Новите часовници на Seiko от колекцията Prospex 62MAS Diver

Обложка

Новите часовници на Seiko от колекцията Prospex 62MAS Diver

А ти хареса ли тази статия?!?

Seiko прегърна с цялото си сърце идеята да възроди класическите часовници от старите си каталози през последните години, особено класическите си часовници за гмуркане, но като общо правило тези издания следват даден модел. Първо, марката Сейко ще пусне изключително ограничено издание на преиздаването на даден класически часовник, на цена близо до върха на моделната гама. Около година по-късно марката ще представи по-скромна цена общопроизводствено „преосмисляне“ на същия часовник, с известна драматична промяна, която нарушава потока на оригиналния дизайн, било то съвсем различна верижка, нови маркери, променен дизайн на корпуса или друга стилистична промяна. 2020 изглежда е годината, в която Seiko разпозна и наруши този цикъл завинаги. Като част от тазгодишните новости, японският гигант обяви серия от четири модерни преобразувания на първия си часовник за гмуркане, 1965 62MAS. Докато марката е произвела преиздания от висок клас и дори серия от драматично рестайлизирани версии на основния дизайн на часовника 62MAS, тази нова серия от четири часовника може да е първата (с възможно изключение на серията Turtle), която разчупи модела на преиздаването на Seiko. Тези четири нови часовника – позлатения циферблат Seiko Prospex SPB147, сивия циферблат Seiko Prospex SPB143, бутиковото специално издание Seiko Prospex SPB145 и ограниченото издание Seiko Prospex SPB149 – представляват едни от най-красивите допълнения към текущия Prospex diver часовник.

От самото начало корпусите от неръждаема стомана на тези нови модели в стил 62MAS се чувстват като отклонение от предишните интерпретации на този дизайн. С диаметър 40,5 мм и 48 мм между ушите, на хартия този часовник изглежда като доста стандартен среден водолазен часовник. Както при толкова много съвременни корпуси на Seiko обаче, тези цифри могат да бъдат измамни, тъй като умната геометрия на корпуса помага на този да се чувства компактен от старата школа на китката и далеч по-тънък, отколкото предполага дебелината от 15 мм. Докато простият стил на корпуса за водолази и огромната незащитена с протектор корона на винт може да изглежда направо от 60-те години, Seiko отличава тези модели с изключително модерно внимание към детайла. Гладкото микро-четкане на страните на корпуса е много по-фино от всичко, което марката е произвеждала преди 50 или повече години, докато черното на вложките на рамката има собствена дълбочина благодарение на атрактивната радиална обработка с четка. Говорейки за корпуси, подобно на повечето водолазни часовници на Prospex от по-високо ниво, усещането за тези въртящи се безели на корпуса е изключително гладко, почти се плъзга между 120-те щраквания, но остава силно и практически без задръстване. Подобно на повечето съвременни водолазни часовници на Prospex, всеки от тях също получава солидна оценка на дълбочина от 200 метра.

Циферблатите на новите интерпретации на Prospex 62MAS минават по тънка линия между взискателния отдих и модерния почит, намирайки средно положение, което може наистина да подобри оригинала. Цялостният дизайн на циферблата е почти идентичен с версията от 1965 г., като приложените правоъгълни индекси и стрелките са значително по-широки. Това помага да се елиминира част от деликатния вид на оригиналния 62MAS, което му позволява да изглежда по-спортен и повече като истински часовник за гмуркане. За пореден път Seiko се откроява в малките детайли, като отчетливото скосяване надолу по центъра на стрелките за час и минути и гладкия финес на текстурите на циферблата със слънчеви блики. Всеки от четирите модела отвежда тази основна формула в нова посока. Най-гъвкавият от групата е Prospex SPB143, с хладен циферблат в сив цвят, който изпълнява ролята на традиционния черен циферблат. Ограниченото издание Prospex SPB149 използва летен океански син подход, усилен с оранжева секундна стрелка и текст на циферблата. Бутиковият ексклузивен Prospex SPB145 е по-неортодоксален избор, с кафяв, почти меден слънчев лъч, подчертан с топъл кремав цвят. Най-впечатляващият от групата обаче е Prospex SPB147, който придобива вид на тропически циферблат без фалшива патина, благодарение на комбинацията от „коренна бира“ от топло кафяво слънце с позлатени стрелки, индекси, текст на циферблата и маркери на корпуса. Допълнителен интересен щрих тук е, че Seiko е използвал два различни типа луми за тези четири модела. Чисто бялата светлина на SPB143 и SPB149 свети в зелено, докато кремавото осветяване на SPB145 и SPB147 излъчва синя светлина.

И четирите модела се задвижват от автоматичен механизъм 6R35, съчетаващ солиден 70-часов резерв на мощност с бавна и стабилна скорост на удари от 21 600 bph.

По отношение на избора на каишка, Prospex SPB143, Prospex SPB145 и Prospex SPB149 са оборудвани с гривна в стил стриди с три връзки на Seiko, включваща закопчалка с две копчета. Въпреки че тези гривни може да изглеждат идентични с предишните предложения от Seiko, компонентите са изцяло нови, като всички части са индивидуално обработени, а не с предишния щампован метал. Крайният резултат е осезаем на китката, което води до по-солидно и удобно усещане. Междувременно Prospex SPB147 получава модернизирана силиконова интерпретация на гумената каишка Seiko „следа на гуми“ от 60-те години. Тази гъвкава и удобна опция е далеч, за да добави към спокойното винтидж усещане на тази конкретна версия и също е включена като част от пакета за покупка с Prospex SPB149.

И четирите от тези нови интерпретации на Seiko Prospex 62MAS са едни от най-красивите редовни производствени часовници в текущата линия на Prospex и показват реална стъпка напред за марката по отношение на качеството на нейната модерна реинтерпретационна дизайнерска работа. Въпреки че напоследък цените на Seiko започнаха да се покачват постоянно, подобреното покритие, показано тук, определено е съвършено с преместването на по-високия пазар. И четирите модела ще бъдат налични през юли 2020 г., като Prospex SPB149 е ограничен до 5500 бройки, а Prospex SPB145 се предлага само в бутици на Seiko. MSRP за Seiko Prospex SPB147 е на цена от 1000 долара, докато оборудваните с гривна Seiko Prospex SPB143 и Seiko Prospex SPB145 са на цена от 1200 долара, а ограниченото издание Seiko Prospex SPB149 ще се продава за 1350 долара. За да научите повече, моля, посетете онлайн магазин Chasovnici-bg.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове