Как да се предпазим от вредните UV лъчи на слънцето?

Обложка

Как да се предпазим от вредните UV лъчи на слънцето?

А ти хареса ли тази статия?!?

Кожата на тялото, скалпа и очите са изложени на вредното въздействие на UVA и UVB лъчите, а изгарянията зависят от отенъка на кожата. По-светлият тип епидермис се поддава на по–лесно изгаряне, а по–тъмният тип кожа, който е по-богат на съставката меланин по принцип изгаря по–бавно и по-трудно. Дългото излагане на слънце може да причини изгаряния от различна степен на кожата и да я увреди,  довеждайки я до различни фототоксични и фотоалергични реакции, в резултат на което кожата се състарява, губи своята еластичност, отпуска се, появяват се бръчки и пигментни петна, доброкачествени и злокачествени тумори, известни още като меланоми. Заслужава си да се отбележи, че не е нужно кожата да се излага на слънце, за да се появят резултатите от вредата от слънцето.

Какво още трябва да имаме в предвид когато се излагаме на парещите слънчеви лъчи:

При постоянно излагане на слънце и особено при висока надморска височина или при по-топли климатчини условия– екватор, тропици или в много горещи дни.

Ако имате различни пигментни петна по кожата – лунички, бенки и други също не прекалявайте със слънчевите бани. Особено уязвими са хората със светла кожа или светли коси– руси, червенокоси, светлокестеняви. Помислете дали във Вашия род сте имали роднини, които са страдали от кожни болести или са починали от такива- трябва да знаете дали имате генетично предразположение на организма в рода– член на семейството с меланом или рак на кожата. Също имунитета на организма е пряко свързан с дейността на кожата- при прием на медикаменти, които подтискат имунитета трябва да сте внимателни и да стоите на сянка. Разбира се трябва да се внимава и по възможност да не се излагат на слънце жени по време на бременност, след раждане и деца до 1 година.

При прием на някои видове лекарства като: тетрациклини, антибиотици, сулфонамиди, медикаменти съдържащи натрий, нестероидни противовъзпалителни, трициклични антидепресанти, медикаменти за контрол на високо и ниско кръвно налягане и за сърдечно– съдовата система, медикаменти за диабет, при повръщане и гадене, и още редица.

Защита от UV лъчите

Както вече отбелязахме дори и да не се излага на пряка слънчева светлина, кожата пак има нужда от защита, затова нека шапката, качествените слънчеви очила с филтър срещу лъчението, свободни облекла от естествени материи и най- вече качествена слънцезащитна козметика, бъдат Ваш постоянен спътник през летния сезон, а и не само. Нека Ви напомним че слънцето е навсякъде, затова ползвайте слънцезащитната козметика при всяко излизане навън, а не само на плажа, каквато бе тенденцията от недалечното минало. Предлагат се висококачествени продукти на само за защита от слънцето при престой на плажа, а и козметични продукти със слънцезащитен фактор за всеки ден през летния сезон като кремове, пудри и фон дьо тен.

Защитните продукти се предлагат в различни степени на защита, като защитният фактор варира от 15 до 50+ . Тук ще отбележим, че в световен мащаб започва и производството на облекла със слънцезащитна функция, детски бански костюми, както и се предлагат препарати за пране с такива свойства. Народите от африканския континенти южната част на Азия в продължение на вековете достигат до факта че по– прибраните и прилепнали облекла с тъмен цвят и от естествени материи имат по– добър защитен ефект, отколкото по светлите и широки, както и по – подходящи са материите с по- сбита сплитка на тъкане. Не на последно място напомняме, че колкото повече покриваме тялото, толкова по– добър предпазен ефект ще имаме.

Лято е, морета, планини и полета зоват с примамливи красоти за отмора и работа и за да се насладите напълно на тази хубост, следвайте нашите съвети за слънчева защита, за едно безпроблемно лято.

И не забравяйте, че за по-добре постигнати резултати при трупането на прекрасен шоколадов тен е добре да ползвате и качествена козметика за тен. ;)

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове