Какво е Блокчейн и как ще се регулира в бъдеще?

Обложка

Какво е Блокчейн и как ще се регулира в бъдеще?

А ти хареса ли тази статия?!?

Братята Уинкълвос, които стават известни в целия свят, завеждайки дело срещу Зукърбърг, че им отнема идеята за Фейсбук, застават в началото на 2017 г. зад първия борсово търгуващ се фонд (ETF), който изчислява печалбата си на основата на покачването и спада на криптовалутата Биткойн. В началото Комисията по ценните книжа и фондовите борси в Съединените щати не одобрява идеята на Уинкълвос да се създаде такъв фонд, но ситуацията претърпява промяна. Органът по регулация на САЩ преразглежда своето становище и това става повод мнозина да повярват, че наистина Биткойн ще се наложи над традиционните пазари на капитал. Това изиграва ролята на нова взможност за ETF, свързан с Биткойн и доведе до масово купуване на виртуалната валута, повишавайки цената й до огромни нива.

Реално подобни фактори са само спекулации, защото пред виртуалните платежни средства стои все още много дълъг път, който те ще трябва да извървят докато се интегрират в конвенционално регулираните пазари, дори и чрез борсово търгуващи се фондове.

Аргументът се намира именно в понятието „регулирани пазари”. Фактът, че някои страни създават легитимен статут на криптовалутите, все още не означава, че те вече се контрлират. Технологията им практически не може да бъде регулирана, а само наблюдавана, тъй като тя е заместител на конвенционалните платежни средства, но се отличава от тях драстично. По този начин, едва ли ще има финансов или правителствен орган на регулация и контрол, който да одобрява узаконяването и внедряването на инструмент, който е неуправляем. На практика това значи, че всеки нов рекорден ръст на Биткойн е по краткосрочен феномен. Експертите считат, че това не пречи на рисковите инвеститори да осъществят капитализация от разрастващата се мания по криптовалутите в последните години.

Макар всичко казано до тук, само за това, че в наши дни вече може да става дума за борсово търгувани фондове като ETF, основаващи се на курса на Биткойн, показва напредъка на Блокчейн за последните няколко години. По всичко личи, че не е далече деня, в който криптовалутите ще имат своя инфраструктура на регулираните финансови пазари, но за момента те си остават вдъхновение и заместител на общоприетите закони. Закони, които на фона на днешните социални и икономически фактори, ще претърпяват все повече и повече подобни промени. А свят, в който манията за контрол и суперпотребление се издигат на пиедестал, едва ли ще възприеме финансов инструмент, който не се поддава на регулация, какъвто точно е Биткойн.

Източник: http://crediterapide24.ro

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

2 Коментара

  1. Кредити Пловдив (Г. Иванов)

    Не препоръчваме тази инвестиция, прекалено рискова и далеч от нормалните инвестиции като злато/сребо.

  2. Symbioza.bg (Георги Иванов)

    Добра статия.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове