Дървесните пелети – евтина алтернатива за oтопление

Обложка

Дървесните пелети – евтина алтернатива за oтопление

А ти хареса ли тази статия?!?

Как се добиват пелетите

Във всеки обект за добив на дървесен материал, продуктът – дървесина – се разделя на различни стокови групи в зависимост от това какви цени може да достигне. Висококачественият дървен материал за рязане, който може да бъде няколко пъти по-ценен от по-ниските класове дървесина, не отива в заводите за пелети, както в България, така и навсякаде по-света. Просто такава е универсалната практика.

Малка, но значителна промяна в бизнеса с дървен материал

Макар че самите фабрики за пелети едва ли ще доведат дървосекачите до изсичането на дърветата, екологичните групи твърдят, че повишеното търсене на по-нискокачествена дървесина на всеки един акър може да създаде повече стимули за изсичането на естествените гори или превръщането им в борови плантации. Съветът за защита на природните ресурси казват, че това застрашава малкото, което е останало от естествените гори.

Природозащитници оспорват обяснението на индустрията, че се използват само остатъци от дървесина. „Използването на термина „остатъци“ е малко подвеждащо“, твърдят еколозите и заявяват, че фабриките за дървесни пелети вземат „по същество всичко, което не би отишло в много селективна дъскорезница“.

В българия само 10 % от останалите дънни гори от твърда дървесина са защитени от търговска дейност по закон. Природозащитниците искат да се въведат по-строги предпазни мерки, за да се гарантира, че търговската дейност в естествените гори няма да навреди на екосистемата.

Индустрията твърди, че като използва горите, помага за тяхното опазване. Единствената причина, поради която собствениците на земи в България не превръщат горските площи в слънчогледови ниви или недвижими имоти, казват привържениците на пелетното отопление „е, че те имат поток от приходи, който им позволява да ги запазят като гори. Биоенергията прави това.“

Повишеното търсене на пелети, на много места е довело до по-високи цени на дървесината за огрев и до увеличаване на дърводобива. Това не е непременно нещо лошо от гледна точка на въглеродните емисии.

„Знаем, че хората засаждат повече, когато цените се покачват“, казват производителите. „Знаем също, че когато цените се повишават, те запазват повече естествени гори като гори.“

Няма ясен отговор за въздействието върху климата

Както промишлените, така и екологичните групи посочват анализ на правителството на Обединеното кралство по този въпрос. Публикуван през юли, той разглежда въпроса дали използването на дървесина за производство на електроенергия може наистина да намали емисиите на парникови газове. Той установи, че използването на някои видове биомаса – например „дървесина от гора, която иначе би се добивала по-рядко“ – всъщност би довело до отделянето на повече въглерод в атмосферата, отколкото при изгарянето на въглища.

Проучването на Обединеното кралство, заедно с новите насоки на Агенцията за опазване на околната среда показва, че определянето на въглеродните ползи от биомасата не е никак лесно. Как да обозначите и включите в уравнението за въглеродни емисии нещо толкова разнообразно и нестандартизирано като частите на дърветата и растителността от една гора?

По ирония на съдбата икономическото и екологичното въздействие на растежа на индустрията за дървесни пелети може да не стане ясно, докато самото търсене не се изравни или не спадне. В края на краищата отглеждането на нови дървета отнема известно време – както и изследванията в областта на горското стопанство.

В крайна сметка няма доказателства, че пелетите произвеждат големи въглеродни емисии, особено сравнени с чистата дървесина. Но за сметка на това атрактивната им цена, няколко пъти по-изгодна от стандартен дървен материал, както и лесната им достъпност ще превърне пелетите в предпочитан източник за отопление в Бълграия и въобще в цяла Европа.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Каквото и да показват проучванията, пелетите – поне за момента са най-изгодното средство за отопление.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове