Видове мед според техният произход

Обложка

Видове мед според техният произход

А ти хареса ли тази статия?!?

В днешната статия ще разгледаме един от най-любимите на много хора хранителни продукти, а именно меда!

Първо , сортовете мед се отличават с ботаническия си произход. Тук се отличава естественият мед: флорален, медена роса или смесен.

• Естествен цветен мед – продукт, събран и преработен от пчели от растителен и храстов нектар. Цветен мед може да бъде: едноцветен (мед, който е доминиран от един вид нектароносими растения, например липа, елда, слънчоглед) и полифлорен (мед, събран от пчели от няколко растителни вида, растящи на обширна територия). Разграничете полския мед, горския мед, ливадния мед, планинския мед.

• Медена роса – мед, преработен от пчели, събиращ медена роса и медена роса от стъблата и листата на растенията.

• Смесените медове се състоят от естествена смес от мед от цветя и медена роса.

Второ, сортовете мед се определят от регионалния произход. Има сортове мед, събрани в една република, регион, територия или регион, например Далечния Изток, Алтай, Тамбов мед.

Трето , сортовете мед се класифицират според технологичните характеристики или метода за получаване на търгуем мед. Те са:

• Центробежен мед. Това е един от най-често срещаните начини за получаване на продаван мед. Получава се чрез изпомпване от пити с помощта на медосмукачка.

• Секционен или клетъчен мед. Този вид мед е най-чистият и най-зрелият, в естествен или специално направен от дърво или пластмаса опаковки.

• Натиснете мед. Това е мед, получен чрез изстискване на рамки с мед.

Четвърто , медът се различава по консистенция. Той може да бъде:

• Течност. Течният мед възниква веднага след изпомпването му от питите. В повечето случаи такова течно състояние на меда може да запази първите 2-3 месеца (например акациевият мед остава в течно състояние до 8 месеца). Течният мед може да има различна степен на плътност, която зависи от съдържанието на вода в меда (колкото по-малко вода, толкова по-дебел е медът) и околната температура (колкото по-ниска е температурата, толкова по-плътен е медът).

• Кристализирани или свити. Понякога медът кристализира в рамките на 1-2 седмици след изпомпването. Съществуват и клетки с мед според размера на кристалите. Кристализацията на меда е грубозърнеста, финозърнеста и подобна на мазнина.

Пето , медът се различава по вкус, цвят и мирис.

• Вкусът на меда може да бъде както много сладък, така и горчив (например кестенов мед).

• Медът се предлага в различни нюанси и цветове, вариращи от бяло до тъмно кафяво.

• Видът мед също може да бъде идентифициран по неговия аромат. Има мед с деликатен, приятен аромат, но има някои с остра и неприятна миризма за някои.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове