Кризата – новата приумица на медиите ли е?!

Обложка

Кризата – новата приумица на медиите ли е?!

А ти хареса ли тази статия?!?

Отдавна замислям да изкажа мнението си по въпроса, но някак все не се сещах за това, когато започвах да пиша нова статия в личният си блог.

Вчера обаче, попаднах на много интересен коментар в новият ми проект - Директория за статии в темата на Иво Апостолов - Онлайн търговията – промяна в манталитета на хората.

В общи линии в коментара си Анатолий Симионов загатва, че и на него му се струва, че всичко е просто поредната медийна раздухвация. Нещо което доста отдавна твърдя пред приятели и познати, когато стане дума за кризата. Явно не само аз съм на мнение, че за съжаление основен виновник за положението ни в момента е по вина на медиите и ще се опитам с няколко думи, да обясня защо смятам така.

Всъщност всичко си е просто едно мое мнение и е възможно и да не съм съвсем прав, но докато някой не ми покаже доказателства, съм склонен да се придържам към тезата си.

Основното което ме накара да смята, че медиите са виновникът за тази „криза“ е, че всичко беше наред, преди по медиите масово, да започнат да тръбят, че България е в криза и трябва да има някакви анти-кризистни мерки. Тогава всички работодатели се стреснаха, да не би и тяхната фирма да попадне под ударите под които попаднаха доста чуждестранни фирми и да не фалират. Решението май беше основно като съкратят сума народ, уж за да ограничат разходите си.

По това време още работих в една фирма и честно да ви кажа, нямаше никакви проблеми. Печалбите според моите наблюдения даже растяха. Паралелно с това и печалбата. Търсеха се нови работници от по-големите фирми…  аз лично не разбрах по нещо, че наистина има криза в фирмата.

За мен, всичко това беше и продължава да е една голяма пропаганда, за да могат телевизиите, да спечелят няколко месеца актуални новини, на гърба на простият данъкоплатец. За съжаление, това имаше доста негативни ефекти:

 • Фирмите намалиха служителите си;
 • Намалиха разходите си;
 • Спаднаха заплатите и качеството на персонала ( понеже безработни много, все ще се намери някой да върши същото за по-малко пари, макар да не е качествено, както при по-скъпите професионалисти);
 • Някой от фирмите пък си позволиха, да изискват от един човек някакви абсурдни неща. Пример за това са не малкото обяви от следният род – „Търсим хегиенист с 3 вишета и Английски, Немски, Руски, Полски, Испански и Китайски. С предимство са, хората завършили техническо образование тясно свързано с компютрите.“.

Както и да е, както споменах, това е мое мнение и не ангажирам никого с него, но желая да ви попитам драги работодатели и предприемачи. Ако утре по медиите кажат, че света ще претърпи апокалипсис след 5 дена какво ще направите?! Ще продадете всичко и ще живеете 5 дена с очакването, че след това просто света няма да го има ли?

Хайде сега помислете над думите ми и ако можете оборете ме, а ако не се сещате как, моля гледайте реално на нещата.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

7 Коментара

 1. За мен, понеже разбирам от икономика, криза има но тя е като лятото във Финландия – 3 дена е и ако си пиян ще го пропуснеш. Лошото е че икономиката е като една голяма редичка с плочки домино , пада първото бута всички, а за да наредиш отново редичката минават година..две.

 2. Честно казано не разбрах много какво имаше предвид… по-какво точно се усеща икономическата криза?

 3. По цената която плащат всички за пренареждане на редичката в аналогията. Нормалната функционираща икономика е най-вече предвидима в известни граници – представи си че ходиш на работа в автобус – винаги горе долу знаеш кога ще има на спирката. Обаче те за да се движат трябва да имат шофьори, да имат гориво, гуми. Гумите се доставят предварително, шофьорите имат нужда от обучение, а горивото от синхронни доствки всеки ден. При криза всичко това изчезва и трябва да се усвоява/внедрява/синхронизира наново. А това струва пари. Така също влияние оказва и нереализиранат продукция – ти произвеждаш нещо, носиш го на купувача а пък той няма пари да плати, както е правил досега. А пък ти за да произведеш си взел кредит, по който плащаш лихви, а и заплати трябва да платиш. В резултат – закусваш като фирма, но мерките за да си решиш кредитните проблеми и да се разплатиш с работниците струват много време.

 4. Мдамм сега вече много по-ясно разбрах какво точно имаш предвид, но моята мисъл беше, че до голяма степен всичко е една симулация. И преди кризата си имаше подобни фирми които работят по този начин.

 5. Здравейте, току що изтрих без да искам коментара си и се ядосах. Ще опитам да го напиша отново въпреки нервите.
  Както се похвали един виден наш политик на скоро (да не казвам кой е)от нова година влоговете на българите в банките са се увеличили. Това зарадва някои хора, но всъщност не е много розово. Тези влогове не се увеличават, зашото хората имат повече пари, а за да се запасяват и то с цената на много лишения. Като замразявам е парите в банките це получава липса на на паричен оборот и от там кризата се задълбочава ( последното не е моя мисъл а стара икономическа теория).
  Не ви ли прави впечатление, как когато трябва да се оправдават работодатели и политици заявяват “ Ами в условие на криза…“, а когато трабва да се хвалят пеят рефрена “ Ние преборихме кризата…“ или „Кризата отмина…“? Е последно има или няма криза?! Че започнах да се бъркам!
  Давам прост пример:
  В един хотел съкращават 10 работника поради кризата. Наличните му 100 стаи, обаче продължават да са пълни, както преди кризата. Цената не спада и клиентите също. Как мислите дали хотелиера е почувствал криза или е забогатял с 10 месечни заплати?! Аз мисля, че е забогатял за сметка на 10 безработни и 20 роби, защото работа за 30 души се върши от 20, на които постоянно се повтаря, че в тази криза ако не им харесва ще си вземат друг даже з апо-малка заплата.

 6. И аз това се опитвам да кажа, че реално работодателите се възползват от медийните изкази, за пред работниците.

  Вероятно има и такива фирмички, които наистина са пред криза, но повечето просто го ползват като оправдание, за занижаване на работната ръка и заплащането.

  Относно влоговете в банките имаш право, наистина по пътя на логиката се получава финансов дефицит и застой на парите, понеже те реално вече не са в обръщение, макар, че реално банките оперират с тези пари ;)

 7. mrejov.com (Петър)

  Сега, две години по-късно като гледам как са нещата си мисля, че си бъркал доста сериозно и криза си има. А че работодателите се възползват от факта е колкото безспорно, толкова и гнусно.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове