Килими в съвременния интериор

А ти хареса ли тази статия?!?

Модерните жилища не понасят ретро елементи в интериора си. Хората, които желаят да живеят в обстановка, коренно различаваща се от тази, на техните родители, търсят обзавеждане с новаторски стил и дизайн. За такъв дом ще подхождат съвременни килими с цветове и шарки, съвсем различни от всичко познато досега.

Килимарските фабрики вече имат техника, която позволява да правят всевъзможни модели килими. Не само като десен, но и като обем и текстура на изделията. Популярните 3D ефекти се използват за привличане на вниманието на младите клиенти, но всъщност, играта на релефа и комбинациите от различни прежди се харесва на всички хора. Често виждаме в магазините многоцветни килими, които не са в един цвят, а са взрив от ярки тонове. На светлосиня основа изобразени релефни оражеви пеперуди, а между тях жълти и лилави цветя – такава комбинация е нещо обичайно за новите модели килими.

Как да изберем килим, който да не е в дисхармония с обзавеждането? Сега разнообразието от килими цени и модели е огромно, така че не е проблем да се открие подходящия сред богатия асортимент на пазара. Просто трябва да се спазват някои правила, защото границата между добрия вкус и кича е твърде тънка. Първото правило е, че ако над 50 % от площта на килима е в един цвят, то този цвят трябва да се среща на няколко места в стаята. За целта може да се използват възглавнички, вази, картини и други предмети в стаята, които да са в синхрон с преобладаващия цвят на килима.

Някои малки, но ярки цветни фигури, които се открояват върху килима, могат да послужат за ориентир, при избора на дамаски, завеси, щори и други големи по площ части от обзавеждането. Този трик създава усещане за хармония в помещението. Никога не избирайте килими в същия цвят като стените, освен ако върху тях няма картини или други украси. Общото впечатление в стая, с еднакви по цвят стени и под е доста подтискащо.

За ориентир при избора на подходящи килими е и цвета на подовата настилка. При светъл и топъл цвят на естествено дърво, чудесен избор са есенните тонове на постелките. При светли, но хладни тонове може да изглеждат добре дизайнерски килими в преобладаващо виолетови, розови или други подобни оттенъци. Ако подът е червеникав, килимът трябва да се избира внимателно, заради силния тон на подовото покритие. В случая подхождат килими в цвят охра или зелената гама, като не е лоша идеята да се ползват малки килимчета в кътовете, а не голям килим в средата. За тъмни подове добре подхождат бежови, бели, светло сини или бледорозови килими.

Един трик за вписване на килима в интериора – ако по него има геометрични фигури, като кръгове, квадрати, спирали и други, добре е те да се откриват в околните мебели или по дамаските, пердетата, картините, но ненатрапчиво.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

3 Коментара

 1. Всички оферти (Атанас Петров)

  Вярно е, че хората търсят нещо различно. Аз например ще се местя в мансарда, която не е много просторна и ми трябва климатик, който да е компактен. Малък но и ефективен.

 2. Вероника (Вероника)

  Аз съм голяма фенка на килимите като цяло. От опита ми, а и вкуса разбира се, който съм формирала, съм стигнала до извода, че килима не е необходимо да бъде просто един мокет. По малкия килим е по удачен и за подръжка, стои и по добре според мен, а и подчертава и оклоността, около него, ако е нужно подчертаване де. Не е необходимо, а и проява на лош вкус да сложиш някакъв огромен килим. :)

 3. KidsMall (Драголюба)

  Обожавам килимите. В къщи няма стая, в която да не съм постлала килим. Харесвам най-вече тези с много гъсти косми, които с усилие можеш да разделиш.
  Последният, който си купих си го харесвам много – бял с редки черни ленти.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове