Разликата между уеб дизайн и изграждане на уеб сайт

А ти хареса ли тази статия?!?

За повечето хора направата на уеб дизайн и изграждането на уеб сайт са синоними. Именно по тази причина си мислят, че фирмите се опитват да ги излъжат, когато им искат различна цена за двете неща. Така че, нека изясним фактите защо уеб дизайн и изграждане на уеб сайт са две напълно различни неща.

Основната разлика е, че уеб дизайнът включва в себе си визията на дадения уеб сайт – цветове, разположение на бутони и полета, менюта, графики, снимки и т.н. Изграждането на уеб сайт, от друга страна е доста по-трудоемка работа – в нея се включват всички кодове, софтуерно инженерство, поддържане на сървъри, изпробване, тестване за проблеми и всички други процеси, които се правят само от професионалисти-програмисти. Но ето и по-подробното обяснение на разликите:

Какво е уеб дизайн?

Уеб дизайнът всъщност е работа на уеб дизайнер и е своеобразна графична презентация на уеб сайта, изработена на програми като Photoshop, Paintshop Pro, Gimp и други. Разбира се при дизайна също има кодове, но те са за определяне на размери, шрифтове, цветове и така нататък. За това, най-общо трябва да се знае, че всички визуални елементи са част от уеб дизайна.

А какво е „изграждане на уеб сайт”?

В този случай самите програмисти се занимават с много по-различни задължения, от тези на уеб дизайнера. Те използват различни програмни езици, за да напишат кодовете и базата данни на самия уеб сайт и той да може да функционира онлайн адекватно под различни видове браузъри.

Също така, някои програмисти се занимават със „флаш” анимирани елементи в самия уеб сайт, дори понякога създават цели „флаш” сайтове. В повечето случаи използват вече готови елементи от графичните дизайнери, но понякога си позволяват да ги променят, опростяват, модифицират. В случая, обаче, трябва да запомните, че програмистите не създават графични елементи, а само ги използват.

Счита се, че работата на програмиста е по-трудоемка, тъй като са нужни доста по-широки познания в областта на уеб услугите, но в днешно време компаниите, които създават специализирани програми доста са улеснили задълженията им.

Тяхната работа е да решават логически възникналите проблеми и да отстраняват така наречените „бъгове”.

Макар на пръв поглед и двете да звучат лесно, не е така. Ако се захванете сами вместо да потърсите професионалисти, ще ви коства доста нерви и време, докато успеете да се справите. Ако става въпрос за личния ви сайт – опитайте сами, но ако искате да изградите ваш бизнес сайт – определено трябва да се доверите на професионална уеб компания, която да ви съветва и консултира през целия процес на работа.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

5 Коментара

 1. Директория за статии (Николай Николов)

  То клиентите винаги мислят, че ги прецакваш. Хем не разбират абсолютно нищо, хем не знат дори защо искат сайт, хем много знаят. Едно време като се опитвах да навляза в уеб дизайна с един приятел, един клиент си мислеше че се опитваме да го прецакаме нещо защото му казахме че трябва да има хостинг. То голяма мъка беше. Какво е това нещо, защо е нужно. После пък защо той ще ни плаща това нещо на нас, не може ли сам да си го плаща. Пфу остай. Направо си мисля понякога, че за да може да се говори с клиента изобщо нещо е нужно те да минат едногодишен курс по уеб дизайн :D .

 2. Много трудно се работи с хора, поне сега. Преди години, все още имаше едно известно страхопочитание и те слушаха, а сега всички много знаят и е кошмар. Прочел, недочел нещо някъде и пита ли пита :)

 3. Благодаря за информацията!!! Сайта е много хубав – ще си го запиша.

 4. Пожелания за рожден ден (Филип Филипов)

  Изводът е само един. Не се занимавайте с клиенти, а работете по проекти, които носят печалба другаде. Например адсенс.

 5. Новини (Жоро)

  В България повечето бизнесмени мислят, че са всезнаещи и разбиращи от всичко, затова чули недочули кое какво е и веднага си правят изводите – тея ме лъжат нещо. Хубаво е преди отварянето на фирма и ставането на директор на фирма, да се премине през един обучаващ курс за всичко свързано с дейността им.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове