Fujitsu ASYG 12 LECA и монтаж от „Стандарт 91″ – Ямбол

Обложка

Fujitsu ASYG 12 LECA и монтаж от „Стандарт 91″ – Ямбол

А ти хареса ли тази статия?!?

Близките месеци вкъщи решихме да обновим някой неща и доста щателно ми се налагаше да чета из форуми за мнения на разни стоки и там в една от темите видях едно много добро мнение на един от потребителите, което перифразирано звучеше така – „Хората пишат в Интернет за дадена фирма, стока или продукт само когато са недоволни от нещо.“. В интерес на истината, като се замисля, наистина в Интернет е пълно с негативни мнения към фирми или разни стоки, които са си купили на скоро, а похвалите са значително по-малко и най-често, едва когато някой попита за въпросната стока, може да се срещнат 1-2 кратки позитивни мнения, които да ни ориентират, че стоката си заслужава. Именно поради тази причина и реших да драсна една не много кратка статия за мнението ми за въпросната фирма „Стандарт 91″ – гр. Ямбол, от която съм много доволен и смятам в няколко изречения да ви преразкажа всичко от-до :)

Е, ако не ви мързи да четете… може да продължите с началото на историята на долният ред…

Въпреки, че нашият регион ( гр. Елхово ) е сравнително топъл, миналата зима беше меко казано кошмарна за хората като мен, които решиха да се отопляват през студените дни на уреди с електроенергия. Казвам кошмарна, понеже беше значително по-студено от обикновено и радиатора едва смогваше да топли, а на всичкото отгоре сметките за ток бяха доста внушителни, достигащи на няколко пъти почти до около 400 лв.

За да избегна тази грешка отново реших тази зима да избера някак по рентабилен метод за отопление през зимата. Варианти за съжаление нямах много, понеже живеем в апартамент и реално няма къде да складирам дърва и въглища, че да избера стандартните за града начини за отопление с всеизвестните печки „Чудо“ или локално парно, а камините на пелети например си изискват една стабилна първоначална инвестиция и отново място да складирам пелетите. Именно поради тази причина с жена ми се спряхме на 2 вариант-а за отопление, които ми се сториха най-удачни в случая ни, според мненията на хора по форуми в Интернет:

 • Отопление с лъчисти конвертори ( най-известни от които са Adax );
 • Отопление с инверторен климатик ( инверторен, понеже се пести малко повече ток, пък и заради режима на работа при по-ниски температури ).

След още 1-2 дена проучване и умуване по въпрос-а решихме да вземем климатик. Първо защото е по-икономичен и второ защото така или иначе пък през летните жеги да има с какво да охлаждаме в стаята.

Като човек, който си е патил от фирми и стоки, реших все пак да се поинтересувам от мнението на хората по форумите. Така се спрях на климатик Fujitsu. Първо защото имаше наистина голям процент доволни хора от климатиците Fujitsu и второ защото предлагаха горе-долу добри климатици на приемлива цена. Казвам приемлива цена, понеже наистина добрите климатици са в съвсем друг ценови диапазон. Моят клонеше до около 1000-1300 лв. с монтаж, което не е много, но е и доста за голяма част от хората в България… както и да е…

Обикновено за повечето техника прибягвам до Технополис или Техномаркет, но в случая въпросната марка не фигурираше в каталозите им, които в повечето случаи бяха изпълнени с най-известните брандове, които предлагаха не особено качествени продукти и то на доста завишени цени, имайки предвид функциите и параметрите на самите климатици. Оказа се, че като вариант ми остана само един голям магазин за техника в гр. Ямбол – „Стандарт 91″, които са официален партньор на вносителите на въпросната марка климатици.

Изпълнен с доста питанки и ентусиазъм, отидох до въпросният магазин за техника в който, оказа се, че разполагат само с 1 модел на въпросната марка и по-точно – Fujitsu ASYG 12 LECA. Най-хубавото беше, че цената беше с около 50 лв. по-скъпа отколкото при официалният вносител, но пък за сметка на това в нея беше включен и монтажа и забележете – ИЗВЪН РАМКИТЕ НА ГРАД ЯМБОЛ. Нещо, което малко фирми предлагат!!!

Понеже така или иначе, нямах кой знае какъв избор, реших да не се мотая из другите магазини и да гледам за други модели, а направо да го купя и да дойдат да ми монтират климатика при първа възможност (купих климатика в Събота. Обещаха да го монтират в понеделник следобед).

Между другото.. споменах ли, че и 3-те служителя в магазина бяха много любезни, усмихнати и приятни хора, които ни обясниха всичко от което се интересувахме?!? Ако не съм… е вече знаете :)

Не знам при вас как е, но аз когато си купя нещо, нямам търпение да го получа и изпробвам, а за мое най-голямо съжаление обикновено в повечето случаи от последните ми покупки… все не се спазват сроковете и естествено с такова очакване бях и този път, още повече, че в понеделник беше един вятър… дъжд… а бе кофти време. Все пак около 1 часа ми звъннаха, че идват за монтажа. Естествено дойдоха, монтираха климатика за нула време и по-живо, по-здраво ги изпратих да се прибират хората, че се намръзнаха.

Понеже няма смисъл да ви затормозявам с още толкова текст за разкази до края, накратко ще ви кажа в няколко точки защо бих си купил отново стока от „Стандарт 91″ и защо ви съветвам и вие да го направите:

 • Много добро и приветливо обслужване в магазина им ( вече е рядкост да видиш усмихнати продавач-консултанти );
 • Изгодни цени ( реалната цена на климатика при доставчика беше 1199 лв. ,а монтаж-а обикновено варира около 150-200 лв. или иначе казано щеше да ми излезе около 1400 лв. с монтаж. Вместо това климатика + монтаж = 1249 лв. Ако на някой са му излишни 150 лв. може да ми пише да се разберем как да ми ги изпрати ;) );
 • Спазват си обещаните срокове – казаха понеделник следобед и дойдоха дори малко по-рано!!! Интересното е, че въпреки, че валеше като из ведро, екипа дойде и си монтира климатика на време!!!( не знам при вас как е, но последните ми покупки или не ми даваха никакви срокове или не ги спазваха);
 • Безплатен монтаж извън рамките на града – много от магазините или не предоставят монтаж извън рамките на града или искат допълнително заплащане!!!;
 • Добър монтаж – реално, ако сметна, монтаж-а на климатика ми излиза около 50 лв. За тези пари очаквах, че момчетата ще сложат климатика, колкото да отбият номер-а. Уви не бях прав. Не мога да дам мнение при другите как са монтирали климатиците, но вкъщи се постараха и го направиха като хората;

Не знам за вас, но на мен тези 5 точки са ми напълно достатъчни за да определя, че този магазин за техника е коректен към клиентите си и е пример за много по-големи фирми в бранш-а. Радвам се, че попаднах на този магазин и силно ги препоръчвам на хората, които са от гр. Ямбол

Ако се интересувате, къде точно се намира магазина в гр. Ямбол – ул. „Д. Благоев“ 18 ( на 50 метра от кръстовището на зъболекърска, голям магазин на 2 етажа ) – Стандарт 91.

За климатика все още не мога да кажа кой знае колко думи, но за сега съм доволен, но и не е толкова студено все още. Когато захладнее и температурите се прехвърлят на цифрички с минус отпред ще мога да ви дам малко повече информация, как се справя този климатик през по-студените дни. :)

Надявам се повечето да не сте заспали все още и естествено да ви е била полезна статията. Евентуално очаквам мнения и допълнителни въпроси по статията под формата на коментари :)

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

8 Коментара

 1. Аз съм си сложил същия климатик(само без последната буква A). По принцип четох доста преди да преценя какъв да сложа и като че ли този е най-добро съотношение топлене/консумация на ток(коефициенти)/цена. На този етап духа топло :)
  тест:
  На вън 2-3 градуса
  Температура на издухван въздух вътре (на степен 2 от 4 – вентилатор)
  включен икономичен режим – 32-33 градуса
  изключен икономичен режим – 42-43 градуса
  има и един режим турбо ама не съм го ползвал едвали ще духа по топло

 2. . (Kiril)

  Интересно, но аз все пак съм твърдо против отоплението на климатик , за мен просто усещането е неприятно , друго си е каминката или радиатора :)

 3. @Кирил, съгласен съм с теб за камината/печка, че е доста по топло, но в случая нямам възможност къде да складирам консумативите за съответният отоплителен уред, а радиатора не знам как можеш да го категоризираш до отоплението с твърдо гориво :)

  Миналата година се отоплявахме с радиатор вкъщи и едно, че не топлеше целият апартамент и второ, че по-студените месеци плащах по около 400 лв. ток, което меко казано ми е доста нерентабилно, още повече, че и реално беше топло само около самият радиатор :) Така, че тази година реших, че климатика е по-добрият и рентабилен вариант.

  Ако случайно не успява да се справя добре, ще се пребягва до конвертор с лъчево насочване… например Adex.

  За сега още не мога да преценя как е, понеже е сравнително топло, но обещавам като се застуди да дам своите първи впечатления ;)

 4. www.feabg.com (Kiril)

  Андон – Да прав си ,че не може да се сравняват , но аз имах предвид ,че от начините за отопление това са тези които лично аз предпочитам. Радиатора е добре но , ако е част от централното отопление :) Аз като цяло се дразня на това ,че хората нямят пари за да отоплят помещенията си зимно време , масово се топли само една стая и понякога не се и топли заради високите сметки на тока. Аз миналата година като теб си сложих климатик и да ти кажа , просто ефекта беше нулев когато бяха по-студените дни. В хола имам най-обикновена каминка на дърва и да ти кажа честно и в най-студените дни температурата в хола беше 23-24 градуса. Но пък това е заробия. Най-добрия вариант за мен е като се изключи за сега високата стойност – централната газ и централното отопление чрез нея. Дано в бъдеще да имаме по-добър достъп до всякакви такива „екстри“ и това да коства по-малко на хората.

 5. Борис

  Андон, чудесна статия. Аз наскоро се сдобих с такъв климатик (точно същия модел). Исках да те попитам колко ток плати за ноември с него…можеш ли да направиш съпоставка с миналата година?
  За самия климатик иначе мога да кажа четох, че при минус 10 има КОП точно 2 и прави над 3 киловата. При минус 15 КОП все още е близък до 2….максималното потребление е 1,7 киловат часа..умножено по 720 часа в месеца средно прави към 1200 киловата…или в пари максимума, който може се плати за климатика според калкулатора на ЧЕЗ е 240 лв (при една тарифа)…. макар това да означава, че компресора ще работи на максимум непрестанно, което практически не е възможно (стига стаята да не е прекомерно голяма)…

 6. @Борис, благодаря. Да ти кажа честно месец Ноември при нас беше сравнително топъл и реално климатика не работеше почти цял месец, като вечер го спирахме, което ме кара да смятам, че сметката която платихме за Ноември няма да има много общо с тази за Декември.

  Все пак, грубо сметнато сметката ни се увеличи с 40 лв. спрямо сметките от предните месеци без климатик.

  Статия, както обещах ще има и вече имам някакво виждане, та ще кажа няколко ред-а за климатика. Честно казано съм доволен, въпреки, че външното тяло е доста по-шумно отколкото очаквах, но важното е, че ни топли за сега, при това на дървена (недобре уплътнена) дограма. Предполагам при теб, ако дограмата е нова и добре уплътнена ще харчи по-малко ток и ще задържа по-дълго време стаята топла.

  При теб как е за сега?!? Доволен ли си от покупката? Какво ще кажеш за шума на външното тяло?

 7. Борис

  Благодаря за отговора :) . При мен дограмата също е дървена и зле уплътнена, но апартамента е с южно изложение и е вътрешен, сиреч – доста топъл (въпреки, че поне киловат-два отопление са си нужни при температури от -5/-10). …Нова дограма нямам намерение да слагам, защото съм под наем… :)

  За шума, не мога да се оплача – компресора работи на нисък оборот, чува се бръмчене, но – слабо. Чувал съм го и на максимум (на висока температура и в режим Powerful), но в стаята не прави впечатление…считам, че шума е в рамките на нормалното. Трябва, обаче да отбележа, че климатика е монтиран на тампони и това сигурно помага.

  Човека който ми продаде климатика и го монтира, ми предлагаше Дайкин и Митсубиши. За Митсубиши каза, че са най-добрият избор (по добър от Дайкин) – били наистина много тихи, но трябваше да дам още 300 и нещо лева, а се поскъпих. На второ място той сложи Фуджитсу. За ниския клас Дайкин, каза че вече не ги правят както трябва, макар във високия да са супер – алтернативата беше модел с цена почти 2000.

  Имам опит с китайски инверторен климатик 12ка – шума от него беше с почти същата сила както при Фудцитсуту, но беше някак по-незабележим (с друга честота). Електрониката във външното тяло на въпросния климатик, обаче сдаде багажа – за което евтин лек няма (нищо учудващо :) в предвид ниското качество на изработка и липсата на сервизна поддръжка ).
  Ако сравнявам двата, разликата в цената е 500лв, но модела на Фуджитсу темперира много много по-добре, почти не спира, не създава дискомфорт при размразяване, а вътрешното тяло е наистина тихо. Освен това е по-мощен, макар и той да се води 12ка….така, че съм доволен от покупката.
  за тока, мога да пиша другия месец, ако се сетя….

  Като временно решение със силно изкривената дограма съм наковал по нея изолационен шлаух за климатици (струва стотинки, но се продава само в специализирани магазини) …върши прилична работа….Ако не ти пука за старата дограма и смяташ, че няма да наруши естетиката у вас, можеш да опиташ :) стига да намериш шлаух или нещо подобно

  Писал си че вечер сте спирали климатика – силно те съветвам да не го спираш през зимата, по-добре намалявай температурата с няколко градуса….Ако го спираш няма да спестиш кой знае колко, защото вместо да работи при малък оборот цяла нощ – на сутринта ще трябва да работи на максимум…компресора има най-ниска ефективност при максимална мощност. чувал съм, че и тръбите можели да се заледят и да се спукат, понеже при изключен климатик и размразяването няма да работи, а може от някъде да дойде влага, но не знам дали това е вярно

 8. Стандарт-91 ЕООД

  Благодарим за гласуваното доверие и хубавите думи

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове