Основни етапи при разработката на уеб сайт

Обложка

Основни етапи при разработката на уеб сайт

А ти хареса ли тази статия?!?

За съвременния човек Интернет представлява неразделна част от живота. Особено за тази част от хората, които още от най-ранна възраст имат досег с Мрежата, светът без компютъра и Интернет е немислим. Той е невъобразим. Така се оказва, че свидетелства за съществуването на повечето хора днес логично има както в реалния живот, така и във виртуалния. Да съществуваш означава да присъстваш в Интернет. Изключенията от това правило са малко.

В този ред на мисли едно от основните неща, което задвижва живота в Интернет, са сайтовете. Уеб сайтове се правят поради различни причини и цели. Да се създаде сайт е много лесно, но резултатите от него ще са под въпрос, ако  не се отчетат някои параметри. Така разработването на сайтове се е превърнало в наши дни в сложна задача. Толкова сложна, че се е трансформирала в професия. Задачата можем да разделим на няколко главни етапа.
Първият от тях е подготвителният, в рамките на който се осъществява сътрудничество между поръчителя и изпълнителя на проекта за изработка на сайт. Именно тук се решават няколко въпроса. Изясняват се целите и задачите на уеб страницата, прави се анализ на конкурентната среда и възможностите й в сфера като Интернет. Също така се прави анализ на аудиторията, която представлява целевата група на поръчителя. Сред въпросите за отговаряне присъства още предоставянето на информация за методите на работа на изпълнителя и използваната технология за осъществяване на проекта.
Следващият етап представлява проектирането. Осъществява се разработването на общата концепция на сайта и планирането на основните й компоненти. Тази стъпка включва: създаване на архитектурата на уеб страницата и базата данни, интерфейса, функционалните елементи, автоматизация на основните процеси, очертаване на приоритетните идеи и цели, анализ на дизайна, планираното съдържание на сайта, уточняване на детайли и обсъждане на готовата концепция на уеб сайта, внасяне на промени и т.н.

След проектирането идва времето за непосредствено създаване на програмната база на ресурса и неговото тестване, осъществимо от хора като дизайнери, програмисти и бета-тестери. Целта на цялото упражнение е да се избегнат и навременно да се открият евентуални грешки, които е нормално да възникнат. Разбира се, крайната задача е всичко да работи оптимално добре и качествено.
Следващият етап е пускане на сайта в Интернет, намиране на удачен домейн и хостинг, а също така и последваща поддръжка на ресурса.
В зависимост от договорката между поръчителя и разработчика може да има задача да бъде развит уеб сайта. Едно такова развиване включва проектиране и създаване на някакви допълнителни програми, обновяване на поместената информацията или пък актуализиране на съдържанието с нови, интересни и актуални сведения в зависимост от целта и предназначението на самия сайт. А също така създаване на план от различни маркетингови стъпки, които да популяризират съдържанието и съответно привличането на целевата аудитория.

За повече информация относно изработката на сайтове и онлайн магазини посетете BSB Web. Там ще откриете полезни материали, както и безплатна консултация за вашият проект.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Информация от програмисти (Един програмист)

    Изработката на сайт може да бъде лесна, но и сложна. Основно зависи от опита на програмиста, но всъщност преди това има нещо друго интересно, а именно – спецификацията на проекта. Затова всъщност топката е в полето на собственика на бъдещия проект.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове