Dofollow блогове за коментатори :)

Обложка

Dofollow блогове за коментатори :)

А ти хареса ли тази статия?!?

Понеже знам, че голяма част от коментаторите в блога ми пишат основно заради така наречените Dofollow връзки, реших, че ще е добре да им предоставя малко благинки… та поне с добро да ме помнят :) ,пък и да споделя блоговете на колеги блогъри, които също позволяват на своите читатели да пишат по някой друг Dofollow коментар.

Колеги, ще ме извинявате за това, че ви препращам потенциален спам, ама какво да се прави, като блогър и аз се чувствам задължен да бъда колегиален и да ви препратя малко коментатори.

С тази статия искам да декларирам, че няма да се разсърдя на никого, ако постави връзка към блога ми в знак на благодарност :) ,дори ако тази връзка се добави в нечии списък за Dofollow блог :) Само да отбележа, че няма да публикувам коментари в които за име е сложена ключова дума и е добре да го отбележите, ако случайно добавяте блога ми в подобен на моят списък.

За по-нагледно, ще подредя всичко в прилежна табличка, която можете да разгледате отдолу:

PageRank 7
1. http://nikolay.bg/ – Личен блог на Николай Бачински ( Wordpress Developer ). В блога има доста интересни статии за Wordpress и вероятно бихте научили доста нови и полезни неща, ако сте блогър.
PageRank 6
1. http://blog.peio.org/ – Блог на Пейо Попов. Има някой интересни статиики, които си заслужава човек да прочете и естествено да линкне в своя блог,форум, сайт и т.н.
PageRank 5
1. http://kalin.bg/ – Личен блог на Калин Каракехайов. Отново страхотен блог с много интересно четиво ( особено ако те оптимизатор или блогър). Между другото се занимава и с Оптимизиране и в интерес на истината е един от най-добрите оптимизатори.
2. http://svil4ok.info/ – Блогът на Свилен Попов. Пише основно за Wordpress, блогърски истории и оптимизиране. Определено си заслужава загубеното време в четене на блога му.
3. http://oggin.net/ – Блог на Огнян Младенов, един от най-добрите оптимизатори в България.
4. http://ипотпал.net/ – Поредният Ipotpal домейн :) За разлика от другите, този дава Dofollow връзки. Хвала на Ipotpal оптимизаторите ;)
PageRank 4
1. http://djunev.info/ – Блог на Павел Джунев. В блог се пише предимно за Уеб дизайн, SEO и Интернет технологии.
2. http://www.julianpopov.com/ – Не съм сигурен тук как се изписва името на автора на блога, но или е Жулиан Попов или Джулиян Попов, но и в неговият блог има какво интересно да се прочете. Автора пише основно на социална тематика.
3. http://blog.millionaire.bg/ – Блогът на millionaire.bg с много интересни ревюта на хотели и ресторанти в България.
4. http://lanix.org/blog/ – Блогът на Динко Сотиров. В блога на Динко, можете да откриете статии на всякаква тематика, но честно казано най-хубавите му статии са на SEO тематика.
5. http://www.toshkov.info/ – Блог на още един добър оптимизатор и девелопър. Струва си да прочетете повечето му статии.
6. http://webpossessor.com/ – Блог по-скоро насочен към борсата на сайтове и домейни.
7. http://o-writing.com/ – Новият блог на Бахар Мустафа.
8. http://vorobyov.info/blog/ – Личният блог на Геннадий Воробьов. От елита на оптимизаторите, особено що се отнася до Яндекс :)
9. http://www.evtimoff.eu/ – Личният блог на колегата Ангел Евтимов. Направо му се чудя на това момче, как насмага да пише толкова много и смислено ;) Основна тематика – SEO
10. http://greatgonzo.net/ – Личен блог на Милен Петрински – уеб дизайнер доколкото разбрах от сайта ;)
11. http://www.marketingburkan.com/ – Много добър блог за маркетинг. Проекта е съвместен между Димитър Николов и Павлина Казарова.
12. http://velqn.com/ – Личен блог на Велян Стайков. Много забавен блог, лично аз се не спрях да се смея докато четях повечето статии :) Браво на колегата Велян :)
13. http://www.kreativen.com/ – Личният блог на Димитър Николов, този път личният му маркетинг блог. Отново купища полезни статии.
14. http://madness.whispers.cc/ – Сравнително нов блог в полезрението ми и по особеното тук е, че автора, всъщност е авторка – Цветелина Костова и наистина пише много интересно… и има какво да се коментира по темите и, така, че коментатори… налазвайте :)
15. http://rogaikopita.com/ – Нещо като новинарски блог ;)
16. http://www.ayanev.com/ – Блогът на колегата Атанас Янев. Тематиката на блога е оптимизиране и някой лични преживявания и мисли ;)
17. http://lpetrov.mylo.bg/ – Личен блог на Любомир Петров. Малко ми е трудно да преценя тематиката, понеже е нов блог с около 3 статии, но като гледам ще е на уеб тематика :)
PageRank 3
1. http://www.prognozite.com/ – Блог за футболни прогнози.
2. http://blog.jivko.net/ – Блог на Живко Георгиев. Тематиката е основно социална и Интернет технологии.
3. http://versus.bg/ – Така познатата система VS. В общи линии е добра платформа за Dofollow връзки :)
4. http://www.veselin.bg/blog/ – Много стилен блог на Веселин Тодоров. Основната тематика е уеб програмирането :)
PageRank 2
1. http://www.noshtenjivot.com/ – Блог на социална тематика…
2. http://seolex.com/ – Информационен блог на SEO тематика и то доста интересен и полезен.
3. http://igrionline.info/ – Блог за игри :)
4. http://www.interesnoto.com/ – А бе интересен блог ;) Не успях да определя тематиката :)
5. http://seodesk.info/ – По-скоро сателитка на SEO тематика.
6. http://www.poslednitenovini.com/ – Новинарски блог.
7. http://www.directory.bg/blog/ – Блог в който има някоя друга интересна статия и си заслужава по-обстоен преглед.
8. http://peshev.net/blog/ – Блогът на Марио Пешев – темите се въртят около PHP ;)
PageRank 1
1. http://www.krivini.com/ – Блог с кратки коментари и от части фото-блог.
2. http://skolev.com/ – Личен блог на Станислав Колев. Темата на разговор в блога е основно Интернет технологии.
3. http://sjuesju.com/ – Личен блог на Петър… някой си :) Не пише фамилията. Статиите в блога са основно за вижданията на автора.
4. http://www.ivoapostolov.eu/ – Личен блог на Иво Апостолов. Едно от лицата на Джомла! България ;) Напоследък пише в блога си за пътувания и екскурзии ;)
PageRank 0
1. http://vladimirpreslavski.blogspot.com/ – Блог на обща тематика :)

Както виждате, драги читатели, всички блогове са подредени от най-високият, към най-ниският PR и тук е мястото да помоля тези от вас, които са решили да коментират във въпросните dofollow блогове, да коментират поне смислено и да не спамят, ако искат наистина да си заслужат връзката и да не ядосват колегите.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

79 Коментара

 1. Val

  Изобщо не влизам под nofollow коментари
  Или ги разрешаваш или забраняваш всички коментари
  Средни положения не трябва да съществуват

 2. Не съм много съгласен и ще обясня защо :)

  По принцип повечето блогове след инсталирането си остават както са по принцип – nofollow, а тези които са dofollow са такива защото просто собственикът на блога е решил по някакъв начин да възнагради тези които са решили да коментират в някоя от темите, но често пъти много блогъри не се съобразяват, че това е приоритет, а не полагаемо. Ето защо се наложи и аз да създам някой правила за коментаторите, понеже за 1 месец беше се напълнило с чисто спамерски коментари, които с нищо не помагат.

 3. Здавей, Андоне!
  Благодаря, че си ме наредил в този пост с другите колеги-блогъри :D
  Не се занимавам профи с интернет и компютри и термина „dofollow“ не ми е ясен-ще се радвам ако ми обясниш за какво иде реч :D
  А благодарността не закъснява :D

 4. Здравей Владо,
  с няколко думи Dofollow връзките, представляват директни връзки, които бота на Google следи, след като види и съответно nofollow връзките оказват на бота, да не следи въпросните връзки. Целта е чисто и просто вид реклама на блога :)

 5. Ахам, благодарско :D
  А Dofollow коментар какво ще рече-коментар, съдържащ думи, които Гугъл индексира с по-голяма честота? :D

 6. Не, ще рече, че коментара предоставя реална връзка, която G. ще прочете и проследи, което пък ще ти помогне при оптимизирането на сайта ти. Ако обърнеш внимание, както ти е името като цъкнеш на него ти отваря сайта който си писал при публикуването на коментара :)

 7. Благодаря, че си споменал Маркетинг Буркан с добро. Само да добавя – приветстваме коментарите по същество в блога :)

 8. Здравей Поли,
  как няма да спомена този страхотен блог с добро, след като си го заслужава. Не веднъж съм чел ваши статии и съм научавал много интересни неща. А за коментарите е ясно… всеки обича стойностните коментари :)

 9. Виждам непознати за мен блогове – с твое разрешение ще ги добавя в ipotpal.mp за да могат хората да ги посещават. Виждам и такива, които преди бяха nofollow, което е похвално като инициатива.

 10. Ами кой съм аз, че да давам разрешение :) , но не бих се разсърдил, ако споменеш от къде си взаимствал списъка :)

 11. vladimirpreslavski.blogspot.com/ използват някакъв скрипт за коментарите и те не излизат в сорса. Гоогле лови ли това съдържание, че има доста блогове с същия скрипт за коментари

 12. Не съм напълно сигурен, но мисля, че не ги чете… или поне аз не ги виждам в сорса на самата страница… , но от друга страна, напълно вероятно е и да може, понеже както знаем blogspot реално е на Google… затова и предполагам, че ще има някакъв ефект от коментарите там…

 13. Две неща :)
  1. Пътувания се пише с Ъ :)
  2. Блога ми е с PR1 заради наказание май… (не ми пука особено)

 14. Приемат се забележките ;) и естествено е оправена правописната грешка… явно отново съм спял като съм писал списъка :)

 15. Имам въпрос относно това как мога да разбера дали даден линк е dofollow и как евентуално бих могъл да сетна всички да са такива?

 16. Най елементарният начин е да погледнеш в кода дали има следното в кода на връзката „rel=“nofollow“ „, ако няма такъв таг, значи връзката е дофолоу, а ако не ти се цъка постоянно из кода, можеш да си инсталираш SeoQuake и там ти показва кои връзки са дофоллоу и кои нофолоу( тези са зачертнати, ако приложението е включено ).

  Относно включването, има доста добавки за Wordpress които правят това, но моето мнение е ръчно да бръкнеш в кода и да го направиш така, за да не ти натоварва добавката излишно блог платформата ( мое лично мнение ).

 17. За премахването ръчно ли трябва да се промени нещо определено или трябва да се сменя за вески линк. Има блог на приятел, който сложи линк, но нещо не се индескира. Благодаря за Бързия отговор :)

 18. Ами ръчно се редактират таговете в самата темплейт система и след това всеки линк в коментарите си става дофолоу, а иначе доколкото видях в статиите ти са си дофолоу.

  Не винаги причината при индексирането е при неправилно подадена връзка, има няколко причини поради които би могло една страница да не се индексира, въпреки, че и е добавена дофолоу връзка.

 19. Мерси много за помоща :)

 20. Здравей Андоне, успех в играта на Spodelime.com, разбрах че си се включил. Докато търсех листа с дуфолоу блогове попаднах на поста ти, който е изключително полезен и добре подреден. Благодаря!

 21. Здравей, радвам се, че съм ти бил полезен с нещо :) Надявам се и други хора да ценят информацията която предоставят тук, така както ти описваш.

 22. Ина един адон за Firefox NoDoFollow много е полезен, с един клик подчертава линковете. Розов – nofollow и Син за dofollow.

 23. Бих се радвал да подновиш списъка ако имаш възможност, добавяйки още блогчета.

 24. Ще се опитам когато се поосвободя малко, да прегледам дали няма някой ново попадение и съответно ще пусна още една тема с списък на dofollow блогове, просто напоследък малко съм позатрупан с работа и гледам да я свърша и тогава ще ми се освободи малко време за да пиша в блога и да правя разни проучвания, какво ново има под слънцето по темата :)

 25. Добре, ще се радвам да видя нов списък тук тогава. Предполагам няма да го пропусна, понеже редовно посещавам блога, затова когато имаш време и желание разбира се, можеш да го направиш ;) .

 26. Имам да отметна още някой задачки и ще се постарая скоро да е на лице и благодаря, че следиш блога ми и адски много съжалявам, че не ми е останало време близкият месец да драсна поне една по-интересна статия :*(

 27. Да, блогът ми е dofollow, но също така е nospam! Така че за всички, които се казват „вицове“, „SEO“, „ремонт на покриви“ и т.н., „много харесват блога“ и периодично се връщат да коментират на постовете ми от преди 100 години – съжалявам за положените усилия, но няма да ги бъде тези линкове.

 28. В отделен коментар бих искала да благодаря на Андон Иванов за добрите думи за личния ми блог, които не са много заслужени при положение, че вече повече от година там няма нищо ново.

 29. Цветелина, за съжаление, рано или късно всеки блогър има нужда от глътка отдих и време за да напише нещо ново в блога си. Дори и аз в момента съм в един такъв период, в който май на много хора обещах, че ще пиша скоро, но май все не остава време… е надявам се в най-скоро време наистина да ми остане време и да кажа какво ново се случва около мен и нещата от които се интересувам.

  На един етап дори обмислям варианта да добавя една нова секция в която да се пробвам да създам нещо като видео блог в който да пускам по 1-2 клипчета на месеца, но това естествено все остава на заден план, за когато има повече време за снимане на клипове и монтажа им.

  Както и да е, май напоследък обичам да се отклонявам от темата на разговор, за което се надявам да ме извинят всички, които четат коментарите към статиите ми.

 30. Можеш да добавиш и моят блог twis7.com (пр3) на обща тематика :)

 31. Гледам че и тука е dofollow

 32. Д, и тук са дуфолоу, но е добре да се пише с истински имена.

 33. Страхотен списък! Аз използвам по-голямата част от тези блогове за трупане на линкове за нови проекти, но винаги се старая коментарите да са адекватни на поста, а не просто някакъв текст… :)

 34. Хубав пост, но доста от собствениците на блоговете ще има да чистят излишния спам от рода на „харесва ми”

 35. Много полезен пост – особено подредбата по ПР. Според мен авторите на блогове чрез dofollow връзките допълнително стимулират адекватните коментари. Вярно е числото на неадекватните също ще се повиши, но аз предпичитам да имам повече и от двете и да чистя спамавите, в крайна сметка блогъра трябва да се бори за всяко смислено мнение на негов читател ;)

 36. А аз се чудя от къде идват толкова спамове напоследък :)

 37. И аз да отбележа страхотния списък и то не че го няма и другаде ами заради подредбата по ПР.Браво!Доста търся в момента някакъв списък с форуми ,където може да оставяме за подпис линк към сайт?На някой да му се намира ?

 38. Относно списъка с форуми, имаше тема във форума предприемач.ком, можеш да погледнеш там.

 39. Вече го намерих и започнах да правя акаунти. ;)

 40. здраве (Пламенов)

  мНОГО СЕ РАДВАМ ЗА НОВАТА ПОЛИТИКА НА КОМЕНТАРИТЕ.

 41. Блог за SEO (Андрей Димитров)

  А дали можеш да добавиш и моят блог, който е линкнат с коментара ми? PR2, dofollow коментари.

 42. филми (Йорданов)

  Този списък се ползва все повече.

 43. SEO (Васил Тошков)

  Коментарите във http://www.seo-bulgaria.com също вече са dofollow. Няма проблеми всеки да си вземе връзка с текст по избор. Коментарът трябва да е поне малко смислен и релевантен със съдържанието.

 44. ремонти (Димитров)

  Ще сподели ли някой как търсите нови dofollow блогове с какъв инструмент.
  За английски блогове знам, че има но те не работят с български блогове/думи

 45. Социална Мрежа (Yanislav Iliev)

  Супер! Благодаря за статията!

 46. Всеки линк е ценен дори и да не е ду фалоу.Така че трупайте и максимата на Мечо Пух – Колкото повече толкова повече – важи с пълна сила!

 47. Много яка статийка, на едно място събрани най-хуавите блогове в които може да се научат много неща, това е доста добре.

 48. sexshop (vibrobg)

  Много полезна информация, благодарности! :)

 49. демонтаж на климатик (Пламен Рибарски)

  Списъкът ще ми бъде много полезен. Колкото повече качествени блогове толкова по-добре.

 50. SEO свят (Димитър Стаменов)

  Привет Андоне, супер ценна информация, благодарности, едва днес попаднах на нея.

  Имам само едно уточнение – блогът на Гената (Геннадий Воробьов) ми изглежда да е nofollow – трябва ли да е в списъка?

 51. Здрасти,
  ами в общи линии този списък е доста старичък и е възможно някой от блоговете вече да не предлагат dofollow връзки в това число и блога на Гената.

  Все се каня да направя нов списък, но не ми е останало време. При първа възможност ще се постарая да обновя списъка и да добавя нови блогове, ако има такива де ;)

 52. В новия списък ако се опише и за какво иде реч в самата статия за dofollow и nofollow ще е съвсем полезна за начинаещите и прохождащите спамерчета :)

 53. Dofollow блогът е актуално нещо, но още по-актуално е това, че след четири години масово ще се използва мобилен интернет. Настана време да създаваме мобилни сайтове?

 54. Здравей Тони,
  отскоро се интересъм за популяризирането на каквъто и да е било сайт. Едва когато направих собствен сайт открих колко е трудно да се изкачиш в търсачките, да си популярян. Това е цяла наука. Както казах отскоро се интересувам от популяризирането, а от днес вече знам за боговете dofollow, които ти си описал. Това е все едно някой да ти покаже от къде извира топлата вода. Благодаря ти! Иначе блогът Ви е страхотен! Успех и много усмивки!

 55. заложни къщи (Лазар Белев)

  Здравейте, бих искал да предложа за включване в списъка с dofollow блогове и моя блог по темата заложни къщи, в която от вчера коментарите са dofolow – http://zalozhnikashti.com/ Има си и някои правила, но е разбираемо, защото безсмисленото спамене си е тенденция поне при мен, а откакто хванах и PR4, трия поне по 15 спам коментара на ден. :)

 56. Детски колички (Ралица Милева)

  От известно време чета за dofollow и nofollow и ако не беше обяснил на Владо нямаше и да разбера какво точно е. Благодаря. Бях чувала, че някои сайтове забраняват прочитането на някои линкове, но не знаех че така се казва.

 57. много полена статия

 58. много полезен списък, непременно ще се възползвам от него :) . Браво за решението да го споделите с всички!

 59. Безразборното търсене на линкове е рисковано. След последния ъпдейт на Гугъл много водещи сайтове изгубиха позиции заради елементарни грешки в търсенето на линкове на всяка цена.

 60. @Валентин, склонен съм да не се съглася напълно с теб… последният ъпдейт на алгоритъма на Google действително се занимава с връзките, но по-скоро с агресивният линкбилдинг с линкване по ключови думи и фрази, но един от методите да излезеш от него е, чрез линкване с не тематичен анкор… скоро ще пиша и за това в другият си блог за сео и ако имаш интерес, можеш да се включиш и там в темата.

 61. Не знам ама всеки път като търся dofollow блогове всеки път се натъквам на едни и същи.. :D Все пак благодаря, че ни споделяш своя списък :)

 62. Студио Кипо (Теодор Захариев)

  Здравейте може ли да добавите и блога на Студио Кипо. http://studiokipo.com/blog.php Информацията в него е интересна и се обновява всяка седмица с нови статии на тема SEO и уеб дизайн.

 63. Здравей, много благодаря за предоставения списък, смятам да се възползвам от него на 100%, както и да го предложа на мои познати. Ще бъде много полезно за всички четящи го,както и за новобранците. :)

 64. уеб сайт (Марио Илиев)

  Златна статия! Много ми се иска и аз да направя подобен полезен блог, но ме спират неща като това, че едва ли ще пиша толкова много и добре като теб. Но за сметка на това те има теб и твоя блог, благодаря за което. Отново поздрави и поздравления за това, което правиш!

 65. dofollow линкове (Златил Чолаков)

  И аз вече пуснах линковете на dofollow, ако някой иска сайта е http://zlatil.com 3 годишен вече с различни, разнообразни теми :) ПР3 е май :)

 66. dofollow линкове (Подаръци)

  Страшно полезен списък и статия като цяло. Скоро ще се възползвам от част от блоговете. Обмислям и аз дали да не пусна линкове в блога ако го направя ще пиша тук.

 67. Аз също благодаря за полезната статия. Макар и да я виждам чак сега, потвърждавам, че все още е актуална. :)

 68. Здравейте, много полезна статия, на моя сайт аз също съм представил няколко сайта от където можем да получим хубави dofollow линкове. След като сатана, ясно че SEO автоматизацията не работи вече всичко минава на ръчен режим…

 69. Ado (Adnan Rasim)

  Благодаря за списъка! Браво и за труда. Ще следя страницата за актуализации… и започвам да коментирам. :)

 70. Виктория (Виктория)

  Наистина полезен списък. В момента го тествам. За съжаление има доста блогове, които са затворили коментарите. Практиката показва, че когато те са do-follow, то това непременно стимулира коментарите. Благодаря от сърце за старателното отделяне на тези блогове.

 71. Чефо (Стефан)

  Здравей, много благодаря за якия списък ако си от Варна имаш една бира от мен :)

 72. www.parfimo.bg (Филип Филипов)

  Андонски само едно нещо не разбрах: ако коментирам пост в блог с начална страница ПР5 примерно, но аз поствам коментар във вътрешна където ми показва ПР0, DA 43 например. Това каква тежест би имало за линкбилдинга? Взима ли гугъл предвид, че блога е ПР6 или те таксува с ранга на вътрешната страничка?

 73. Ами принципно взима под внимание, че връзката е от доверен източник, но не може да придаде тежестта, която би предала страница с PR4. В случая ти все едно линкваш от страница с PR0 :)

 74. Благодарско! Жив и здрав! Ако идваш скоро към Сливен се обади да пием по едно…аз черпя!

 75. Моля, ако имам път към Сливен и имам някакво свободно време ще се обадя ;) Гледам и общи приятели имаме от Сливен :)

  П.С> Трия ти номера, да не вземат да ти звънят :)

 76. SEO (metasoft)

  Интересно е да се върнеш назад във времето, поздравления за хубавия блог и статии в него!

 77. Adnan Rasim (Adnan Rasim)

  Благодаря Ви за чудесния списък! Направо си го сейвам, защото е златен. :)

 78. Adnan Rasim (Петров)

  Наистина полезен списък. Благодаря!

 79. телефони (Biza Dimitrova)

  Темата е много стара, но ще проверя дали още е актуален списъка.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове