Автомобилите около нас които не се ползват

А ти хареса ли тази статия?!?

Вървейки по улиците, понякога се случва да видим стар и занемарен автомобил.  Разбира се ще си помислим, че от него нищо повече не може да стане, но истината е съвсем друга. Тази ръждясала стара купчина желязо може да е много ценна и това става, когато тя бъде предадена на правилното място – пунктовете за изкупуване на скрап. На тези места се изплащат определени суми за вехтото желязо и след това то се преработва, т. нар. процес на рециклиране, в който се взима всичко полезно от „боклук“, за да послужи за направата на нов такъв или да влезне в производството на други метални изделия.

Много хора не са в течение с изкупуването на стари автомобили за скрап, държат ги на паркинга или в гаража, където те хващат прах и заемат много място. Освен това за тях текат данъци и такси, поради факта, че не са отписани от движение. Всичко това са огромни загуби за собствениците им.

Колите за скрап не само ръждясват, но и пречат на гледката на минаващите хора. За целта всеки един съвестен гражданин трябва да положи максимални усилия, за да бъде отстранен проблема. Ако вие не притежавате такъв автомобил, но го виждате редовно на близкия паркинг в квартала, може да проучите чий е. Когато се свържете със собственика му да го посъветвате как стои въпроса с автоморгите или пунктовете за скрап. По този начин, освен, че ще направите по приветливо мястото пред блока си, ще спомогнете за опазването на природните ресурси, ще предотвратите замърсяването на околната среда и ще допринесете личните разходи на вас или съседа да намалеят и дори да подпомогнете семейния бюджет, чрез еднократното плащане, което ще получите в резултат на предаване на желязото за скрап. Освен всичко изброено, предавайки старата кола в автоморга вие давате възможност на друг да се сдобие с нужна част, която за вас е вече непотребна вещ.

Автоморгите са много на брои и всяка една от тях си има своя оферта за изкупуване на коли на старо. Така, че ако е първата не ви допаднат цените винаги може да скокнете и до някоя съседна.

Ако сте решили да предадете колата за скрап, то по изкупните пунктове много добре се приема това решение и отново ще получите немалко парични суми за ненужния боклук. В скрап пунктовете предлагат услугата извозване, което напълно ще ви облекчи от главоболията да се занимавате с превозването й, а и документацията по отписването остава изцяло тяхно занимание.

Без значение кое решение ще вземете, много често то се определя от състоянието на автомобила вие ще сте в изгодната позиция.

Предавайки старият автомобил или помагайки на друг човек да свърши тази задача вие се явявате като спасител на планетата, допринасяте на множество сектори за продължаване на дейността им и спомагате като цяло съхраняването на човечеството.

По-подробна информация за цените и услугите, които предлагат автоморгите и скрап пунктовете може да намерите в интернет или да проучите региона, в който живеете.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

11 Коментара

 1. гуми втора ръка (Иванчо Маринов)

  Все повече хора предават автомобилите си в пунктове за скрап. Това навлезна в последните години.

 2. Трябва да има закон, които да гласи, че ако човек не си плати данъците по автомобила и съответно го спре от движение за или повече от 6 месеца, то дадената община да има правото да дава глоби на собственика, или ако собственика е решил, че няма да го ползва, да го предаде за съответния период за скрап.

 3. Rally Cars (Мирослав)

  В по-големите градове започнаха да ги репатрират тези занемарени автомобили, които от години гният в междублоковите пространства.

 4. Rally Cars (Borju)

  Това си е проблем!

 5. А има фирми, които предлагат дори изкупуване на стари автомобил със собствен транспорт и издаване на документ за бракуване на МПС-то на място.

 6. Това е много лесен и удобен начин, за оползотворяване на една непотребна вещ. Така едновременно премахваш един ежегоден ангажимен и получаваш финансов стимул.

 7. Маргарита Пешева (Маргарита Пешева)

  Допреди няколко години все още бяхме с един буквално изгнил Форд. Проблеми имаше постоянно с него. Все се счупваше, все нови части трябваха. Накрая ни писна, дадохме фордчето за скрап и си взехме нова кола. Оттогава сериозни проблеми не сме имали, само профилактичните смени на масло, течности и т.н.

 8. Живея в центъра на София, в близост до НДК. До преди може би 2 години улицата ни беше пълна с автомобили – гробници, които не бяха карани поне от двайсетина години. Ако не за друго, то поне можеха да служат за музейни експонати, а улицата – превърната в изложба. В момента, в който се прие центъра да се превърне първо с синя зона, а след това и в зелена, бяха изпратени молби от общината до всеки собственик на подобен паметник, с надеждата да бъдат преместени. По-предвидливите притежатели побързаха да се възползват за последен път от собствеността си и я предадоха за скрап. Тези, които закъсняха – не само, че получиха пропусната полза от цялата работа, но и заплатиха солена глоба. Мисля си, че най-вероятно и в бъдеще ще се въведат подобни постоянни глоби, поради жалби, подадени от живеещите в блоковете хора, които или имат затруднение с намирането на паркинг място, или с минаването свободно по тротоарите. Така че според мен е най-добре всеки от нас, който е собственик на подобна кола, която няма бъдеще, да се замисли за всички ползи изброени в статията.
  Бих добавила и още една. За съжаление в България залежите на желязо не са големи. Да не кажа, че са и нищожни. Също така и рудите са некачествени, което допълнително оскъпява процеса на получаване на този материал за промишлеността. Замислете се, как това се отразява на крайната цена на дадено изделие. Ако стимулираме рециклирането, ще се стимулира не само производсвтото, но и покупките след това.

 9. ATV (Алекс)

  Уж щяха да почват да проверяват и забравените коли за гражданска и ако няма да я прибират но явно отново само приказват. В Германия например ако колата няма номера или е изтекла застраховката и си я паркирал на обществено място веднага ти слагат стикер и до седмица трябва да я прибереш в противен случай я прибират и плащаш после и за паркинга, ако и тогава не я потърсиш, следва смачкване и накрая ти идва една солена глоба…

 10. интериор (Борман)

  Всичко е много добре написано, но повечето хора предпочитат просто да си зарежат колата вън на пътя (за по-малките населени места става дума) и да не се занимават. Например само вратите на колата за да ги предадеш на вторични суровини, ще имаш поне 2-3 часа работа по тях за да извадиш корите и така…а повечето хора ги мързи :)
  Но инак похвално е – трябва да се предават на вторични суровини за преработка!

 11. метални врати (Калоян Петров)

  Уж щяха да почват да проверяват и забравените коли за гражданска и ако няма да я прибират но явно отново само приказват. В Германия например ако колата няма номера или е изтекла застраховката и си я паркирал на обществено място веднага ти слагат стикер и до седмица трябва да я прибереш в противен случай я прибират и плащаш после и за паркинга, ако и тогава не я потърсиш, следва смачкване и накрая ти идва една солена глоба…

  Прочетете повече по темата: http://coffebreak.info/polezno/avtomobilite-okolo-nas-koito-ne-se-polzvat/#ixzz3xCVHS6JX

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове