Перкусии – какво не знаем за тях

Обложка

Перкусии – какво не знаем за тях

А ти хареса ли тази статия?!?

Перкусиите са група музикални инструменти, които включват много, на пръв поглед, различни инструменти – от барабани и тъпани до пиано и пеещи купи.

По определение перкусиите са група музикални инструменти изработени от звучен материал, при които звукът се възпроизвежда под въздействието на удар, дърпане или друсане. Това включва добре познатите ни барабани, тъпани, дайре, камбани и шейкъри, но и други не толкова разпространени инструменти.

Тази седмица ще се гмурнем в непознатото и ще разнищим мистерията около по-малко популярните инструменти и защо не можем без тях.

Още от древни времена перкусиите са били част от ежедневния живот на хората. Тези инструменти са се появили на бял свят преди всички останали. А първата версия на перкусионен инструмент са били човешките ръце и крака. След като хората разбират, че същият ефект, но в пъти по-силен може да се постигне като се използват други материали, дават начало на еволюционния процес на перкусионните инструменти.

Не само, че са стари почти колкото човечеството и са били значими във всички цивилизации в света, но и са имали различни приложения – от развлечение и забавление до начин на утринно събуждане (при аристократичните семейства).

А сега няколко интересни факти за представители на тази група:

1. Противно на това което е добре известно, пианото се смята и за перкусионен инструмент. Въпреки че ние натискаме клавишите, самият звук се получава от удара на чукчето с металните струни. А това и официално го поставя в категорията на перкусиите.

2. Кахонът представлява дървена кутия. От едната страна на кутията има дупка от която излиза звукът, а срещуположната страна е изработена от тънко дърво. Звукът се получава като кахонът се удря от тънката страната, но може да издава и други звуци като се удря от другите две страни. Бил е измислен от африкански роби в Перу. Поради причини от различно естество, за съжаление няма как да знаем кой е бил умът зад този прекрасен инструмент. Но това което знаем е, че кахонът е чудесен подарък за деца!

3. В Сенегал, ксилофоните са били използвани за ритуали и церемонии, но също така и за прогонване на птици, маймуни и други “паразити” от градините. В интересен свят живеем нали? Едни се чудят как да изгонят маймуната от двора, а други си купуват билети, за да видят такава на живо!

По-подробно ще разгледаме други представители на перкусионните инструменти в другите блогове. В следващият например, ще говорим за пеещата купа и нейните приложения, извън известните йога и медитационни практики.

А сега поемете дълбоко дъх, тропнете по масата с ръка (както вече знаем – древен перкусионен инструмент) и се насладете на остатъка от деня си!

Източник: https://musicshopbg.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове