Материали при изработката на часовници

Обложка

Материали при изработката на часовници

А ти хареса ли тази статия?!?

Часовници могат да бъдат изработени от различни материали, някои от тях масови, а други – с висока стойност. Всеки материал има своите характеристики и предимства.

Часовници от 18-каратово злато – сплав, съставена от злато с чистота 18 карата. 18-каратовото злато се състои от 75% от благородния метал, не се разлага, когато влиза в контакт с киселини, нито се окислява във вода, което прави еластичен и атрактивен материал, използван в бижутерията и часовниците. В чиста форма, златото е прекалено меко, за да се направи добре корпус на часовник, затова се практикува смесването му с неблагородни метали (обикновено сребро и мед).

Часовници от 18-каратово бяло злато – сплав, съставен от злато с чистота 18 карата с бял цвят. Бялото злато е сплав, състояща се от злато и най-малко един бял метал. Най-често използваните бели метали са никел, манган и паладий. Терминът „бяло” е стандартен, но обхващаща широк спектър от цветове, от бледо жълто до леко кафяво.  Бялото злато увеличава популярността си през последното десетилетие, тъй като потребителите търсят чиста, елегантна алтернатива на по-традиционния метален цвят.

9-каратово злато – сплав от злато с чистота 9 карата. Деветкаратовото злато се състои от 9 части злато и 15 части други метали. То обаче се състои от по-малко от благородния метал и е с по-малка степен на устойчивост на износването при ежедневна употреба, както и е с по-умерен жълт блясък и лъскавина.

9-каратово бяло злато – сплав, съставена от злато с 9 карата чистота и бял цвят.
Деветкаратовото бяло злато е подобно на 18-каратовото, но просто е по-малко концентрирано. Бялото злато става модерно през 20-те години на 20-ти век, предимно като рентабилен заместител на платината. Мнозина вярват, че бялото злато е лъскав метал, но това блестящо качество всъщност е родиевото метално покритие, което се прилага върху всички бели златни бижута и позлатени часовници.

Часовници от алуминий – това е гъвкав, евтин и широко използван метал. Алуминият е най-изобилният метал, намиращ се в земната кора, със сребристо бял цвят, известен с ниската си плътност и устойчивост на корозия. Първоначално производството е било по-скъпо от злато, но от откриването на промишлен метод за производството му в края на 19 век, той се превръща в материал направата на безброй предмети, от автомобили до консерви, включително и някои модели часовници.

Часовници от титан – той е лъскав сребърен метал. Също титанът е здрав метал с ниска плътност, известен с блестящия си външен вид. Заради своите качества се е превърнал в често срещан избор при производството на часовници и бижута, благодарение на своята издръжливост, леко тегло, устойчивост на износване и корозия. Неговата инертност означава, че това е особено добър избор за тези с алергии или тези, които планират да носят часовника си докато плуват.

Часовници от стомана неръждаема (Stainless Steel) – това е изключително устойчив, разпознаваем, на добра цена, сребърен метал.
За разлика от обикновената стомана, неръждаемата стомана не оцветява, не корозира не ръждясва, когато е в контакт с водата. Това е стоманена сплав, съставена от най-малко 10,5% до 11% хром, което е от ключово значение за гарантиране на нейната устойчивост на елементите. Този метал е най-масовият и популярен избор за изработка на корпуса на часовника, чийто фокус е върху продължителността на живота и външния вид.

Часовници от керамика – това е високотехнологична модерна алтернатива на металните часовници. Керамиката традиционно е деликатен материал, но с помощта на най-новите технологични постижения може да се превърне в изключително устойчив и устойчив на надраскване, топлина и студ материал, идеален за направата на часовници. Също така е идеална за хора с метални алергии. В дизайнерско отношение керамиката намира приложение и при дамските, и при мъжките часовници. Въпреки че най-разпространени цветове са бяла и черна керамика, напоследък има и доста модели с различна по цвят керамика – розова, синя, бежова и др.

Часовници от пластмаса / гума (силикон) – това са отличителни, икономични и еластични синтетични материали. Пластмасата се използва предимно за корпуси. Гумата е форма на пластмасата, тя е напълно синтетична и напълно водоустойчива, което я прави много подходяща за каишка на часовник. Най-често се използва за спортни и дигитални часовници. Смолите са съставени от полиестер, винилестер или епоксид. Такива часовници са подходящи за високо активния потребител, отчасти поради високата си устойчивост на екстремни температури, слънчева светлина и многократно огъване. Идеален материал за спорт и фитнес.

Часовници с PVD златно покритие – това е изключително устойчиво на надраскване, дълготрайно и автентично златно покритие.
PVD златно покритие често се използва, когато истинското злато е прекалено крехко, за направа. PVD е технологията с пълно наименование physical vapor deposition, тя е един вид вакуумно покритие, тъй като трайното свързване на метала с праховия златен цвят се извършва в условия на вакуум. Златното покритие може да бъде в цвят жълто злато или в така модерното през последните години розово злато.

Часовници от дърво – използва се фино, високо гланцово дърво.
Дървото е в основата на производството на часовници от векове. То предлага лъскава, старинна привлекателност, която я отличава от най-често срещаните метални дизайни. В миналото използвано за стенни, днес се предлагат и дървени ръчни часовници за потребителите с по-нетрадиционен вкус.

Автор: www.Chasovnici-bg.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Дамските златни бижута (Лъчезар Димитров)

    За създаването на дамски златни бижута, часовници и други аксесоари най-популярния материал според мен е злато 14 карата. То е доказано най-оптималния материал като начин на обработка, количество на чисто злато в микса, твърдост и разбира се цена. Бижутата от злато 14 карата носят своя сертификат за качество и са най-търсени и предпочитани за подаръци.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове