Google Adsense: Какво е Smartpricing?

Обложка

Google Adsense: Какво е Smartpricing?

А ти хареса ли тази статия?!?

Да си призная на много места срещах този термин, но до днес не знаех какво всъщност представлява, докато не прочетох една интересна статия в която се обяснява какво аджеба е това чудо.

Вероятно винаги сте се чудили как може Google Adsense, да плаща по различен начин за една и съща реклама? Защо вие получавате 10 цента, а ваш познат над 1 долар?

Проблема е именно в функцията Smartprice.

За да избегнете проблема има решение – Висок CTR.

 • Висок CTR имате когато, голяма част от потребителите които са посетили сайта ви са цъкнали на обявите. Тоест съотношението на Показаните обяви и Натисканията върху тях трябва да е максимално равно.
 • Нисък CTR имате когато е точно обратното – много показвания на обяви, но малко кликове на тях.

Висок CTR – добри доходи

Както споменахме горе, добре е да имате висок процент кликове на обявите, колкото се може повече равен брой с показванията.

Да се постигне тази цел, не е трудно, просто е желателно да погледнете препоръките по-долу:

 • Не добавяйте голям брой карета – да шанса някой да кликне на рекламата е по-голям, но няма ли да е по-добре да не си играете с нервите на хората с дразнещите реклами, като реално ви е достатъчно 1 каре, което може да ви докара същият доход, както 10 карета натрупани едно до друго.
 • Добавяйте каретата на стратегически места, където има голям шанс някой да кликне, но и да не е на всяка страница – Ако сте обърнали внимание, доста чужди блогове имат реклами само на най-четените си статии. Мисля, че това е един чудесен пример.
 • Добавяйте статиите си само в стари или известни публикации – една от причините, вече ви описах, а другата е, че голям процент от хората посещават статията без да и обърнат внимание и излизат. Най-често това се случва когато сте добавили току що написаната статия в някоя социална мрежа. Добра идея е да изчакате статията ви да бъде реално индексирана от търсачките, така, че посетителят който е търсил нещо по-темата да попадне на вашата статия и реално да се зачете над проблема, което почти винаги води до клик на рекламен материал ( особено след като вече Google пускат реклами съобразени с материала в сайта).

Google Adsense, само на старите публикации в Wordpress

Понеже повечето хора ( както и аз самият ), ползват за блогване именно Wordpress, реших да споделя с вас и полезен код, чрез който можете да добавяте карето с рекламите от Google, само на старите статии.

Добавете следният код, в вашият functions.php файл, на вашата тема:

След като сте въвели функцията, можете да добавите другият код в вашият single.php файл. Кодът трябва да е поставен, там където желаете да се показва карето в случай, че статията е стара.

Код:

Ще се радвам, ако някой друг сподели идеи или наблюдения, как да се справим с проблема ;)

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

6 Коментара

 1. Съвсем скоро, ще напиша и втора част, затова как да си подобрим CTR рейтинг-а ;)

 2. Ако съм разбрал правилно сайт А получава за клик на една и съща реклама примерно 10 цента, а сайт Б за клик на същата реклама примерно 5 цента само защото има по – малък цтр. Това сигурна информация ли е. Доста ми се вижда странно. Те наскоро оповестиха и информация според която дават малко на 60% на издателите.
  Виж ако сайта е премиум може и да дават по – различен процент, но иначе ми е малко нелогично

 3. Доколкото съм забелязал от минали наблюдения, определено има различия в цените при висок и нисък ЦТР. Ако сега са променили нещо, няма как да кажа със сигурност, без отново да тествам. А в момента просто нямам къде да тествам. Ако някой от колегите, е забелязал промяна, моля да коментира, но за мен нещата си стоят по същият начин.

 4. Ами, аз от личен опит забелязах, че стойността на един клик зависи обратно пропорционално на броя на импресиите на страница. Имам сложени реклами на 3 сайта. Разделила съм ги по канали, за да виждам къде как цъкат. Не съм някакъв корифей в областта на СЕО, но се интересувам доста. И макар, да не е голяма сума, аз наскоро бях ощастливена с първия си чек от Гугъл реклами, на стойност 74 евро. Е, тук малко се прецаках, защото не се поинтересувах предварително кой вариант за получаване на сумата е по-добър – с чек или с Уестърн Юнион. Получих чек, който сега чакам банката да ми осребри в срок от 45 работни дни, а и ще „олекна“ и с комисионна и такса за обслужване на сметката, която трябваше да си открия за да ми преведат парите по нея. Но какво да се прави, човек се учи от грешките си, след като не се интересува дали някой преди него не е сгрешил по същия начин. Доколкото разбрах, с Уестърн Юнион щях да си получа сумата без удръжки и още на следващия ден. :) Това за личния ми опит.
  В статията си си написал „следния код“, но код не виждам. В моя телевизор ли е грешката? ;)

 5. Проблема май е в твоят телевизор… при мен си излиза :)

 6. Георги (Георги)

  Само аз ли не виждам кода в functions.php или той вече не е актуален в последната версия на Wordpress

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове