Безполезен ли е турбийонът в ръчен швейцарски часовник

Обложка

Безполезен ли е турбийонът в ръчен швейцарски часовник

А ти хареса ли тази статия?!?

Има няколко първокласни усложнения, които струват повече от турбийона. Швейцарските ръчни часовници с турбийон могат да се продават за над 100 000 паунда, а много от тях струват над милион! За тези пари бихте очаквали, че той наистина ще изпълнява важна функция в ръчния часовник.

Но може и много да грешите!
Въпросно е дали изобщо има смисъл да има турбийон в ръчен часовник. Мнозина биха казали, че турбийонът е усложнение, което не добавя никаква стойност към цената на един ръчен часовник. Днес ще отговорим на този важен въпрос: „Безполезен ли е турбийонът в ръчен часовник“? Ние от онлайн магазин Chasovnici-bg.com ще се опитаме да обясним по-подробно.

Какво прави турбийонът?
Турбийонът със сигурност е създаден с идеята да подобри работата и точността на ръчните часовници. Той е произведени от Breguet. Целта на турбийона е да намали вариацията на скоростта между плоските позиции на часовника и вертикалните позиции, доколкото е възможно. Breguet установява, че най-голямата причина за това изменение на скоростта е ефектът на гравитацията върху баланса и балансиращата пружина. Неговата цел е била да разреши този проблем, за да подобри работата на своите часовници.

Усложнението на турбийона поставя баланса и пружината във въртяща се клетка, която се върти в същата равнина като циферблата. На теория това трябва да поддържа по-добро време, защото ще осигури една и съща средна скорост за всички вертикални позиции. Изглежда доста ясно, че това трябва да е така, но с течение на времето хората предполагат, че това изобщо не помага. Всъщност мнозина вярват, че турбийонът всъщност е по-скоро пречка, отколкото помощ. Що се отнася до тях, доказателствата сочат, че турбийонът е безполезен в един ръчен механичен часовник.

Безполезен ли е Tourbillon всъщност?
Въпреки че теорията звучи така, сякаш турбийонът очевидно ще подобри всеки часовник, в който е бил използван, има убедителни аргументи срещу това. Някои хора предполагат, че турбийонът сам по себе си е погрешна концепция, докато други твърдят, че турбийонът е добър в джобен часовник – но не и в ръчен!

Аргументите срещу турбийона се основават на проблемите, които турбийонът носи. Въпреки че турбийонът осигурява една средна скорост във вертикалните позиции, той също така изисква по-мощна основна пружина, за да работи с всеки часовник, в който е инсталиран. Причината, поради която се нуждаете от по-мощна основна пружина, е, че трябва да движите всичко вътре в устройството, включително самият турбийон. Самата маса на клетката причинява голямо натоварване на устройството и с течение на времето това ще доведе до прекомерно износване. Изисква се невероятно прецизно инженерство, за да се сведе до минимум това излишно износване при производството на часовник с турбийон.

Конкретните аргументи около използването на турбийон в ръчен часовник се въртят около космоса. Джобният часовник има много място за турбийона, но 30 мм ръчен часовник? Не толкова! Това е правено в миналото като демонстрация на невероятно часовникарство. Но дали тези демонстрации произведоха висококачествени точни часовници?

Вероятно не – и това е най-големият проблем!

Производствените процеси, използвани в часовникарството днес, гарантират, че няма реална нужда от използване на турбийон. Сега всички производители използват монометиални баланси, които не се движат, след като са на позиция – и по този начин проблемът, който турбийонът е проектиран да коригира, вече не е налице. Мнозина предполагат, че този проблем прави турбийона безполезен в съвременните ръчни часовници.

Когато вземете предвид износването, което турбийонът причинява, е трудно да се спори срещу този аргумент. Луксозните часовници обаче не са свързани само с прецизността на отчитането на времето, но и с артистичността на дизайна и производството на часовници. В този смисъл голямото желание за ръчни часовници с турбийон има много повече смисъл. Може да не подобри функционалността на часовника, но кара всеки часовник да се откроява и добавя допълнителна интрига към всеки луксозен марков часовник.

И така, безполезен ли е турбийонът в ръчен часовник? По отношение на функционалността, абсолютно – ако искате прецизен часовник, тогава има много рентабилни опции. Въпреки това часовниците с турбийон се произвеждат от различни компании като Seiko, Patek Philippe и Zenith. Това е така, защото артистичността и невероятната часовникарска техника, необходими за направата на турбийона, карат луксозните часовници да се отличават от конкуренцията!

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове