Отопление с пелети. Как да се топлим ефикасно през зимата?

Обложка

Отопление с пелети. Как да се топлим ефикасно през зимата?

А ти хареса ли тази статия?!?

Топлината в камината на пелети не зависи толкова от самата технология, колкото от качеството на самите пелети. Ако вложите в скъпа кола и я зареждате с евтино гориво, тя скоро ще започне да дава дефекти. Същото е и с камините на пелети. Разберете как да подобрите работата на своята камина като научите повече за нейното „гориво“.

Производители на пелети
Независимо дали се сблъсквате с пелети за пръв път или вече имате поглед върху нещата, изборът на правилните пелети никога не е лека задача и винаги е въпрос по-скоро на късмет. Причината за това е, че отоплението с камини на пелети все още се намира в „Каменната ера“ и не съществува контролен орган, който да подведе под отговорност некоректните фирми.

Какво може да направите Вие в тази ситуация? За да разберете кои са най-добрите пелети, трябва да знаете от какви суровини са произведени. На пазара съществуват два основни производителя на пелети – първични и вторични. Първичните фабрики се занимават с пелети като основна дейност и купуват суровините си от трети лица. Първичните фабрики имат политика за по-евтини суровини, които не винаги горят добре и не отделят много топлина. Вторичните фабрики се занимават с производство на пелети като допълнителен доход. Основният им бизнес обикновено е свързан с производство на мебели за дома, което означава, че използваната дървесина вече е била изсушена добре и това значително повишава както качеството ѝ, така и цената.

Видове уреди за отопление работещи с дървесни пелети
Според нуждите има различни видове уреди за отопление. Ако отплявате по-малка къща / апартамент – до 200кв.м. то най-добрия вариант е камината на пелети. Ако обаче имате нужда от по-голяма мощност и отопление на къща / помещения по-голями от 150-200кв.м. то най-добрият избор са котли на пелети. Ако имате нужда можете да изберете и някой по-малък модел котел на пелети, който да ви служи еднакво добре и гъвкавко за отопление и на малки и на големи помещения.

Меко или твърдо дърво за пелети?
Води се спор сред потребителите кой вид дървесина е най-подходящ за горене в камини на пелети. По принцип има три основни вида дървесина – мека, твърда и тропическа. За пелетите се ползва само мека и твърда. Меки дървета са например бяла ела, кедър, хвойна, бор, секвоя и липа. Твърди дървета са явор, кестен, бреза, габър, кестен, дрян, бук, ясен, орех и други.

Разликата между двете е, че твърдата дървесина е много по-плътна и при горене отделя повече топлина, докато меката отделя повече вредни вещества заради съдържащите се в нея смоли. От друга страна, 10 кг твърда дървесина има различен обем от 10 кг мека дървесина. Това също поражда известни съмнения кой е по-добрият избор.

Истината е, че когато дървесината се превърне в пелети, плътността няма никакво значение. Важно е единствено стърготините да не съдържат влага. Колкото до смолата, тя се намира само във вътрешния слой, т.е. в кората, така че дори пелетите Ви да са от мека дървесина, това по никакъв начин няма да повлияе на горенето.

Интересни факти за пелетите
1. Дървесните пелети се произвеждат чрез горещо компресирани дървени стърготини, които се получават при обработката на естествено изсушена дървесина. Компактността на материала идва от лигнина, който се съдържа в самото дърво, и позволява производството на пелети без използването на лепила или свързващи вещества.

2. Пазарът предлага различни видове пелети с характеристики, които варират в зависимост от това каква смес от дървесина се използва. Диаметърът е между 6 мм и 8 мм, със стандартна дължина от 5 мм до 30 мм.

3. Пелетите с добро качество имат плътност, която варира между 600 кг/м3 и 750 кг/м3, със съдържание на влага, което варира от 5% до 8%.

4. Дървесните пелети са екологично гориво.

5. За да осигурят доброто им изгаряне, пелетите трябва да се съхраняват на място, което не е влажно и е защитено от замърсяване.

6. Пелетите обикновено се доставят в торби от 10 до 15 кг, така че тяхното съхранение е удобно.

7. Колкото по-лошо е качеството на пелетите, толкова по-малко ще горят и толкова по-често ще трябва да почистите камината, решетката и горивната камера.

8. Ако използвате пелети с по-ниско качество или не съответстващи на дадената спецификация, това компрометира работата на камината и може да доведе до прекратяване на гаранцията.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове