Почистване на мека мебел – специфики за които не подозирате

Обложка

Почистване на мека мебел – специфики за които не подозирате

А ти хареса ли тази статия?!?

Почистването на мека мебел е процес, който има главно две основни цели.

  1. Да създаде допълнително усещане за комфорт и добро преживяване по време на експлоатацията на дивана или друг вид мека мебел.
  2. Да удължи експлотационния период на мебелите, чрез навременна поддръжка и почистване на тапицерията.

При почистването на мека мебел има някои специфики, с които е необходимо човек винаги да се съобразява, за да се предотврати възникването на щети по текстила или пълнежа на дивана например. Нека разгледаме вариант при, който се налага почистване на мека мебел, чрез изпиране на дамаска, която е от плат. По-късно в материала ще може да прочетете и за почистването на мека мебел с кожена облицовка.

Почистване на мека мебел с дамаска от плат (ПРАНЕ)

Малко хора знаят, но в днешно време съществуват основно 3 типа мека мебел с облицовка от плат или така наречената дамаска. Ще ги разгледаме поотделно за да може да бъде добита информация, която се оказва, че почти никой търговец няма намерението да оглася. Когато си купувате нов диван, много често се изтъкват само положителните качества на меката мебел и ако клиетна не попита, може да се окаже, че негативни такива „не съществуват“.

  1. Мека мебел с дамаска, която не трябва да се мокри – респективно това е дамаска, която няма как да бъде изпрана, защото прането само по себе си е мокър процес. Когато дамаската от плат не е обработена по време на нейното производство с необходимите химични реакции, същата не подлежи на пране. Ако опитате да изперете такъв вид плат, рискувате мебелите да се сдобият с много петна и непоносима миризма на нещо между „мокро куче“ и „стар гардероб“. Това обикновено са случаи, които се наблюдават най-често при прекомерно бюджетните мебели.
  2. Мека мебел с дамаска от плат при, която пълнежа под дамаската не трябва да се мокри – съществуват малко по екзотични видове пълнеж, които се използват най-вече при направата на скъпи дивани. Това са различните видове пух, кокосови подложки и други. Ако производителя на меката мебел не е предвидил допълнителен непромокаем плат (нещо, като бариера) между дамаската и пълнежа, е абсолютно невъзможно този вид мека мебел да се пере на място. Обикновено при този вид мебели се наблюдават сваляеми калъфи, които се обработват на химическо чистене или друг вид пране. Италиянците, често са производител на хубава и скъпа мека мебел, която не може да се пере, в същото време цената на един диван, понякога надхвърля 15000 евро. Разбираме, че това вероятно ви звучи безумно, скъп и марков диван да не може да се изпере на място, но това говорят факти и наблюдения събирани, през цялата ни професионална кариера, като фирма за професионално почистване на мека мебел.
  3. Мека мебел , която може да се изпере на място – дамаската и пълнежа, най-често са направени от 100% изкуствени материали, найлон, микрофибър, полиуретан, силиконизирана пяна и други. В повечето случаи, това са мебелите, които фирма за почистване може да обработи, без да възникнат щети и да почисти дивана ви перфектно. Разбира се ,винаги има вариант при, който може човек да попадне на „специалист“ и нещата бързо да потеглят в негативна посока. За това ние от Мебеле ЕООД, ви съветваме да не се доверявате на случайни обяви от неопитни или съмнителни фирми за почистване. Такива фирми може да разпознаете най-често, по прекалено „изгодните“ цени на услугите, които предлагат.

Почистване на мека мебел с кожена облицовка (ИЗМИВАНЕ)

Не е задължително меката мебел да бъде облицована с плат, възможни са варианти от изкуствена (еко) и естествена кожа на тапицерията. Специфично при почистването на кожени мебели е, че в почти 100% от случаите, същите се третират ръчно, което прави процеса по почистване много бавен и скъп, за разлика от прането на мека мебел с дамаска от плат, където почти всичко се извършва с машина.

Тук е важно да се отбележи, че    почистването да диван с плат може да бъде направено и след 5 години от закупуването му, като това в голяма част от случаите няма да попречи по никакъв начин, същият да бъде изпран хубаво. При кожените дивани обаче, ситуацията няма нищо общо!

Адекватно е да разглеждате кожените тапицерии за мека мебел, като кожата на ръката си и в това няма нищо странно. Дори скъпи дивани от естествена кожа се износват бързо и се напуква повърхносста най-вече по седалките на дивана. Ако не се полагат грижи, като често почистване и подхранване на кожената материя, е възможно да настъпи момент при, който вече ще е късно за, каквото и да било почистване. Когато има прекалено набита мръсотия по тапицерията и същата не е подхранвана с мляко или крем-паста за кожа, има риск дивана да не издържи на почистването и да падне част от боята по време на обработването му.

Колкото повече сядате и ставате от дивана, толкова повече кожата се разтегля и свива. За да остане достатъчно еластична, тя трябва да се подхранва, в противен случай се образуват пукнатини по повърхността. Настъпил е момент при, който фирма за почистване няма да може да ви реши проблема или поне не, на пълно. Сега вече трябва да се търси вариант за реновиране на кожената облицовка, което означава, че освен първоначалното почистване на повърхностите, следа да бъде извършено и запълване на пукнатините с филър, а след това и боядисване на цялата тапицерия.

Съветваме ви да почиствате и подхранвате кожените си мебели няколко пъти в годината, само така може да избегнете скъпи процеси по почистване и реновиране на иначе хубавия ви и скъп диван.

Фирма Мебеле ЕООД извършва професионално почистване на мека мебел на почти всички видове тапицерии и облицовки. Трупаме опит от 2008г. Така, че не се колебайте да се свържете с нас, ако търсите качествено почистване на мека мебел https://mebele.bg

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове