Всичко за монтажа на алуминиеви радиатори

Обложка

Всичко за монтажа на алуминиеви радиатори

А ти хареса ли тази статия?!?

Предстои ви ремонт у дома и смятате да подменяте вашите алуминиеви радиатори? Ето няколко препоръки от нас, за да върви работата по монтажа леко и безпроблемно:

Къде е най-доброто място за поставяне на алуминиеви радиатори?

Най-подходящото място за монтаж на алуминиеви радиатори е под прозорците, тъй като през тях излиза голямо количество от топлината в помещението. Ако под прозореца няма радиатор, почти със сигурност там ще се образува конденз, а при много ниски температури стъклото може да се запоти или ще замръзне. Монтажът на алуминиеви радиатори под прозореца позволява постоянна циркулация на въздуха, а така се избягват неудобствата, за които вече споменахме.

Ако искаме да отоплим помещение с по-големи размери, което разполага с няколко прозореца, е препоръчително да се поставят алуминиеви радиатори под всеки един от тях.

Какви са правилните начини за свързване на алуминиеви радиатори?

Съществуват множество начини за свързване на алуминиеви радиатори, но трябва да имате предвид, че ефикасността на отопление зависи пряко от метода, който ще изберете.

  • За най-ефективен начин се счита свързването „на кръст”. Това означава, че входа или топлата вода влизат отгоре, а изхода или студената вода се преплита и минава отдолу.
  • Ефикасността на отопление се намалява почти на половина, ако радиатора се свърже едностранно, тоест входа и изхода са монтирани от една и съща страна. Алуминиеви радиатори, чийто изходяща и входяща вода са свързани долу работят с най-ниска ефективност. Затова е добре този метод да бъде избягван.

Как да разположим прецизно радиаторите в помещението?

Ако ще монтираме повече алуминиеви радиатори, то тогава препоръчваме да не ги струпвате в една част на помещението. Равномерното разпределение предполага по-висока ефективност на отопление.

Ако става въпрос за наистина големи помещения, например с размери 12m х 12m = 144m², то ние препоръчваме монтиране на подово отопление като по-ефективно решение.

Трябва ли да съобразим параметрите при монтажа на радиатори?

За правилна конвекция на вашите алуминиеви радиатори трябва да се съобразите с някои параметри при самия монтаж:

  • Трябва да оставяте разстояние от минимум 25mm между стената на помещението и задната повърхност на радиатора.
  • Оставяйте разстояние не по-малко от 150mm от пода до най-долния ръб на радиатора.
  • Всички алуминиеви радиатори трябва да имат малък наклон, така че обезвъздушителят да остане в най-високата част. Внимавайте, тъй като този наклон не бива да се забелязва с просто око. При по-къси алуминиеви радиатори до 12 глидера, наклонът е около 1 %, а при радиатори до дълги до 22 глидера, наклонът достига до 0,5%.

От значение ли е големината и броя на глидерите?

Избягвайте монтирането на прекалено дълги алуминиеви радиатори. Ефикасността на отопление спада с всеки следващ глидер. Например, ако поставим радиатор с двадесет глидера, то последните два ще работят с капацитет от 30 %.

Лоша комбинация е и поставянето на голям брой алуминиеви радиатори с малко глидери. Така се увеличава разходът по монтажа и консумативите. Много по-добре ще е да се монтират два радиатора с по дванадесет глидера, отколкото три с по осем глидера.

Стремете се глидерите на вашите алуминиеви радиатори да са с еднаква бройка, както и да са наравно отдалечени от етажната разпределителна кутия.

Какво трябва да съобразим при полагането на тръбите?

Дължината на тръбите не трябва да бъде по-голяма от  40 м. Така ще се постигне максимална ефикасност на работа. Ако все пак се наложи да използвате тръби с по-голям размер от посочения, то те трябва да бъдат PEX-AL-PEX с диаметър от 20мм.

Тръбите на вашите алуминиеви радиатори трябва да се подставят така, че да минават по най-краткия възможен път, без излишни чупки. Колкото повече навивки има на тръбите, толкова повече се увеличава съпротивлението на водата в тях.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове