BLANCPAIN отново залага на компликациите

Обложка

BLANCPAIN отново залага на компликациите

А ти хареса ли тази статия?!?

На световното изложение за часовници и бижута в Базел (Швейцария) марката Blancpain представи новите попълнения в гамата на модела си Villeret, носещ името на родния град на швейцарската манифактура. Сега на ход са версиите с компликации като турбийон, вечен календар, фази на Луната и карусел. Линията от часовници крие в себе си всички основополагащи за Blancpain достойнства – автоматично навиване, три стрелки и индикатори на датите, нови механизми, великолепни емайлирани циферблати и изящен дизайн.

Турбийонът – близо 200 години след изобретяването на турбийона и 25 след създаването на калибър 23 (първия най-тънък в света с ръчно навиване), марката Blancpain преосмисля тази компликация и представя поредния си шедьовър. Майсторите на манифактурата са разработили новия калибър 242, издигнал техническата същност на турбийона на ново ниво.Този с номер 25 от 1998 година е станал първият в света автоматичен турбийон с 8-дневен силов резерв на механизма. Днес неговият наследник при наличиет на един барабан вече работи цели 12 дни. Състои се от 243 компонента, събрани в един агрегат в пространство с размери 6.10 мм  височина и 30.60 мм диаметър. На магнитните полета той противопоставя силиконовата спирала на баланса. Естествено това гениално творчество е извадено на показ през сапфиреното стъкло на задния капак. Роторът е фино скелетонизиран, като от него са отстранени ръбовете, за да има повече място за декорации по часовника. Мостовете и дискът на индикатора са украсени с ръчно изработен гийош. Анкърното колело също е с характерен дизайн. Можем да видим великолепната работа на майсторите по турбийона и в специалния прозорец на циферблата, изнесен на 12 часа. Blancpain пуска този часовник в 42-милиметров корпус от платина или 18-каратово розово злато.

Първа среща между карусела и фазите на Луната – в друг модел от колекцията Villeret за първи път Blancpain прави среща между карусела, фазите на Луната и датите в новия механизъм 225L. През 2008 година производителят изкара на дневен ред забравеното от близо 100 години усложнение карусел. Както и турбийона, той трябва да намали въздействието на гравитацията върху точността на часовника. Разликата между двете компликации е конструкцията. Докато турбийонът е свързан с барабана със зъбна предавка, каруселът е съединен с него със система от две зъбни предавки. Новият механизъм Blancpain 225L се състои от 281 компонента и е със силиконова спирала на баланса. Неговият силов резерв е 5-дневен. От обратната страна на 42-милиметровия корпус са разположени два бутона, предназначени за коригиране на датите и лунните фази. Механизмът е декориран с класическия мотив „Кот дьо Женев”. И тук корпусът е от 18-каратово злато.

Вечният календар – в колекцията часовници Villeret вече присъства и модел с вечен календар, индикатор за фазите на Луната, малки секунди и силов резерв от 8 дни. Новият автоматичен механизъм на базата на калибър 5939A включва 379 части, като размерите му са 7.25 мм височина и 32 мм диаметър. Способен да проследява и продължителността на месеца, и високосната година по Григорианския календар, без допълнително нагласяне, като е разчетен до 2100 година. Корпусът е 42-милиметров. Белият циферблат е направен по сложна техника на горещо емайлиране grand feu, за която е характерно нагряване в пещ при изключително високи температури. Корпусът е от 18-каратово злато.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове