Защо е важна добрата кредитна история

Обложка

Защо е важна добрата кредитна история

А ти хареса ли тази статия?!?

Вашата кредитна история или кредитно досие е вашето „писмо” за представяне пред финансовите институции. Тя позволява на кредиторите да разберат как сте управлявали финансовите си задължения в миналото и им помага да решат дали да ви отпуснат паричен заем или не, т.е. те преценяват колко надежден кредитоискател сте.

Тази кредитна история се появява в кредитния доклад, който компаниите за отчитане на кредити (кредитните бюра) съхраняват в досието си, и може да включва информация като:- Колко бързо изплащате задълженията си по кредитни карти, бързи кредити, ипотечни или потребителски заеми.

- Как сте управлявали други дългове

- Продължителност на кредитната ви история (от колко години управлявате един или повече заеми)

- Общ брой на взетите заеми

- Общ дълг

- Колко кредита все още да изплащате

Как се създава кредитна история?

От момента, в който за първи път получите кредит, независимо дали онлайн кредит, стоков кредит за покупки на изпащане или друг вид кредит, то вие започвате да изграждате кредитна история. Ето защо е важно да запазите положителна оценка, да плащате дълговете си навреме и да не затъвате в дългове, които не можете да си позволите.

Поддържането на стабилна трудова история е важно, защото кредиторите искат да са сигурни, че имате месечен доход, който няма да ви е достатъчен за да си позволите да покривате текущите си разходи, както и вноските по кредита. В случай, че успешно и без закъснения сте изплатили предишни кредити, то не би трябвало да има причина за отказ. Финансовите институции проверяват също така трудовата ви история и заплатата ви, за да определят кредитния лимит, който можете да заемете.

Плащането на сметките навреме е от съществено значение за добрия кредит. Това е нещо, което отразява колко добре управлявате финансите си. Ако не плащате сметките си навреме, ще имате лоша кредитна история и кредитните бюра ще отразят този факт.

Добре е да проверявате кредитния си отчет поне веднъж годишно и да разберете какво пише в него за вас. Просто се свържете с кредитното бюро и поискайте отчета си по телефона или онлайн.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове