Какво трябва да знаем за дигиталния маркетинг

Обложка

Какво трябва да знаем за дигиталния маркетинг

А ти хареса ли тази статия?!?

Ако сте разглеждали някой блог за дигитален маркетинг, вероятно знаете какво представлява този дигитален маркетинг – по същността си той има интернет реклама, маркетинг в социалните мрежи, SEO, маркетинг чрез съдържание и други. Нека разясним някои от нещата, които трябва да знаем за дигиталния маркетинг.

Първо ще обсъдим накратко какво всъщност е той – маркетинг, при който се използва цифрови канали за комуникация за популяризиране и рекламиране на услуга или продукт, като цели най-лесно и бързо да достигне до колкото се може широка аудитория потребители, които биха се заинтересували от стоката или продукта

1. За дигиталния маркетинг е нужно щателно планиране.

Вероятно някои хора смятат, че специалистите по дигитален маркетинг всъщност само създават страница за стоката или услугата им, добавят страницата в картите на търсачките и публикуват снимки и текстове. Но това е погрешно впечатление. Facebook вече не е единствената платформа, на която можете да рекламирате своя бизнес. Дигиталните специалисти трябва да преценят в кои социални мрежи да направят профил на бизнеса ви и колко време ще е нужно за поддръжката на профилите. Те трябва да са наясно с това каква е целевата им аудитория и как точно да я открият, а и същевременно да знаят как най-добре ще привлекат вниманието на аудиторията. Това не е всичко, има още доста детайли, които няма да описваме в подробности, но дори само от изброените тук неща е ясно, че са нужни време и упоритост, както и голяма доза внимание, за да се осъществи правилно дигиталната маркетинг кампания.

2. Дигиталният маркетинг включва много повече от Фейсбук.

Facebook може и да е най-популярната в момента социална мрежа, но е само един от множеството канала за реклама на вашия бизнес. Има още много сооциални канали, като например Twitter, Tumblr, Instagram, LinkedIn, YouTube и т.н., така че не е добре да се разчита само на една от социалните мрежи. Най-добре е да имате профили в няколко от популярните мрежи, за да можете най-лесно да достигнете до целевата си аудитория.

3. Дигиталният маркетинг също струва пари.

Офлайн маркетингът определено не е безплатен, така че не мислете, че дигиталният маркетинг не струва пари. Когато се обърнете към компания за дигитален маркетинг, в нея работят специалисти, които знаят как най-добре да подходящ към кампанията ви, но времето и усилията на тези специалисти струват пари.

4. Дигиталният маркетинг е гъвкав.

Ако, например, в даден месец не можете да отделите толкова пари колкото предишния месец за дигитален маркетинг (или сте склонни да дадете по-голяма сума), то много лесно можете да направите това. Вие сте човекът, който определя ресурсите и времето, което ще вложите в дигиталния маркетинг. По този начин ви се предлага отличен контрол върху процеса и то не само върху финансовия и времевия фактор, а и върху продуктите от дигиталния маркетинг – под това имаме предвид, че лесно можете да промените изработените вече материали и/или статии.

5. Дигиталният маркетинг не включва само реклама.

В него също така влизат SEO оптимизацията – за да могат търсачките лесно и удобно да разпознават и показват сайта ви; линкбилдинг – повишаване авторитета на сайта ви, поради споменаването му от други сайтове, което също води до по-предна позиция на появяване в търсачките; имейл и видео маркетинг, както и други важни компоненти.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

6 Коментара

 1. Много хора не приемат факта, че струва пари :)

 2. Добра статия въпреки,че е публикуване преди доста време. А според теб на къде се развива дигиталния маркетинг с навлизането на AI в него. И какво е бъдещето му

 3. Форбс (Forbes Bulgaria)

  Сайт, посветен на историята, дейността, продуктите и услугите на вашия бизнес, е основополагаща стъпка по пътя към успешното му присъствие онлайн.

 4. Маркетинг на съдържанието или известен като „контент маркетинг“ е много важна и задължителна част от дигиталния маркетинг, като цяло. Защо? Защото в това се изразява всяко едно съдържание с което искате да реализирате целите си.
  Дори ако успеете да насочите трафик към сайта си, приложението, инстаграм, ютуб канали и т.н., вие искате сайта ви да го посещават хората, които наистина се интересуват и са готови да закупят продуктите или услугите, които предлагате – продавате.
  В най-простата си форма, контент маркетинг или маркетинг на съдържанието е стратегия, която включва създаването и разпространението на висококачествено аудио, видео, писмено съдържание.
  И запомнете! Няма един определен и точен начин на успех. Отнема усилена работа, отдаденост и разбиране на вашата целева аудитория.

 5. Браво страхотна публикация. Кога да очакваме нови ?

 6. Петрич Нюз (Иван)

  Какво ще се случва с Феусбук в Европа, гледам доста статии, че ще го спират. Някой би ли коментирал ?

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове