Къде цъкат нашите потребители?

Обложка

Къде цъкат нашите потребители?

А ти хареса ли тази статия?!?

Само да уточня, нямам предвид къде потребителите изричат на глас „ц ц ц“, а по-скоро къде натискат потребителите когато посетят сайта ни.

Въпреки, че повечето инструменти за статистика, предлагат богат набор от полезни статистики, в 90% от безплатните такива, не присъства статистика за кликанията на посетителите в сайта. Естествено тази статистика не е кой знае колко важна за нормалните посетители, но е полезна за хората които си вадят парите именно от сайтове на които предлагат PPC програми.

Много повече приходи бихме имали, ако знаем коя част от сайта, най-много задържа погледа на потребителя.

Обикновено един нормален потребител в повечето случай си маркира с мишката текста който следи или пък цъка на интересни за него връзки. Това би ни ориентирало къде да поставим каретата с програмите, така, че да бъде доста по-вероятно тези реклами да се забележат от нашите посетители и съответно да цъкнат на тях, като по този начин те реално ни спонсорират ;)

Докато разглеждах предлаганите в интернет приложения по темата, се оказа, че има сравнително малко приложения които показват наистина добър набор инструменти за този вид статистика и същевременно да са безплатни, но все пак успях да открия нещо наистина добро и напълно безплатно. Казва се ClickHeat.

Какво представлява ClickHeat?

Ако вече сте имали вземане даване с подобни инструменти, няма да откриете нищо кой знае колко уникално. Както при повечето подобни приложения и при това се създава карта на вашият сайт, като върху него има петна от топли и студени цветове. От синьо към червено. Колкото по-топъл е цвета, толкова повече е натискано в съответната зона. Това ще ви ориентира и къде основно се привлича вниманието на потребителя. За по-нагледно, можете да хвърлите един поглед на графиката отдолу.

Лошото в случаят на този инструмент е, че се налага да го инсталирате на ваш сървър.

Инсталацията при мен мина безпроблемно и бих казал доста лесно. Единственото което се налага да направите е да свалите копие от инструмента от официалният сайт.

Да дадете права на необходимите файлове за писане и да следвате инструкциите за инсталация.

Добавянето на сайтове също е доста просто и се състои от добавяне на сайта ви в админ панела на приложението и след това добавяне на автоматично генериран код, към сайта на който искате да направите карта на кликовете.

Докато пробрах приложението не открих някакви проблеми и ми се струва, че всичко ще е нормално, дори при потребители които за пръв път инсталират нещо подобно ( стига да следват указанията ).

Между другото, ако нямате възможност да инсталирате приложението при вас, можете да потърсите и други безплатни алтернативи. Можете да ги търсите в Google с ключова дума: heatmap

Надявам се това приложение да ви помогне с по-добри доходи и бих се радвал да споделите мнението ви за него или пък за други добри алтернативи, на които аз не успях да попадна.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

13 Коментара

 1. И от безплатните инструменти има един много добър. Кой друг, ако не Google Analytics. Ако някой не знае за него, да погледне Съдържание/ Наслагване върху картата

 2. Ами честно казано или е някаква новост или просто не съм успял да го намеря когато съм разглеждал опциите на аналитикса ;)

 3. Как е от към ресурси, защото VPS е натоварен напоследък

 4. Ами при мене след пробата не съм видял да има някакво особено натоварване

 5. Привет! Да си призная не съм търсила в интернет подобни инструменти, но това определено привлече вниманието ми. Хитър начин да се следи заинтересуваността на клиентите и техните интереси при разглеждането на даден уеб сайт, което би подтикнало уебмастърите да организират по-добре информацията в сайта си и да предоставят ресурси, които се харесват от хората. :-)

 6. Така е, особено полезен инструмент и за решение на проблема с ниските доходи при монетизиране… лично аз само веднъж съм се възползвал от тази програма, понеже тогава наистина исках да зная коя част от сайта привлича най-много вниманието на потребителя, но напоследък съм си изградил един модел на съдържание и гледам да се придържам към него… а и реално не монетизирам :)

 7. MLM (Калин)

  Винаги като видя нещо такова и се чудят дали не си ги измислят – ходи ги хвани в грешка :) )

 8. Социална Мрежа (Yanislav Iliev)

  Много полезен инструмент! Благодаря!

 9. NWA (Валентин)

  Това че гледат вдясно повече отколкото в средата е просто някаква смешка. Горе вляво и в център и после да го няма.

 10. NWA (Димитров)

  Често си мисля за ползата от статистическите инструменти в мрежата. Имам колега, който е болен на тема СЕО и постоянно ‘вдига’ сайтове, но аз не съм сигурен дали това е правилния подход за търговия в мрежата. Тези инструменти могат да бъдат най-полезни за студенти изучаващи стсатистика или правещи курсова работа психолози. Практически, данни има, но няма кой да ги анализира. Много малко са хората разбиращи от анализ на пазара, повечето са надъхани програмисти, които си мислят, че като ‘вдигнат’ някой сайт вече са успели в бизнеса, отделен е въпроса, че са започнали да пишат код без да са чували за OSI модела примерно. Не ми давайте инструменти и СЕО вдигане на сайт, дайте ми анализатор, би казал умният собственик на онлайн магазин. Защо? Ето пример пак с моя колега. Той твърди, че според статистиката от Гугъл, която показва 24000 търсения на думата ‘компютри’ в сечението на търсене, което сме определили, било важно сайта да бъде открит в такава класация. Това било означавало, че хората пишещи ‘компютри’ били много и ако сме напред в класацията, много хора ще видят страницата (сайта). Ми не е вярно това! Ако съм клиент, който търси нещо специфично от IT областта и в първия импулсивен момент на използване на търсачката е написал глупавото ‘компютри’, той е видял грешката си във върнатия резултат. Той не е намерил специфичния модул, но е получил безсмислен списък на отлично ‘вдигнати’ сайтове. Клиента веднага ще коригира ключовата дума за търсене и така ще се приближи към това което търси. Като резултат от цялото това действие, в статистиката на Гугъл ще се е отбелязало, още едно ‘победоносно’ показване на сайта в списъка за думата ‘компютри’ и всички произтичащи от това подстатистики. Фактически, програмиста правил услугата за вдигане на сайт ще го е ‘вдигнал’ :) , но собственика на сайта (търговеца) няма реално да има полза от това. Програмиста ще си иска парите за ‘вдигането’, а собственика ще се чуди, защо проджбите не вървят, а сайта е толкова напред в класациите.
  В смисъла на горното, като чуя някой с гордост да се хвали колко сайта е ‘вдигнал’, ми става някак тъжно, защото се потвърждава правилото, че всеки в България разбира от всичко, от футбол, от политика, от СЕО… понеже повечето специалисти са самоуки или учили в измислени курсове за квалификация. Ако все пак някой отиде и учи за аналитик на пазара, ще разбере, каква смешка е това СЕО надбягване.
  Не знам, моля да ме извините ако ви се струвам груб, не искам да обидя никой. По-скоро искам да накарам който има възможност, да се замисли повече над сложната материя за анализ на …. виртуалния мърджън дайзинг, който не се изчерпва с модерното СЕО.

 11. @Димитър, извинявам се и аз, но това за което говориш, няма нищо общо с идеята зад SEO-то. При оптимизацията на един сайт, идеята всъщност да се постигнат добри резултати по ключови ключови думи свързани с бизнеса или ако продаваш в интернет Блузки, логично е да искаш сайта ти да е колкото се може по-напред по ключова дума – ‘блуза’ или пък ‘тениска’ и т.н. ,което несъмнено ще ти докара допълнително посетители, но от там ти поемаш щафетата как ще накараш посетителите да ти купят продукта и за там вече ти трябва анализатор, който да анализира трафика и да ти каже доколко е ефективен и как да направиш така, че да превърнеш обикновеният посетител в клиент.

  Да предположим, че си наел анализатор, който да ти анализира и да ти прави най-различни метрики… можеш ли да ми обясниш какво ще ти анализира, като ти няма да имаш трафик? Реално дори да ти каже какви са успешните маркетингови модели, едва ли ще може да ти направи SEO… onpage, offpage, link building и т.н. Спор няма, специалисти в България много и все разбират от всичко, но ако наистина си решил да имаш добро Интернет присъствие, ще си намериш и анализатор на трафика, SEO специалист и отделно ще си наемеш хора да се грижат за ORM на компанията.

  В случая кое е най-важното звено? – Оптимизатора, щото реално, без неговото действие, твоят сайт ще остане невидим за Интернет потребителите. Съответно няма да имаш трафик, който твоят супер анализатор да анализира и да ти каже с кой можел най-успешно ще превърнеш посещенията в продажби и естествено, понеже нямаш присъствие в Интернет, няма да имаш нужда и от ORM специалист, който да се грижи за репутацията ти.

  Преди време един господин пак развиваше подобна теза и беше казал нещо от сорта – На мен SEO не ми трябва. Моите клиенти ще ме намират от визитните картички и брошурите, които раздаваме в веригите си…. е да… ама реално нали идеята е да намираш много нови клиенти и да разрастваш бизнеса си с нови клиенти? В неговият случай, просто старите клиенти, евентуално щяха да посетят сайта му и евентуално да пазаруват вече онлайн, вместо да отидат до магазина.

  Да вярно… беше успешна верига, но все пак, ако на мен ми трябват плочки за баня, първо ще напиша в Google ‘Плочки за баня‘ за да си изясня къде предлагат плочки за баня и в много малки случаи евентуално ще напиша и името на фирма занимаваща се с тази дейност…, но като цяло хората вече се научиха да търсят това от което имат нужда, а не този, който може да им го предложи.

  Радвам се много, че си писал толкова много и си се опитал да обясниш каква е твоята гледна точка, но аргументи, които да успеят да ме убедят в противното – не открих.

 12. Цитат:
  ============
  Радвам се много, че си писал толкова много и си се опитал да обясниш каква е твоята гледна точка, но аргументи, които да успеят да ме убедят в противното – не открих.
  ============
  Аз не разбрах смисъла на последното изречение. Има логическа недоизказаност, която може да се тълкува двусмислено, кое е едното и кое другото, за да има убеждаване в противното..

  В същност това, което съм писал няма противоречие с темата. Искам да подтикна мисленето на хората в посока на анализиране на събраната информация. Издигането на сайт в класацията на търсачките е само част многото стъпки чрез, които може да се доведе една виртуална търговска фирма до успешен бизнес. Издигането в култ на СЕО оптимизацията може да донесе не само успехи, но и загуби, които много СЕО програмисти никога няма да признаят.
  Хайде сега, нищо няма да ти стане колега, ако има и някое мнение в темата различаващо се от твоите принципи и виждания…нали затова е пусната свободно за коментари. Ако пък третираш постовете ми като досадни смени настройките в режим, постовете се публикуват след преглед от администратора..

 13. @Димитров,
  не виждам някъде да съм казал, че не приемам чуждо виждане, нито пък съм казал, че коментара ти е досаден или нещо от сорта – напротив. Радвам се, че си отделил време да напишеш толкова дълъг коментар и си се постарал да се аргументираш, но поне на мен тези аргументи не успяха да ме накарат да си променя мнението.

  Далеч съм от мисълта, че SEO-то трябва да се издига в култ или нещо от сорта, даже ако разгледаш темите по които съм писал, ще попаднеш на една тема в която съм описал мнението си за стандартното SEO и така нареченото PPC, което предлагат от Google Adwords.

  Извинявам се, ако си остана с грешно впечатление, но просто няма как да се съглася, че един анализатор би бил достатъчен за да развие успешен електронен магазин, докато един добър SEO оптимизатор в повечето случаи има и уменията да анализира нишата, да прегледа посещенията и евентуално чрез анализ на трафика да подобри посещенията на самият сайт, но това в никакъв случай, няма да е гаранция, че ще има повече продажби… за там вече си е добре човек да се обърне към специалисти в тази области.

  Благодаря ти още веднъж за добрите коментари и ще се радвам на още такива и съответно още повече ще се радвам, ако видя и още подобни коментари на читатели и съответно мнение по въпроса, който дискутираме двамата ;)

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове