Fossil Group в баланс с новото време

Обложка

Fossil Group в баланс с новото време

А ти хареса ли тази статия?!?

В контекста на променящото се потребителско търсене в една индустрия, рядко известна с гъвкавост, компаниите за часовници ефективно се сблъскват с опасността от непосредствената ирелевантност на продуктите си с новите съвременни технологии? Това е проблемът, с който се сблъскват компаниите, които правят кварцови часовници, в светлината на възникващата популярност на смарт технологиите. Задълбочено закотвена в създаването на модни часовници от среден клас, Fossil Group се изправи и продължава да се изправя пред тази дилема. Марката има амбициозен план за атака.

Fossil Group е пионер в областта на часовникарската промишленост по много начини. Те не само са наистина иновативни, когато става въпрос за дистрибуцията, но също и повече или по-малко усъвършенства изкуството на дизайн и производство на модни часовници. От Fossil се стремят да останат на вълната на иновациите, като поемат курс към създаване на хибридни часовници, съчетаващи традиционния кварцов часовник с интелигентен часовник.

Fossil е основана от двама братя, Том и Коста Картсотис през 1984 г. По-късно Том Картотис (който продължава да поддържа добри отношения с Fossil) създава друга модна линия Shinola Detroit, произвеждаща часовници и други стоки, сходни с тези на Fossil), докато Коста остава главен изпълнителен директор на Fossil. През 1990 г. излизат първите часовници Fossil. Първоначалната концепция на компанията е да произвежда часовници в ретростил за американската аудитория, търсеща носталгични продукти. Самото име „Fossil“ е фокус върху привлекателността на ретрото, което компанията прави модерно по онова време. Концепцията за почти две десетилетия е хит. Още повече, може да се каже, че Фосил са първите, които търсят съживяване на ретро стила на часовниците в съвременния лукс от стоки. Освен на едноименната си собствена марка Fossil, компанията разчита и печели голяма част от приходите си от производството на часовници в сътрудничество със световни модни марки, най-популярните от които са компании като Michael Kors, Diesel и Emporio Armani. Моделът е прост, Fossil сключва договори модните компании, за да проектира, произвежда и разпространява (продава) часовници под името на лицензодателя. В зависимост от взаимоотношенията, Fossil обикновено има голяма част от мощта за вземане на решения за продуктите и те са доказали, че могат да се справят с тази отговорност много добре.

Успехът на Fossil се дължи на няколко неща, включително до голяма степен на вертикална интеграция, както и от много организиран, но все пак прагматичен американски стил на управление. Фирми като Rolex и Seiko също могат да се похвалят с голяма част от вертикалната интеграция, което повече или по-малко означава, че самите те вършат много работа и не е нужно да разчитат на твърде много доставчици. Каква е Fossil – може би повече от която и да е друга голяма компания за часовници, тя има ясна представа за поведението на клиентите си благодарение в голяма степен на тяхната вертикална интеграция от дизайна чак докрая, в много случаи до поставяне на часовника върху китката на клиент. Така че сега въпросът е какво прави една добре позиционирана на пазара и добре организирана компания като Fossil, когато пазарът на продуктите, които те правят, се променя под краката им?

Със сигурност ефекта, който интелигентните технологии имат върху традиционните часовници е очевиден, но това е тема на доста по-сложен коментар. Водейки до спад сред часовниците от среден ценови клас, точно сегмента на Fossil, компанията се опитва не да се конкурира, а да се интегрира със смарт технологиите. Сега повече от всякога Фосил инвестира силно в свързаните с телефон часовници и това, с което се сблъскват сега, не е продукт, който се надяват да работи за бизнеса им, а продукт, от който се нуждаят, за да поддържат добро ниво на бизнеса си. Отговорът на Fossil на намаляващото търсене на традиционни кварцови модни часовници е интересен и практичен. Накратко, те се опитват да включат функционалността на смарт часовника в голям асортимент от продуктовите си линии. Така Fossil има повече от 300 интелигентни продукта в 14 различни свои марки. Ясно е, че Fossil инвестира в интелигентните технологии, но каква точно е тяхната стратегия? Най-важният елемент за компанията Fossil Group е разбирането за това, което потребителите искат. Не само по отношение на цената, но и на външния вид. Това е предизвикателство в пространството за интелигентно проследяване. Въпреки че никой не се опитва да детронира Apple или Samsung, Fossil познава потребителите достатъчно добре, за да оцени, че ако могат да стандартизират функционалността и хардуера на смарт часовника (поне до известна степен), те могат да поставят този хардуер в произволен брой модни часовници с дизайн, който техните потребители търсят. Fossil се надява, че същият модел, използван за производство на модни кварцови часовници, ще работи за модни интелигентни часовници. Фосил произвеждат три вида умни, свързани с устройства часовници. Ще се спрем на два вида: пълни сензорни екрани, както и хибридни интелигентни часовници, които приличат на традиционни часовници, но имат Bluetooth връзка между часовника и телефона. Това е мястото, където Фосил иска да намери най-голяма активност в продукт, който се надява да бъде отговорът на потребителя да иска нещо умно, но добре изглеждащо модерно и стилно като стандартен часовник. Въпреки че хибридните часовници не притежават изцяло функционалността на един изцяло смарт часовник, все пак от чисто естетическа гледна точка, часовник с черен екран все още не притежава визуалната привлекателност на нещо, произведено от действителни материали, които имат дълбочина и играят със светлината.

Автор: ProTime-Bg

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:

PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Маркови Часовници - FD (Георги Иванов)

    Хубава статия, но предпочитам Exess и Novatti пред Fossil … Seiko e добра и утвърдена марка.

    Поздрави

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове