Възходът на eСпортовете: Какво не знаете за тази индустрия

Обложка

Възходът на eСпортовете: Какво не знаете за тази индустрия

А ти хареса ли тази статия?!?

Електронните спортове често се представят като сравнително млада спортна дисциплина, но не трябва да забравяме, че с дигитализацията и високоскоростния интернет започнаха да се разкриват нови възможности, които позволиха локалното ниво да се превърне в глобално. Електронните спортове по своя смисъл са малко по-различни от реалните. Основната разлика е, че те се провеждат на някои от най-популярните видео игри, които най-вероятно поне един път сте играли.

Едва ли има човек, който да не е чувал за игри като FIFA, Counter Strike: GO и Dota 2. Това са обикновено отборни игри, в които стратегията е ключова, макар и да липсва физическото натоварване, рефлексите на един играч са от особена важност, а отборната игра изисква сериозни тренировки и търсенето на правилната формула за победа.

Особен интерес представляват игрите, които са добре балансирани и изходът зависи изцяло от играчите. Поради факта, че гейминг обществото е изключително голямо и зрителският интерес привлича милиони почитатели в най-различни платформи за стрийм, а и при провеждането на реални събития не можем да пропуснем и другия факт – публика винаги има. Това привлича вниманието на спонсори. Ето някои любопитни факти за електронните спортове:

1. Професионалните играчи много си приличат с реалните. Разликите са, че вместо тренировки в залата, те прекарват часовете пред монитора, тествайки различни стратегии, тренирайки уменията си и търсейки най-правилният отбор. Макар и игрите да са форма на забавление, за професионалистите това удоволствие вече е работа, която идва както с напрежение, така и с популярни спортни травми. Все пак е много важно как един играч работи с ръцете си и колко точно координиран с джойстика.

2. Началото на електронните спортове започва някъде в края на 90-те години на миналия век в Корея. Азиатският електронен спорт носи приходи от около 321 милиона евро, в Северна Америка приходите са около 100 милиона долара. Най-популярната игра и до този момент е CS:GО, а турнири се провеждат в Швеция, Русия, Украйна, Канада, Германия, САЩ и почти всяка голяма страна. Букмейкърите вече са насочили вниманието си към тази дисциплина, а професионалните анализатори от Efirbet могат да ви запознаят с онези, които предлагат най-добри коефициенти и покриват най-много събития. Според статистиката, когато има турнир, повече от 79 милиона часа се гледат на месец от почитателите.

3. Електронните спортове в момента се оценяват на стойност от близо 1.2 милиарда долара. Освен спонсори, този спорт дава възможности на треньори, създатели на игри, рекламодатели и още редица други впечатляващи елементи, които бихме срещнали в реалните спортове. Освен това не трябва да забравяме, че големите компании като Coca-Cola и Red Bull са основни спонсори за създаването на игри, предоставянето на обекти за спонсорирането на събитието и още много други.

4. Традиционните спортове вече имат много интересна конкуренция. Ако един атлет трябва да започне своята кариера от самото начало, то професионалните играчи в електронните спортове могат да започнат своята кариера по всяко време. В последните няколко месеца, когато спортните събития не бяха налични, професионалните играчи решиха да премерят сили във виртуалната среда и подобна колаборация се отрази изключително благоприятно на феновете, които искаха отдавна да видят кои са по-добрите. След като подобна среща не можеше да се случи в реалния свят, електронните спортове събраха най-доброто от двата свята.

5. В момента трябва да знаем, че електронните спортове са четвъртата най-голяма спортна дисциплина в света. Интересът за играчите е голям, след като всеки турнир събира минимум 454 милиона души – точно толкова са били в зората на Формула 1 през 50-те години на миналия век. Освен това не трябва да забравяме, че истинските професионалисти винаги си тръгват значително по-богати. Ако има спорт, който може да направи значително по-лесно един играч – милионер, това със сигурност е електронният спорт.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове