново да се премине през подобна съдебна процедура. В случая основен интерес, който всячески съдът ще се опита да удовлетвори, е този на децата.

Разводът по взаимно съгласие е много по-бърз, опростен и миролюбив като процедура. Той ще ви струва по-малко финансови средства, а освен това и ще ви спести негативните емоции в съда по време на решаване на спора за носителя на вината относно разтрогването на брака.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове