Добър адвокат

А ти хареса ли тази статия?!?

Колкото и спокойно да тече живота, в някой момент се стига до съда. Било за наследнически дела, било за развод или да не дава господ, за криминални простъпки. В такъв момент най-важният коз е добрият адвокат. Не само добър, но и достатъчно ангажиран с делата на клиентите си. Доколко е добър един адвокат се определя не само от опита, натрупан с годините. Важно е доколко е съпричастен към проблемите на клиента си и дали отдава всичкото си внимание и сили за да работи в негов интерес.

Повечето адвокати имат своя кантора, в която работят самостоятелно. Това е добре, защото има повече конфиденциалност и юристът разчита само на себе си. Отговорността за свършената работа е лично негова. Недостатъкът на самотния адвокат е в това, че когато се натрупа повече работа, той няма достатъчно време и възможност да я обхване. Така някое дело може да зацикли или заради недостатъчна подготовка на адвоката да се развие в ущърб на клиента. Естествено, един добър адвокат никога няма да допусне подобно нещо, дори и с цената на поредица от безсънни нощи и нито ден почивка.

Много хора предпочитат да се доверят на услугите на голяма адвокатска кантора, в която работят прависти с различна специализация. Така всеки път, когато имат нужда от правна помощ, ще може да се обърнат към своята кантора и с проблема им да се заеме компетентен в съответната област специалист. Най-важното за успеха на една юридическа практика е отговорното отношение към делата на клиентите. Всеки добър адвокат умее да пази тайна. Никога, по никакъв повод не обсъжда делата на клиентите си извън съдебната зала. Подобно на лекарите, юристите се научават да мълчат и да не разпространяват клюки и сплетни, които биха навредили на хората, които са им доверили своите проблеми.

В последните години законите в България се променят много динамично. Адвокатите не спират да учат цял живот. Който го мързи да чете и да се информира за последните новости, бързо губи клиентелата и доброто си име. В юридическите кантори с изграден добър обществен имидж работят адвокати от различни възрасти. Редом с ветераните, години наред трупали опит в различни юридически казуси в съдебните зали, работят и млади, нахъсани хора, които тепърва се учат. В това се изразява и силата на успешната адвокатска кантора – в колектива, в който до всеки опитен адвокат са прикрепени по няколко млади, енергични юристи, амбицирани да овладеят тънкостите на професията.

Когато един човек се нуждае от адвокат за дребен проблем, единственото, което го интересува е стойността на услугата. Съвсем иначе стоят нещата, когато проблемът е сложен и от адвокатските умения зависи какъв ще е изходът от делото – дали клиентът ще попадне в затвора или ще загуби имуществото си. В този случай се търси адвокат с известно име, който има много спечелени дела зад гърба си.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

8 Коментара

 1. И един съвет от мен при избора на адвокат… патил съм си с такива та….
  Най-добре като си търсите адвокат избирайте такъв който е профилиран само в своята си област. Широкоспектърните специалисти никак не са силни в нито една от областите, защото законодателството се сменя, законите се обновяват, а да се запомни този огромен по обем материал не е никак лесно.

 2. Аз мога само да кажа ,че не винаги скъпоплатените адвокати, задължително са най-добрите такива. Наскоро ни се наложи да ползваме услугите на адвокат и решихме да се доверим на едно младо момче, което освен ,че наистина ни свърши работа, както трябва, сумата която взе беше два пъти по-ниска от тази която взимат „баш“ адвокатите в нашия град.

 3. Колкото по-известен е един адвокат, толкова и услугите са му по-скъпи. За мен лично не всеки скъп адвокат е добър в областта, в която на теб ти трябва. Той може да е добър в бракоразводни дела, ама на теб ако ти трябва за имуществено дело.. кел файда както се казва.

 4. Кантора Пловдив (Валентин)

  Цената на всяка интелектуална услуга, включително и юридическата, се определя в голяма степен от мистериозността, която поражда проблема. Имаме щастието да живеем във времена на лесен достъп до информация, включително и в смелен вид, която би ни дала известна яснота върху процедурите за разрешаване на определен казус. Например в интернет има множество статии, описващи в детайли процедурата по регистрация на фирма, с която част от хората могат спокойно да се справят сами, а друга част поне да преценят дали цената за услугата от юрист е съизмерима с работата и отговорността. И все не е рационално човек да губи време да се занимава с непривични дейности – законите са достатъчно заплетени, потиворечиви и подлежащи на промени, а процедурите и бюрокрацията достатъчно тежки и заплетени, за да увеличат шанса човек рано или късно да потърси услугите на специалист..

 5. Обувки (Ладжов)

  Общо взето си прав. Както и в другите области от живота в България нещата не следват своя логичен ход. Смея да твърдя, че повечето от т.н „най-известни“ и популярни адвокати не са най-добрите такива. Иначе все повече се забелязват недостатъците и неспособността на по-възрастните адвокати да възприемат новите технологии, което е нормално впрочем. Но за съжаление това ги прави все по-малко конкурентноспособни с младите тигри идващи „отдолу“. В доказателство на думите си ще посоча, че все още се срещат адвокати, които не владят езици, или още чукат на пишещи машини. :)

 6. Cleaning (Gogo Georgiev)

  Здравейте,има една професионална шега ,“какво е едно добро начало -10 адвоката на дъното на морето :) “Завърших през 2002 Софийския Университет специалност право(правораздаване), четвъртито поколение Юрист съм, и като се сблъсках с реалното право и работата в канторите открих че няма нищо общо с моята представа.Делата се поемат от клиенти без да се преценява реално дали може да има положителен резултат -водещо е да се вземе хонорара-а за другото е виновен съда -съдията не се е аргументирал добре ще жалим само 500 лв ,това е.Не наемайте адвокати който работят сами -правото е море което не можеш да преплуваш сам,не плащайте целия хонорар в началото , искайте отчет и копие от всички циркулярни документи за да няма пропуснали сме срока за еди какво си .Има възможност да се търси отговорност от адвоката за свършената от него работа -но за целта трябва да имате сключен договор с него другата възможност е да се потърси дисциплинарна отговорност (при груби нарушения)чрез висшия Адвокатски съвет.
  Защитавайте правата си ,проверявайте дали адвоката който ви води делото е имал подобни дела – практиката е водеща -ако не е имал не се хващайте с тази кантора или искайте друг представител.
  И след като се разочаровате и от българската правна система -на поместена страница осигуряваме работни места за българи в Лондон ,ще ви съдействам за правните проблеми в БГ и за работа тук UK.

  Gogo Georgiev .

 7. problogger (Пано Кондоянис)

  Адвоката може да те спаси но може и да те вкара в затвора. Правораздавателната система в България, а и в много други страни е плачевна. Така че добър адвокат е задължителна услуга.

 8. problogger (Stoqnov)

  Прави сте, наскоро ми се наложи да ползвам услугите на адвокат от Димитровград, като ми препоръчаха един куп адвокати със стаж и „име“, но се оказа, че нито един от тях не можа да ми даде адекватен съвет. Накрая поднах на едно младо адвокатче нямаше 30 години, което не само успя да направи, това което колегите му не успяха, ами и на сравнително достъпна цена. Така, че „добър адвокат“ и „известен адвокат“ са относителни понятия!

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове