Адаптивна търговия: Адаптивен ли е вашият онлайн магазин?

Обложка

Адаптивна търговия: Адаптивен ли е вашият онлайн магазин?

А ти хареса ли тази статия?!?

Една от най-бързо развиващите се тенденции в света на интернет е сърфирането в мрежата чрез мобилните устройства – смартфони и таблети. Тя бързо оказа влияние и върху електронната търговия. До скоро повечето компании, които искаха да се възползват от предимствата на мобилното сърфиране в интернет създаваха отделни мобилни версии на основните си уеб сайтове от типа: m.brand.com

Таблетите и електронната търговия

Най-често използваните мобилни устройства за сърфиране в интернет са таблетите и смартфоните с големи екрани – фаблети. До преди една година повечето от уебсайтовете, които посещавахме при сърфиране с таблет не функционираха толкова пълноценно, колкото уеб версиите им. Причината за това беше в бавната реакция на компаниите да променят уебсайтовете си така, че да изглеждат и работят добре на различни мобилни устройства. Липсата на оптимизиран сайт за таблети лишава компанията от все по-нарастваща група мобилни потребители, които сърфират и пазаруват в интернет през своя таблет.

Адаптивен дизайн в електронната търговия

Какво трябва да промените в начина по който развивате електронната търговия, за да я оптимизирате за мобилните устройства? Отговорът е един – адаптивен уебдизайн, наричан още риспонзив (en.- responsive). Защо? Защото Google така казва.

Причината за успеха в прилагането на риспонзив уебдизайн е, че не се налага да създавате отделна мобилна версия на онлайн магазина. От гледна точка на търсещите машини е много по-лесно уеб магазинът да бъде откриван в резултатите само с един уебсайт, използващ същите HTML и CSS. От гледна точка на посетителите най-важното е уебсайтът да бъде функциониращ и атрактивен. Ако работи добре, с оптимизиран потребителски интерфейс, с който бъдещите ви клиенти лесно откриват това, което търсят значи сте се справили със задачата перфектно.

Как да реализирате идеята за адаптивен дизайн на практика?

Първият въпрос, на който трябва да си отговорите е какъв процент от посетителите ви използват мобилни устройства за сърфиране? Много често собствениците на онлайн магазини не правят проучване по въпроса и не анализират данните. Може би ще се изненадате, но по всяка вероятност посетителите на уебсайта чрез мобилни устройства са повече от колкото предполагате и броят им се увеличава с всеки изминал месец. Анализирайте информацията и направете план за подновяване на уебдизайна. Използвайте новите техники в уеб дизайн, за да създадете изцяло оптимизиран електронен магазин с адаптивен дизайн. Колкото по-бързо успявате да реагирате на изменящите се тенденции в сърфирането в интернет, толкова повече възможности имате да развивате бизнеса си в интернет.
Научи повече за онлайн магазините на адрес: http://www.elenkov.net/изработка-на-онлайн-магазин/

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове