Как да следите разходите по автомобила ви с Caralyze.bg

А ти хареса ли тази статия?!?

Сметките идват една след друга и често им изтърваме края. Кое беше наред? Тока? Водата? Да сложим гориво в колата? Или „Гражданската отговорност”…

Действително, разходите по домашното возило често са с преимущество. „Граждандската“ е задължителна, тя покрива причинените на други лица вреди, свързани с използването или притежаването лично МПС. Кола не може да се кара без нея. Автомобилите се разделят на класове според обема на двигателя, който пък често зависи от това какъв е размера на автомобила. Съответно и цените са различни, но може ли да се запомни всичко?

Това е първото, но в действителност поставя само началото. Ами винетка? Неразделна част от колата са винетните стикери, особено когато шофирате извън населеното място, в което е регистрирана колата. Винетната такса се заплаща от всеки един собственик на лек автомобил за да използва пътната ни инфраструктура. И ако забравим да вземем лепенката…

Не сте забравили, че колата върви с гориво, нали? Бензин, дизел, пропан-бутан, метан – зареждането си знае сметката. Обикновено, като минимум, се сипва 10 лв., но изведнъж в края на месеца бюджетът излиза „на червено”. Очевидно и това „перо” е добре да се следи. И ако трябва, да се записва месечният масраф. Иначе му се губи краят.

Ами маслото и филтрите? На всеки 10-15 хил. км., маслото трябва да бъде проверявано и сменяно при необходимост. Често се налага и смяна на масления, въздушен и горивен филтър. Пропуснете ли тази статистика като нищо може да се окажете в нелепа ситуация със спряла кола на пътя. И още доста разходи по ремонти.

Не на последно място са въздушните и горивни филтри. Те също струват пари, а „стари кучета” по въртене на геврека дори си записват, кога е била последната смяна. Тя също е с финикийски знаци.

Смяната на летни и зимни гуми също е задължителна. „Катаджиите“ проверяват и дори глобяват ако се кара с неподходящи за автомобила „обувки”. Статистиката на покупката и на тези екстри удря директно по джоба. Често повече, отколкото е предварително предвидено. Затова е добре да се знае колко и кога. Да не пропуснем и факта, че се плаща за хотел за гуми – иначе нещата стават по сериозни като разход.

Годишен данък се плаща за всяко МПС в движение. Задължително! Размерът на налога зависи от годините и мощността на автомобила. Има и срокове. Забравихте ли ги? Ужас!!

Ами годишният технически преглед? И той не може да се избегне! Преди „свои хора” оправяха документацията, но вече по пунктовете има камери и няма скрито-покрито. Освен, че за него колата трябва да е „ажур”, но и се налага да се бръкнете. По-скъпо е за коли с газова или метанова уредба. Записахте ли си?

Вижда се за какъв „ферман” става въпрос? Следенето на разходите на автомобила далеч не е проста работа. Особено за българина, който отдалеч е свикнал да си прави сметката. Но решението вече го има – на сайта Caralyze.bg е създадено специално приложение за следене на разходите – авто дневник, което ви избавя от всички проблеми. В него може да въвеждате всички разходи по автомобила които сте направили или ще направите, а справките ще ви помогнат да следите за конкретен период от време колко сте се „бръкнали“.

Опитайте и ще видите!

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Rally Cars (Мирослав)

    Чудно ми е кога най-накрая ще променят закона за образуването на данъка върху МПС. Реално погледнато сегашната наредба е стара и неактуална. Далече остана времето, когато 100 к.с. се смятаха за „лукс“ и бяха облагани с висок данък. Трябва да се преразгледа именно тази точка и да ги вдигнат поне на 150 к.с. Малко са новите коли, които са под 100 к.с.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове