Онлайн търговия по време на пандемия или какво научихме през последната година и половина

Обложка

Онлайн търговия по време на пандемия или какво научихме през последната година и половина

А ти хареса ли тази статия?!?

Търговията и живота като цяло буквално бяха поставени на най-голямото си изпитание след ипотечната криза през 2007- 2008 година насам. Безпрецедентният спад в цялата икономика беше съкрушителен за всички отрасли като след туризма , ресторантите и заведенията като чели най-засегнати бяха и магазините за дрехи и облекло като цяло. Много клиенти и потребители просто престанаха да пазаруват къде от паника , къде от стрес или други негативни проявления на пандемията.

Въпреки всичко за находчивите винаги има решение. Онлайн присъствието и продажби се оказаха единственият източник за приходи на много компании и за тяхното оцеляване беше ключово да имат или онлайн магазин или поне няколко партньорски платформи за продажба които да им помогнат в тежката ситуация.

Уви да продаваш онлайн не е толкова лесно, колкото изглежда- поне за магазините и търговците които преди вълната от затворени магазини игнорираха онлайн присъствието си и този канал за пласиране на продуктите си. Последните научиха по трудният начин значението на поговорката „ никога не слагай всички яйца в една кошница“ .

Беше нужно пълно преосмисляне на търговската политика и стратегия. Залога беше самото оцеляване на търговците. В bg-look.com имахме ясна визия за предстоящите трудни месеци и взехме , надяваме се, разумни и навременни мерки за намаления обем на бизнеса.

Ето и няколко стъпки и съвети от нас , приложими и полезни, за всеки един бизнес по време на пандемия и пълно затваряне :

 1. Без паника . Не оставяйте емоциите да вземат връх в работата Ви. Това единствено води до загуби и проблеми. Седнете и огледайте ситуацията от всички страни. Винаги има решение на всеки проблем, винаги има изход от всяка ситуация.
 2. Оценете своите авоари и резерви. Пресметнете полезните парични ресурси и ги оценете. Изчислете за колко време биха Ви стигнали при най-лош сценарий на развитие на ситуацията.
 3. Спрете да плащате за не жизнено важни услуги за вашия бизнес. Тоест съпорт системи и всичко вторично трябва да бъде намалено или дори спряно като разход.
 4. Не харчете за маркетинг твърде много – обърнете се към ниско платени и доверени канали- стари клиенти, редовни клиенти, редовни мейл кампании и дори хартиени/ нискобюджетни / брошури на вашия бизнес.
 5. Предоговорете режийните си разходи за наем на офис помещения , евентуално външни услуги като счетоводство и други.

Най-важното бъдете откровени със себе си и не изпадайте в заблуди относно бъдещето си на собственик на бизнес. Дали си заслужава подобно спасение или е време да смените работата си.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

5 Коментара

 1. Риболовни принадлежности (Риболовен магазин)

  Изключително тежък сегмент е онлайн търговията в условията на тази ковид криза.
  Всички станаха предпазливи в покупките си,което е нормално.
  В хората се чете една несигорност

 2. Трудни времена настъпиха определено

 3. Трудни времена настъпиха определено.

 4. Дамски рокли (дамски рокли)

  Труд и постоянство

 5. Дамски рокли (дамски рокли)

  Труд и постоянство е ключа

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове